Aan de rand van Vézelay (Les Fontaines Salées)

Het bord met het logo van een labyrint wijst ons de weg naar de geneeskrachtige bronnen van Les Fontaines Salées. Het is hoogzomer en we genieten van wat groeit en bloeit in de berm. De weg ernaar toe lijkt eindeloos. Soms lijkt anderhalve kilometer verder dan gedacht en dat is vandaag het geval. Vreemd genoeg lijkt de terugweg daarna een stuk korter. Misschien omdat de kerktoren in de verte belooft dat we er snel zullen zijn :-).



Het bord met het logo van een labyrint wijst ons de weg naar Les Fontaines Salées


Het is hoogzomer en we genieten van wat groeit en bloeit in de berm

Archeologisch terrein

Eenmaal ter plaatse nemen we de tijd om de verschillende delen van het terrein te verkennen. We vinden de resten van de Romeinse thermen, de cirkelvormige ruimte waar de Keltische Godin werd vereerd en de put waarin zowel Romeinse als Keltische offers gevonden zijn. 
We lopen een soort route langs vierkante waterputten en proberen de gasbelletjes met het fototoestel te vangen. Het water van de bronnen is zout, licht radioactief en geneeskrachtig en de bronnen zijn al meer dan 4300 jaar oud. 
De Kelten vereerden er de godin Soelis (= Sula), de Romeinen hebben er een tempel voor de godin Minerva opgericht. Het was niet zo dat ze de Keltische plek hergebruikten. Hun tempel stond er een beetje naast. 

Duikend in de geschiedenis kom ik tot de conclusie dat dit de plek moet zijn waar het allemaal begonnen is. De historische balk op het informatiebord laat hier geen twijfel over bestaan. 
Heeft het energetische centrum zich in de loop der tijden verplaatst van de Fontaines Salées naar St. Père? Of moeten we het zoeken bij Vézelay op de Colline Eternelle met bovenop de beroemde basiliek van Sainte Madeleine? 


Romeinse en Keltische resten van gebruik


De archeologische vondsten geven een beeld van het eerste ontstaan


De bronnen getuigen van een eeuwenlang gebruik van deze plek


Resten van de thermen


Het water bevat heliumgas en zout

De kerk van St. Pére 

Heeft er in de Middeleeuwen een reusachtig klooster in St. Père gestaan, waarvan de Gotische kerk een overblijfsel is? Die kerk is op zich inderdaad behoorlijk groot voor zo'n klein dorpje. Heeft er mogelijk dan nóg vroeger een belangrijk (Keltisch) heiligdom op die plek gestaan? 
Sietse van der Tuin gaat er in zijn boek van uit, dat het sterkste leycentrum bij de 'Notre Dame' de St. Père gesitueerd is. Ligt daar een onopgemerkte krachtplek en lopen we er klakkeloos aan voorbij?


'Notre Dame' de St. Père

Onderaan de berg

Duidelijk is dat het eerste klooster door iedereen die er iets over meldt 'onder aan de berg' gesitueerd wordt. Maar wat houdt 'onder aan de berg' precies in? In mijn naïviteit projecteer ik dat eerste klooster letterlijk onderaan de berg, dus aan de voet van de Colline Eternelle. 
Wat als dat eerste nonnenklooster twee kilometer van de berg gesitueerd was? Dan stond het onderaan de berg in St. Père sous Vézelay! We hebben de weg van St. Père naar Vézelay te voet afgelegd, dus het zou best kunnen


Met de kerktoren in zicht lijkt de terugweg een stuk korter

De Schorpioenberg

De meningen lopen uiteen. Duidelijk is dat er eerst in St. Père gebouwd is en dat men later zijn toevlucht heeft gezocht boven op de berg. 
Dat die berg van oudsher de naam Schorpioenberg draagt heeft me aan het denken gezet. Waar komt die naam vandaan? Was de oorspronkelijke plaats verbonden met het sterrenbeeld? Of wordt er een relatie gelegd met het dier Schorpioen en wat is dan de symboliek?  Heeft het iets te maken met de energie van de berg? 
Ik lees op een blog dat de naam Schorpioenberg afgeleid is van de vorm die van bovenaf te zien is. En dat het sterrenbeeld Schorpioen boven de basiliek staat op de naamdag van Maria Magdalena. Maar gold dat dan al bij de bouw in de Middeleeuwen? Of is het een soort uitleg die goed past bij de naam?


Colline Eternelle of Schorpioenberg met de basiliek

De Basiliek

En de basiliek op de Colline Eternelle dan? Ik heb tekeningen gezien van energielijnen die door de kerk lopen, en ik heb die energie ook ervaren. 
Tijdens de Zomerzonnewende vormt de zon een pad van licht door de basiliek. Op oude kaarten is rechts naast de kerk een dolmen getekend. En in oude geschriften wordt gesproken over een Zwarte Madonna in de crypte. Niet zomaar een kerk op zomaar een plek dus.


La Madeleine in Vézelay

Ligging op een ovaal

Ik vind informatie over vier ovalen die in lang vervlogen tijden rond het stadje Sens geprojecteerd zijn. Vézelay is gesitueerd op de eerste ovaal, en kruist die bij de rivier de Cure. 
Ik werp een blik op de kaart om te constateren dat wel geldt voor St. Pére, maar niet voor het huidige Vézelay. Deze ovaal zou mogelijk afgegrensd geweest zijn door dolmens, die op zhun beurt in Christelijke tijden weer vervangen zijn door abdijen. Die dolmen vinden we terug op de plattegrond. 
Heeft er dan niet alleen in Vézelay maar ook in St. Pére een dolmen gestaan?


Oude kaart met rechts de dolmen getekend (met toestemming van de auteur)


Kaart met energielijnen op de plattegrond (met toestemming van de auteur)

Een abdij in Vezeliacum

Op deze manier komen we er niet uit. Maar elk verhaal heeft gelukkig twee kanten. Zo heeft een graaf van Parijs in 858 een abdij gesticht in Vezeliacum, aan de oever van de Cure. De naam van die graaf was Girart en Vezeliacum hoorde tot zijn bezit. St. Pére is een goede gegadigde voor deze eerste abdij. Dan zou er sprake zijn van laag-Vézelay en hoog-Vézelay. 

Dat St. Père zijn eigen energetische verhaal heeft geloof ik wel. En misschien ook wel zijn eigen dolmen. 
Dat de basiliek in Vézelay op een krachtplek staat wordt bevestigd door de dolmen en de Zwarte Madonna. 
Al met al levert deze zoektocht me meer vragen dan antwoorden op. Resoluut pak ik mijn agenda en boek drie nachten in ons vertrouwde hotel (Hôtel A La Renommée). We slapen aan de ene kant van de weg, en ontbijten aan de andere kant. Alleen even opletten bij het oversteken :-).





Bronnen 

Fysica van de heiligheid - Sietse van der Tuin: p. 260-267
Atlantis - Marcel Mestdagh


Internet: 



Reacties

Een reactie posten