Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

donderdag 23 november 2017

Krachtpunt bovenop de berg: VézelayKaartje met leylijnen en wateraders


De basiliek van Vézelay staat boven op een heuvel. Als je er gevoelig voor bent merk je dat er verschil is in energie op bepaalde plekken. In een van de winkeltjes van het stadje vind ik hèt boekje terug met de plattegrond. Drie leylijnen kruisen elkaar aan de rand van het hoogkoor. Daar vind ik  het getekende symbool van een dolmen ....

Een plattegrond met onzichtbare lijnen

In een van de winkeltjes van het stadje vind ik het boekje terug met de bovenstaande plattegrond. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden kan ik de tekst nu voldoende ontcijferen. Dus neem ik het dit keer mee. Op het kaartje staan drie energielijnen getekend met elk een cijfer. Een waterader die zich in tweeën splitst wordt aangeduid met de letters CH (courants hydrauliques). Deze waterader kruist op zijn beurt een aantal maal de drie tellurische lijnen (= behorend tot de aarde). Deze drie lijnen kruisen elkaar in het hoogkoor. De energie is hier duidelijk waarneembaar op de dag van het bezoek.  Dat geldt voor beide zijden van de omgang (lijn 1 en 2). Mogelijk draagt de invloed van de volle maan daaraan bij. Ik  heb het boekje dan nog niet in handen. Eerder was me al een sterke energie opgevallen bij het passeren aan de linkerkant van de basiliek (lijn 3).

Twee dolmens op het kaartje 

Dat er rechts naast de kerk een dolmen heeft gestaan is me al een aantal jaar bekend. Hij staat duidelijk getekend op het bovenstaande kaartje. Lang voor er sprake was van een klooster of basiliek markeerde de dolmen deze krachtplaats boven op de berg (1). Was deze gesitueerd ter hoogte van de witte 'stip' op de straat? 


Lag de dolmen ter hoogte van deze witte 'stip'? 

De tweede dolmen is getekend op de rand van het hoogkoor. Hoewel ik het kaartje langer ken is dit me niet eerder opgevallen. Precies hier kruisen de drie tellurische stromen elkaar.  Verborgen in de crypte wordt deze dolmen aan ons oog onttrokken. Hoewel hij niet zichtbaar is, kun je wel iets oppakken van de energie.

Energiestromen en pelgrimswegen

In het boekje staat de richting genoemd die de drie aardelijnen volgen. Lijn 1 leidt naar Bourges en loopt via Déols, Saint-Leonard de Noblat en Limoges naar Périgueux. Verrassend genoeg volgen deze plaatsen  de noordelijke route naar Santiago de Compostella (Via Lemovicensis: weg van Limoges). Dit schept de verwachting dat hier kerken en kathedralen op oudere krachtplekken zijn gebouwd.
Onze voorouders maakten tot 1350 bij voorkeur gebruik van voor-christelijke religieuze krachtplekken. Dit blijkt inderdaad het geval (2).Bourges bezit een kathedraal en in Déols staat een abdij. Saint-Leonard bezit een heel oud kerkje en Limoges heeft een kathedraal met een Zwarte Madonna.  


                                   
            
                                         Kerkje Saint Leonard              Zwarte Madonna Limoges                  

De tweede stroom gaat naar Nevers en komt via Clermont-Ferrand en Brioude uit in Le Puy en Velay. Via Nevers kun je aantakken op de pelgrimsweg naar Santiago (zuidelijke route).
Nevers ligt echter ook aan het begin van een kleinere pelgrimsweg (Via Averna) en loopt via Clermont-Ferrand en Brioudes naar Rocamadour. In deze  stad staat een beroemde Zwarte Madonna. Le Puy ligt aan de Voi du Puy of Via Podiensis. Van hieruit loop je verder via een hoofdroute.
Ook hier vinden we religieuze gebouwen op oude krachtplaatsen. Nevers heeft een kathedraal, in Clermont-Ferrand vind je een basiliek en een kathedraal. Brioude bezit een abdij en in Le Puy en Velay staat een beroemde kathedraal boven op een rots. Daar huist ook een Zwarte Madonna.                                                  

  

Clermont Ferrand: links: Notre Dame du Port in de Basiliek du Port 
Rechts: Notre Dame  de la Bonne Mort in de Kathedraal 


Zwarte Madonna Rocamadour

De derde stroom loopt in de richting van Autun, Cluny, Tournus en eindigt in Lyon onder de kathedraal van Saint-Jean. Autun en Cluny liggen aan regionale verbindingsroutes. 
Ik vind hier geen aanwijzingen voor een doorgaande route. Wel zijn alle vier de steden in het bezit van een abdij (Cluny, Tournus) of kathedraal (Autun, Lyon). De derde stroom verbindt hiermee vier belangrijke energiecentra.

Krachtpunt boven op de berg

De crypte van de basiliek in Vézelay is zo'n duizend jaar oud. De drie tellurische stromen worden op meerdere plaatsen gekruist door de waterader.  Er is sprake van een helende energie en er zijn verhalen van spontane genezingen. Voor mij is dit een plaats met een sterke energie, en ook een heel oude als ik afga op het gegeven van de daar geplaatste dolmen.Adres

Basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay, 89450 Vézelay, Departement Yonne (89) Frankrijk

Noten

 (1)
Uit een eerder blog: 'Dat Vézelay op de rand van een cirkel rond een centraal punt ligt kom ik op twee plekken tegen. In het boek:  en tot mijn verbazing ook in het boek On Earth as it is in Heaven van Greg Rigby. In het eerste boek ligt Vézelay op de eerste ovaal rond de stad Sens, in het tweede boek ligt het stadje op een tweede cirkel rond een centraal punt'. 
Uit een eerder blog: Ik vind informatie over vier ovalen die in lang vervlogen tijden rond het stadje Sens geprojecteerd     zijn. Vézelay is gesitueerd op de eerste ovaal, en kruist die bij de rivier de Cure (5). Ik werp een blik op de kaart om te constateren dat wel geldt voor St. Pére, maar niet voor het huidige Vézelay. Deze ovaal zou mogelijk afgegrensd geweest zijn door dolmens, die op hun beurt in Christelijke tijden weer vervangen zijn door abdijen. Die dolmen vinden we terug op de plattegrond. 

(2) 
Stroom 1: Bourges: kathedraalDeóls: abdij, St. Leonard de Noblat: kerkLimoges: kathedraalPérigueux: kathedraal
Stroom 2: Nevers: kathedraalClermont-Ferrand: basiliek en kathedraalBrioude: basiliekLe Puy en Velay: kathedraal
Stroom 3: Autun: kathedraal,  Cluny: abdij, Tournus: abdij, Lyon: kathedraal

Bronnen

Vezelay,  Symbolisme et Esotérisme - François Vogade.

Initiation aux courants telluriques  - René Bouchet

Atlantis - Marcel Mestdag

On Earth as it is in Heaven - Greg Rigby.

Fysica van de heiligheid - Sietse van der Tuin: p. 260-267

Websites

http://jokessterrenkruid.blogspot.nl/2011/11/vezelay-op-de-kaart.html
http://jokessterrenkruid.blogspot.nl/2012/11/hier-ga-ik-onderzoek-naar-doen.html
http://jokessterrenkruid.blogspot.nl/2017/04/aan-de-rand-van-vezelay-1.html
http://jokessterrenkruid.blogspot.nl/2017/04/aan-de-rand-van-vezelay-2.html
http://jokessterrenkruid.blogspot.nl/2013/08/tussenstop-met-verrassingen.html

http://www.ateliers-habitatvivant.fr/formation-geobiologie-sacree/fichiers-PDF/les-journees-geobiologie-sacree/vezelay/vezelay-etude-symbolique-et-tellurique.pdf
http://crownedplaces.canalblog.com/archives/2007/06/11/5270548.html

http://www.espritduchemin.org/nl/de-pelgrimsweg-van-v%C3%A9zelay
http://www.via-compostela.com/fr/chemins/via-arverna
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelgrimsroutes_in_Frankrijk_naar_Santiago_de_Compostella
https://www.chemins-compostelle.com/itineraires
http://www.chemins-compostelle.com/sites/all/modules/itineraire/carte.php?id=9
http://www.espritduchemin.org/nl/regionale-pelgrimswegen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernardus_van_Clairvaux

Labels: , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...