Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

donderdag 7 september 2017

Een bijzonder moment in Orcival

Gewoontegetrouw gaat onze agenda mee als we op vakantie gaan. Zo heb ik onze logeeradressen bij de hand en kan ik kort noteren waar we geweest zijn. Dit jaar heb ik vooraf met potlood 'Orcival' gekrabbeld bij 15 augustus. Op die dag valt er zonlicht op de Zwarte Madonna in de kerk. Alléén op die dag en dan ook nog precies om twaalf uur. Nu we toch in de buurt zijn wil ik dat fenomeen niet missen. Het lijkt me heel bijzonder en we zorgen dat we er ruim op tijd zijn. Zouden er veel mensen komen om dit mee te maken? Niet bekend met katholieke tradities worden we om half elf verrast door een kerk die voor driekwart gevuld is. De mensen zijn toegestroomd om de mis ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming bij te wonen. Dat er op deze dinsdag een mis zou worden voorgedragen is geen moment in ons hoofd opgekomen. We wijzigen ter plekke ons plan om vooraf koffie te drinken en vinden een plekje op een bank bij het middenpad. Tegen elf uur zijn de extra stoelen niet meer aan te slepen en door de open deur zie ik de bewolking toenemen. Het is duidelijk dat we die speciale zonnestraal vandaag wel kunnen vergeten. Maar deze mis maakt de dag wel heel bijzonder. Na afloop ervan nodigt de priester alle vrouwen die Maria heten uit om naar voren te komen. De Madonna zit hoog op haar troon in het koor. Ze mogen haar van dichtbij bekijken en dan krijgt de bijeenkomst voor ons een onverwacht eind. Voorzichtig wordt ze naar beneden gehaald en midden in de kerk op een tafeltje tussen de vieringspijlers geplaatst. De Maria's mogen haar als eerste bewonderen en daarna krijgen alle kerkgangers de gelegenheid om haar op hun eigen manier te begroeten. Wie had dat nou kunnen bedenken! Niet in het katholieke geloof grootgebracht raak ik wat onwennig haar grote handen aan. Dat 15 augustus in Frankrijk een belangrijke kerkelijke feestdag is hoef ik niet meer in mijn agenda te zetten :-).


De Zwarte Madonna wordt na de mis naar beneden gehaald


Weer boven worden de kroontjes weer teruggeplaatstWe krijgen toestemming om haar van dichtbij te fotograferenLabels: , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage