Tussenstop met verrassingen

Door Joke Visker - augustus 29, 2013

Voor de drie plaatsen die we dit jaar zouden bezoeken hadden we tijdig overnachtingen geboekt. Er waren alleen nog twee tussenstops die om invulling vroegen. Man zocht er twee uit in hetzelfde stadje en via Google Streetvieuw bekeken we het straatje en de parkeerplaats voor het hotel. Het zag er prima uit. De avond voor we vertrokken verdiepte ik me in wat die ene avond in Rocamadour ons zou kunnen bieden. Dat werd verrassing 1. Het stadje dat was  uitgekozen op de gunstige ligging ( op twee derde van de reisafstand) en op de leuke naam bleek na Lourdes het meest bezochte pelgrimsoord van Frankrijk te zijn :-). Dus stapte ik opgewekt in de auto, met het vooruitzicht op een bezoek aan de zwarte Madonna boven op de rots. Dat bezoek liet even op zich wachten. Want verrassing 2 bestond uit het ontbreken van de straatnaam in het navigatiesysteem. Het draaide rond en wist de weg niet meer. Dus op naar het Franse VVV. Aha, ons hotel lag in de middeleeuwse stad op de berg, waar alleen voetgangers toegang hadden. Voor gasten van de hotels met een auto was er een uitzondering gemaakt. Even later bereikten we de toegangspoort tot de oude stad. Zo'n poort waar je auto net doorheen kan. We stuitten letterlijk op rijen winkelende toeristen, die het ons niet in dank afnamen dat wij daar (stapvoets) reden. Dat was verrassing 3. Verrassing 4 zorgde even voor net-geen-paniek, althans bij mij. Op de ruime parkeerplaats die we vooraf gezien hadden stonden de auto's drie rijen dik achter elkaar geparkeerd. Rij een en twee stonden geblokkeerd en in rij drie was geen enkele plaats meer. Een vriendelijke man sprong voor onze auto en liet ons  weten dat hij onze auto ergens ging laten. Waar hij dat ging doen was ons een raadsel en hoe we hem terug zouden krijgen eveneens. Maar de naam van het hotel op zijn t-shirt stelde ons enigszins gerust. Man parkeerde de auto in een hoek en snel haalden we de belangrijkste spullen uit de auto. Ja, ja, de op een na drukst bezochte pelgrimsplaats van Frankrijk. We begonnen het langzaam te begrijpen :-). Na een heerlijke avondmaaltijd klommen we de 216 treden op naar de kapel van de zwarte Madonna. Verrassing 5. Er werd een mis gehouden en de kapel was daarom even niet toegankelijk. Geduldig geworden bleven we in de buurt en  werden na een half uurtje beloond! Verrassing  6 was een prachtige - tegen de rotsen aangebouwde kapel - met de zwarte Madonna hoog op haar troon.


Een verdieping lager vonden we verrassing 7 . In de basiliek stond een heel mooi beeld van de zwarte Madonna op een boot. Zij wordt in processie rondgedragen. 


De week erna verbleven we opnieuw een nacht in Rocamadour en gingen voorbereid de berg op. Het was de moeite meer dan waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten