De Zwarte Madonna van Vézelay

De basiliek van Vézelay staat boven op een heuvel en is gewijd aan Maria Magdalena. Haar relieken worden in de crypte vereerd. In een dun esoterisch boekje lees ik het verhaal van de verloren geraakte Madonna. De Zwarte Madonna van Bourgogne wel te verstaan.... 


De Basiliek staat bovenop een heuvel en is gewijd aan Maria Magdalena 

De crypte van de basiliek

De basiliek van Vézelay is gewijd aan Maria Magdalena. In de duizend jaar oude crypte worden haar relieken vereerd.  Aan de kant van de trappen vind je de nis waarin wat vingerbeentjes worden bewaard.  Recht er tegenover staat in het oosten het beeld van de gekruisigde Christus. Hoewel ik de symboliek van de eenheid die ze vormen begrijp, voelt het als een vreemde combinatie op deze plek.  Is een crypte is niet vanouds het domein van de Zwarte Madonna? Voor even laat ik het los.


De crypte van de Sainte Marie Madeleine




Recht tegenover de nis met de relieken staat het kruisbeeld

De verloren geraakte Madonna

Tot mijn verrassing lees ik dat ook Vézelay een Zwarte Madonna heeft gekend. Haar verhaal is terug te vinden in oude geschriften. Ze wordt o.a genoemd in de "Annales des Croisades" (Kruistochten). 
In september 1244 ontving de basiliek hoog bezoek. Koning Lodewijk IX (of Lodewijk de Heilige) bezocht de kathedraal samen met zijn vrouw Margaretha van Provence en zijn moeder Blanche van Castilië. De koning werd verwelkomd door abt Guichard. Hij stond aan het hoofd van het welkomstcomité. In deze annalen staat geschreven dat de koning voor de Zwarte Madonna heeft geknield. 
In de "Chronique de l' abbaye de Vézelay" staat een beschrijving van een Madonnabeeld (1). Er bestaat geen twijfel over haar herkomst. Het kan niet anders dan dat ze de mysterieus verdwenen Zwarte Madonna van Bourgondië moet zijn.

Haar plaats in de crype

Van de Zwarte Madonna van Vézelay is bekend dat ze geplaatst was in de crypte. 'Misschien tegenover het graf van Maria Magdalena dat zich bevond op de plaats waar nu haar relieken te bezichtigen zijn' staat er in het boekje. Dat zou betekenen dat ze zich bevond op de plek waar nu het kruisbeeld staat. 

De brand en de restauratie

In 1165 brak er een brand uit waaraan het beeld op wonderlijke wijze wist te ontsnappen. Ze ontkwam aan het vuur en was alleen zwart. Het bandje rond de hals van het kindje Jezus had zelfs geen brandgeur opgelopen en was niet verkleurd. 
Een monnik die belast wordt met de restauratiewerkzaamheden beschrijft haar prachtige haar. Het is met niemand voor en en niemand na haar te vergelijken. Naast botjes van verschillende heiligen is er een stukje van haar tuniek bewaard gebleven. 

De Madonna boven op de berg

De annalen maken melding van de Zwarte Madonna van Vézelay of Bourgogne. Ze werd boven op de berg vereerd en waarschijnlijk had ze haar plaats in de crypte. Ik lees bij Bonvin dat een Zwarte Madonna een van de mogelijkheden biedt om aarde-energie te geleiden. Ze activeert door haar aanwezigheid als het ware de helende energie van de aarde. In Vézelay waren zowel de Madonna als de dolmen als 'geleiders' aanwezig. Wat zeker is, is dat ze er in 1244 nog stond. De verborgen dolmen doet waarschijnlijk nog steeds zijn werk. En dat maakt de basiliek tot een bijzondere plek.

Maria Magdalena

De basiliek is gewijd aan Maria Magdalena. In de crypte vormt ze een eenheid met de gekruisigde Jezus. Tegen de zuidelijke muur vind je deze eenheid terug in een schildering. Hier wordt de ontmoeting na de opstanding uitgebeeld. 


Schildering van Jezus en Maria Magdalena (zuidmuur van de kerk)



Maria Magdalena met de albasten kruik




Adres

Basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay, 89450 Vézelay, Departement Yonne (89) Frankrijk

Noten

(1): De "Chronique de l' abbaye de Vézelay" is opgesteld door de monnik Hugues de Poitiers (Bibliotheek Auxerre). Hij beschrijft de geschiedenis van het klooster van 1140 tot 1167.

Gerelateerde blogs 


Vezelay,  Symbolisme et Esotérisme - François Vogade,  p. 41
Vierges Noires, La réponse vient de la Terre - Jacques Bonvin

Websites

www.vezelay.eu/vezelay.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_IX_van_Frankrijk

















Reacties

Een reactie posten