Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

zaterdag 16 april 2016

In de donkere crypte troont de Madonna

Aan het eind van de VIIe eeuw werd de abdij in St. Hubert (1) gesticht op initiatief van Pepijn van Herstal en zijn echtgenote Plectrudis. Zij was het die met haar gezelschap besloot te rusten bij de bron, waar ze de hemelse boodschap ontving om deze te laten bouwen (zie eerdere blog). Van de oorspronkelijke abdijkerk is de crypte bewaard gebleven (2). Voorzichtig volg ik de traptreden naar beneden. Mijn ogen moeten even wennen aan het duister, want de ruimte is niet verlicht.  Door een raam in de absis valt licht uit de basiliek op een Madonna met kind. Ze heeft haar zoon op schoot en allebei kijken ze recht vooruit. Toch lijkt ze van recentere datum. Het kind zit iets verschoven naar links en de handen van de Madonna zijn niet buiten verhouding. Geen Zwarte Madonna dus, maar wel gemaakt naar oud Romaans model. Ze wordt 'Sedes Sapientiae' genoemd (betekenis: Maria als Zetel der Wijsheid). In de donkere crypte hangt vandaag een bijna mystieke sfeer.


In de donkere crypte hangt een bijna mystieke sfeer 


Madonna met kind in Romaanse stijl

Als we de dag erna de crypte opnieuw bezoeken, is de ruimte verlicht. Toerist-vriendelijk, dat wel, maar een stuk minder magisch. Behalve voor de Madonna hebben we nu ook aandacht voor de vloer en de pilaren. De oorspronkelijke vloer heeft bestaan uit geglazuurde tegels in de kleuren geel, groen, zwart en bruin. Die tegeltjes zijn voor een groot deel meegenomen door pelgrims. Twee pilaren versierd met ruiten markeren de weg naar de apsis. Alsof je door een poort de ruimte van de Madonna mag betreden. Of herinneren ze ons aan de plek waar het lichaam van St. Hubertus tot oktober 1568 aan de gelovigen getoond werd? Na de Franse Revolutie is het niet meer teruggevonden. Die twee pilaren met versieringen: hebben ze ons iets te vertellen?


Twee van de pilaren zijn versierd met ruiten


Crypte basiliek St. Hubert

Tijdens een bezoek aan Rochefort vinden we eveneens een Sedes Sapientiae, maar dan in steen, in de kerk van Notre Dame de la Visitation. Op zoek naar de naam van de kerk kom ik op een site over de abdij van Rochefort. Daar vind ik een foto van het labyrint van de betreffende abdijkerk. Wat zou ik die graag bezoeken. Maar dat zal niet zo makkelijk gaan vrees ik. De abdij zelf is niet opengesteld voor publiek. Je kan er wel in retraite. De kerk is alleen toegankelijk tijdens de diensten. Dus je weet maar nooit :-).(1) St. Hubert heette toen Andain. De abdij werd gesticht op de resten van Romeinse ruïnes.
(2) Brochure VVV: De abdijkerk werd in 1525 door brand verwoest, waarna het gebouw vergroot werd door het langer en breder te maken. De crypte heeft een herinrichting ondergaan, maar een bewaard gebleven stuk gemetselde muur hoort waarschijnlijk tot de oude crypte, die in 1081 gewijd werd.


Labels: , , , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...