Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

zondag 10 april 2016

Maar ook dichtbij huis vinden we het oude thema terug

Nog geen twee weken geleden bezochten we de basiliek in het Belgische stadje St. Hubert. Eerder stond er op die plaats een abdij. En nog eerder is er in de verhalen sprake van een bos met een fontein. Er bestaat een wonderlijk verhaal om de bouw van deze abdij te verklaren. Een dame die met haar gezelschap op weg naar huis is, onderbreekt de reis om uit te rusten bij een fontein in het Ardense bos. Daar komt een bericht uit de hemel vallen met de boodschap dat er een abdij op deze plaats gevestigd moet worden (1). Bij de fontein werd dus op grond van een hemelse aanwijzing een abdij gesticht, en op de fundamenten ervan is later de basiliek van St. Hubert gebouwd. Die fontein is er nog steeds en werd eeuwenlang door de monniken onderhouden (2).  


Hubertusfontein op de Place de l'Abbaye

Op de terugreis bezoeken we de Onze-Lieve-Vrouwkapel van l'Hommal, waarvan de brochure vermeldt dat het een belangrijke bedevaartsplaats is met een miraculeuse bron voor de ogen (3). Het is wat zoeken voor we het gevonden hebben, maar een-klein-kruisje-dat-we-net-niet-over-het-hoofd-zien wijst ons uiteindelijk de weg. Het kapelletje is dag dat we er zijn gesloten, maar aan de voorkant vinden we bankjes en de bron is toegankelijk. Het informatiebord geeft verrassende informatie. Op deze plaats heeft in vroegere tijden een boom gestaan, met een Maria beeld erin. De mensen bezochten de plaats om haar te vereren. Het informatiebord vermeldt dat de boom is omgevallen en dat er daarom een kapel op de plaats van de boom is gebouwd. Een bijzondere plek dus, met het bekende thema van de boom en het kapelletje (4). Bij dat omvallen heb ik mijn vraagtekens, al is het is natuurlijk niet onmogelijk. Het ziet er naar uit de de plek gekerstend is. Gesloten of niet, het kapelletje was alleen om het verhaal al een bezoek waard (5).De Onze-Lieve-Vrouwkapel te l'Hommal


Op de plek van de kapel heeft ooit een boom met een Mariabeeld gestaan


Nadat de boom is omgevallen is er op deze plek een kapelletje geplaatst


Links van de kapel vinden we de geneeskrachtige bron

Maar ook dichtbij huis vinden we het verhaal van de boom, de kerk en de bron terug. In Dordrecht is de Grote of Onze-Lieve-Vrouwenkerk gebouwd bij de bron van de Heilige Sura. De stichtingslegende is op een muur bij het orgel afgebeeld (6,7). Vroom als ze was ging Sura dagelijks bidden bij een Mariabeeldje, dat in een boom aan de oever van het riviertje de Thuredrecht hing. Van een engel krijgt ze de opdracht om een kerk te laten bouwen ter ere van de Maagd Maria. Elke dag vindt ze drie muntstukken in haar buidel om drie werklieden te kunnen betalen. Omdat deze denken dat ze erg rijk is, wordt ze vermoord. Sura herleeft en op de plaats van haar opstanding ontstaat er een bron, die later geneeskrachtig blijkt te zijn. Over de bron wordt een kapelletje gebouwd, waarvan de fundering in de bestrating is teruggebracht. Gelukkig werd ik bij mijn zoektocht geholpen door een erg aardige gids, die me wees waar ik de muurschildering en het beeld op de kerkbank kon vinden. Want een beetje verstopt is die schildering wel :-).


Heilige Sura op de hoek van de Noorderkerkbank.


Afbeelding van de stichtingslegende van de Grote Kerk in Dordrecht


Verhaal van de de bouw van de kerk


Dichtgemetselde deur naar het kapelletjeIn de fundering zijn de contouren van het kapelletje aangebracht

Aan het eind van ons bezoek vraag ik bij de informatiebalie om een brochure of boekje over de Heilige Sura. De dame kijkt me net niet verontwaardigd aan. Nee, dat is er niet. Misschien ook een beetje dom om ernaar te vragen. Loop ik door zo'n prachtige, oude kerk en vraag ik om informatie over een niet erkende Heilige. Een attente medewerkster schiet me te hulp en tovert een kaart met afbeelding en verhaal tevoorschijn. Heb ik toch wat om mee naar huis te nemen :-).


Bronnen
(1) Stichtingslegende abdij
(2) Hubertusfontein op de Place de l'Abbay (brochure blz.19)
(3) Brochure blz. 18
(4) Zie eerdere blog over het kapelletje van de heilige eik
(5) Website Onze-Lieve-Vrouwkapel l'Hommal
(6) Website informatie heilige Sura
(7) Schildering door Herman A. van Duinen in 1992.
Meer informatie: Sura van Dordrecht, Sint Surakapel

Labels: , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage