Vézelay: zonlicht in het middenpad en de derde dolmen

Deze voorlopig laatste reis naar Vézelay brengt opnieuw verrassingen met zich mee. Zo zien we het begin van het zonlicht over het middenpad van de basiliek schuiven. We ontdekken merktekens op de voorste pilaren bij het koor en gaan op zoek naar het beroemde kapiteel met de graanmolen. Op het kaartje met de energielijnen staan twee dolmens getekend, maar onder aan de berg is een derde te vinden, gekerstend met een groot kruis erop...

Zonlicht in het middenpad

Tijdens de zomerzonnewende op 21 juni wordt het middenpad van de basiliek precies middenin verlicht door de zon. Door de zeven ramen op het zuiden ontstaat dan een pad van licht, om twaalf uur precies. Wij zijn er een week te vroeg om dit fenomeen mee te maken. 
Dan lezen we tot onze verrassing op een affiche dat het zonlicht deze week om half twee op het pad te zien is. We kunnen ons inschrijven voor een twee-uur durende excursie door de basiliek.  Daar zijn we toe bereid, ook al hebben we de basiliek meerdere malen verkend. Tsja, alleen vandaag, nu wij er zijn blijkt net de excursie niet door te gaan. 'Misschien dinsdag dan?' vraagt de dame aan de balie, maar dan zijn wij al weer thuis. 

Eigenlijk willen we alleen het zonlicht op het pad zien, leggen we uit. De oplossing blijkt eenvoudig, want als we er om half 2 zijn zien we op het pad een beginnetje van de weg van het licht. We zitten er dan ook ruim voor die tijd en zien de zon langzaam het pad opschuiven. 
Zijn we met zijn tweeën als enige geïnteresseerd in de zonnebaan? Mensen lopen over het pad, gaan een tijdje zitten, lopen heen en terug. Ik krijg een déja vu van de keer dat we lang geleden in Chartres waren en de mensen daar in grote getale dwars over het labyrint in de kathedraal liepen. Zo druk was het hier niet, maar een foto maken van het zonnelicht zonder mensen werd wel een uitdaging 😉.

Het is gelukt! Er was wel wat knipwerk voor nodig maar hier is het pad. Het beginnetje ervan dus. Het zonlicht schijnt door vijf ramen. Achter ons was de basiliek onder restauratie, waardoor de twee ramen daar afgedekt waren. Wat ik me wel afvraag is hoe de ervaring zou zijn op 21 juni. Lopen er dan ook mensen door het gangpad? Zouden de bezoekers van dat moment erop attent gemaakt worden? Dan wil je toch zeker een foto zonder mensen erop...


Het begin van de lichtweg door het middenpad


Merktekens op de pilaar

Terwijl we even bij de uitgang van de crypte staan te praten, valt ons oog op een aantal merktekens die op de pilaar zijn aangebracht. We waren er niet naar op zoek en bovendien hadden we niet verwacht dat er aan aantal bij elkaar te vinden zou zijn op een pilaar. 
Je zou kunnen denken dat dat door pelgrims of toeristen gedaan kan zijn, maar het eikenblad van de Druïden zit zo hoog dat dat onmogelijk is. Waarom het er zoveel bij elkaar zijn is een raadsel. Maar leuk is het wel. Op beide pilaren aan het begin van het koor zijn merktekens aangebracht. En je vindt ze vast ook op andere plekken, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de basiliek. 



Verschillende tekens bij elkaar



Het eikenblad als symbool van de Druïden 

Een mysterieus kapiteel

Het kapiteel van de mystieke molen is een van de bekendste van de basiliek. De eerste persoon zou symbool staan voor een profeet. Misschien zou het Mozes kunnen zijn. Deze gooit graan in de molen. Het wordt opgevangen door Paulus. Zo zou de wet van het Oude Testament getransformeerd worden in de wet van het Nieuwe Testament. 
Het tafereel kan ook gezien worden als symbool voor het leven. De uitleg zou dan zijn dat het goddelijk woord als voedsel is voor de mens. Het kapiteel is te vinden op de vierde pilaar aan de zuidzijde.



Het graan gaat er bovenaan in en wordt beneden opgevangen


Een derde dolmen aan de voet van de berg

Op het kaartje zie je twee dolmens getekend, waarvan die in de kerk zelf voor ons onzichtbaar bewaard is gebleven. De derde is te vinden aan de voet van de berg. Bernard van Clairvaux heeft hier de tweede kruistocht afgeroepen op de paasdag van 1146. Wegens de succesvolle gebeurtenis heeft de abt van het klooster een stenen kruis op de dolmen laten plaatsen. Vlak bij de plaats ervan liet hij een kapel ter herinnering bouwen: Le Chapelle Sainte-Croix  of La Cordelle. Later zijn hier de Franciscaner-monniken gekomen. De naam 'La Cordelle verwijst naar de koorden die de droegen. 

De kapel was snel genoeg gevonden, maar de dolmen met het kruis erop staat een klein eindje verder aan de overkant van de weg. Ik geef toe dat je het niet makkelijk over het hoofd kan zien, maar dat geldt alleen als je de goede kant op kijkt 😉. Met de plaatsing van het heilige kruis werd de dolmen gekerstend. Het stenen kruis is na de Franse Revolutie vervangen door een houten exemplaar. 

Volgens de legende zou de dolmen uit het naburige plaatsje 'La Pierre qui Vire' komen (de steen die draait). Deze zou door een stel ossen naar de plaats van bestemming zijn gebracht en door Saint Bernard hier opgesteld zijn. Ik ga ervan uit dat de dolmen er al veel eerder is geplaatst. Overigens staat in het dorpje 'La Pierre qui Vire' een dolmen die op zijn beurt gekerstend is door een beeld van de heilige maagd. Foto's ervan kun je vinden onder het kopje websites. 


De kapel van het Heilige Kruis (foto 2017)


Maria met kind in de kapel 


De lindeboom in de open ruimte


De dolmen met het kruis


Grote holtes in de stenen

De dierenriem op het timpaan

Er valt nog veel te ontdekken en te onderzoeken. Bij de dierenriemtekens op het timpaan staan Kreeft en Leeuw bovenaan met drie medaillons ertussen. In het boekje over de symboliek en de esoterie van Vézelay vind ik de uitleg. De ring bestaat uit 29 ronde medaillons en twee halve onderaan. Het getal 29 staat symbool voor de cyclus van de Maan (Kreeft). Tel je de twee halve rondjes mee dan kom je op 30. Dit getal is gekoppeld aan de cyclus van de Zon (Leeuw).  Eigenlijk is deze dierenriem dus opgesplitst in twee helften, een zonnehelft en een maanhelft. De zomerzonnewende wordt in deze basiliek gemarkeerd door de 'weg van licht' op 21 juni. 


Het timpaan met de dierenriem


Energiebanen in de basiliek

Over de energiebanen in de basiliek schreef ik al eerder, maar deze keer heb ik het kaartje bij me waar ze op getekend zijn. Ik heb het bij me om de verschillende punten voor mezelf te kunnen onderzoeken. We lopen van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Dat levert zowel verrassingen als herkenbaarheid op. Met name waar de waterstromen de energiebanen kruisen kun je veel waarnemen. 

Zowel in de crypte als op de plaats waar de verborgen dolmen zich bevindt is de energie duidelijk voelbaar. Onder het fresco in de crypte voelt het voor mij heel stil. In de bovenkerk is het beeld van Maria Magdalena ter hoogte van de dolmen geplaatst. In het schip staat de preekstoel waarschijnlijk niet voor niets tussen de pilaren 9 en 10.  Met het kaartje erbij kun je vaststellen dat er duidelijk rekening gehouden is met waterbanen en energiebanen (tellurische stromen). Ik voeg het kaartje voor nieuwe lezers nog even toe. Zelf ervaren en waarnemen zou ik zeggen 😉.

Kaart met energielijnen van de basiliek

Onder het fresco in de crypte voelt het voor mij heel stil

Maria Magdalena aan het begin van het koor

Op de valreep: de golf van Isis (Aldophe Landspurg, p. 31)

'Wanneer een Romaanse kerk georiënteerd is op 77° ten opzichte van het noorden (azimut 77°) in plaats van georiënteerd te zijn op het oosten, en wanneer die wordt doorkruist door een onderaardse waterstroom die ook hoofdzakelijk georiënteerd is op azimut 77°, dan zegt men dat die gekruist wordt door de golf van Isis. In de 13de eeuw, werd die golf van Isis erkend als heel gunstig voor de gezondheid' (zo goed mogelijk vertaald). 

Ik lees er voor het eerst over in het boek van Aldophe Landspurg. De golf van Isis is geneeskrachtig en is zowel terug te vinden in de basiliek als in de kapel van de la Cordelle (p. 278, p. 281). En in veel meer oude gebouwen als ik het goed begrijp. 

Is er iemand die hier meer van gehoord heeft of meer van weet? 




Adres

Basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay, 89450 Vézelay, Departement Yonne (89) Frankrijk
Le Chapelle Sainte-Croix ou de la Cordelle bevindt zich aan de voet van de berg. Neem links van de basiliek 'la rue des Poichots' 

Merktekens

Totaal zijn er 84 (42 + 42) in de kerk te vinden (binnenzijde van de kaften) en aan de buitenkant 51 (buitenzijde achterkant) van het boekje Vézelay Symbolisme et Esotérisme). 

Dierenriem

De zonnewendes staan symbool voor twee 'poorten' van Pythagoras (Vezelay, Symbolisme et Esotérisme, p. 7). De Maan (Kreeft, zomerzonnewende) staat voor het neerdalen op aarde. Steenbok (winterzonnewende) staat voor de terugkeer naar de hemel. Steenbok is het laatste dierenriemteken aan de rechterkant. Daarna begint de nieuwe cyclus. Bij het kerkje van Vries vind je een vergelijkbare uitleg https://jokessterrenkruid.blogspot.com/2020/08/vries-verborgen-geheimen-en-een.html 

Gerelateerde blogs

Pagina Sterretjes: Quarré des Tombes


Bronnen

Landspurg, Adolphe, Les Hauts Lieux d' energie en France, 2006
Vogade, François,  Symbolisme et Esotérisme, 1998


Websites

Wat informatie over La Pierre qui vire
Foto's van het Mariabeeld op de dolmen van La Pierre qui vire
Golf van Isis




Reacties

Een reactie posten