Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

donderdag 18 mei 2017

Op het getekende kaartje lijkt het een fluitje van een cent

Op het getekende kaartje lijkt  het een fluitje van een cent. We zijn in het Teutoburgerwoud en verblijven redelijk dicht bij de Externsteine. Het boek dat we bij ons hebben geeft informatie over een Ostara Heiligdom daar vlak in de buurt (1,2,3). Het ligt er zo ongeveer náást. Het geheel ziet er simpel uit en moet makkelijk te vinden zijn. (Nee, niet van te voren uitgezocht en de iPad thuisgelaten omdat het meesjouwen ervan niet in verhouding stond tot de drie dagen die we er tussenuit knepen). De grote kaart in het hotel zwijgt in alle talen over het Ostara heiligdom en de drie belangrijke grafheuvels.


Op het getekende kaartje lijkt  het een fluitje van een cent
 Bron: Osning - Die Extrensteine- Usch Henze: Pagina 39

De dame bij de balie weet misschien meer. Man gaat niet mee als hij mijn vastberaden blik ziet die voorspelt dat ik er niet aan denk om op te geven. De receptioniste doet alle moeite om samen met mij de plaats te traceren. Ze begrijpt dat ik het graag wil vinden nu ik er zo dicht in de buurt ben :-). Het kan bijna niet anders dan dat de grafheuvels in het militaire gebied liggen waar de Engelsen oefenen. In dat geval kunnen we er niet bij. Maar als zij mij was zou ik naar Bad Lippspringe rijden en daar informatie vragen bij het Toeristencentrum. Hetgeen we uiteraard doen.


Als zij mij was zou ik naar Bad Lippspringe rijden


Eén van de bronnen van het plaatsje: Arminius Quelle met water van zo'n 20 graden

Het verhaal dat we daar te horen krijgen is min of meer hetzelfde, met de aantekening dat we een eindje een zijpad in kunnen slaan. Daar staan wel borden dat het niet mag, maar het is geen probleem. We krijgen een grotere kaart mee zodat we ons beter kunnen oriënteren. We belanden zonder problemen op de Fürstenallee, een kaarsrechte weg, waar de oude bomen aan de kant nog getuigen van de grootsheid ervan in het verleden. Net als Man wil keren zie ik een straatnaam in mijn ooghoek die ik herken van de kaart. 'Aschenweg', roep ik enthousiast. 'Hier parkeren en lopen?' Halverwege de lange laan belanden we in een soort bungalowpark. De bewoners kennen de grafheuvels wel. Nog 500 meter, dan zijn we er. Iets in mij vertrouwt het niet helemaal. En mijn gevoel blijkt te kloppen. Ze zijn er wel, maar het zijn nepperds! Een vriendelijke voorbijganger vertelt ons dat de oorspronkelijke graven in het militaire gebied liggen, en dat dit reconstructies zijn ten behoeve van een archeologische leerroute.Gereconstrueerde grafheuvels op het Archeologische Leerpad


Uitleg over het landschap


Plattegrond van het LeerpadOp dit kaartje staan de Eckelau, de Lindelau, de Köningslau  
 Bron: Osning - Die Extrensteine- Usch Henze: Pagina 62

In den von germanischen Wällen eingeggrenzten 'Lauen' , Eckelau, Lindelau, Langelau, Königslau, und den dazwischenliegende Hügeln liegt das legendäre Heiligtum der Göttin Ostara 

Tegen mijn zin besluiten we terug te keren naar de auto. Het kaartje bevestigt de ligging aan de verboden kant van de weg, en waarschuwingsborden laten er geen twijfel over bestaan. Bijna aan het eind, of zo je wilt aan het begin van de Aschenweg staan twee boerenbedrijven. Ik constateer dat er bij het kleine zijweggetje naast deze boerderijen geen verbodsbord staat. Ik doe nog een laatste poging: 'proberen?' maar krijg geen support. Er wordt geschoten in dit gebied, dus we nemen geen onnodig risico. Thuis gekomen zoek ik het het hele internet af en hoop op foto's. Via Google Earth probeer ik een beeld te krijgen van de situatie. Na veel zoeken vind ik de gezochte informatie op deze site (p.63-66). Hier wordt bevestigd dat dat ene weggetje zonder waarschuwingsbord leidt naar de grafheuvels waar we naar zoeken. Zijn we te voorzichtig geweest of valt onze keuze onder de categorie 'Verstandig'? Dat Ostara Heiligdom ligt op een steenworp afstand van de Externsteine. Op het getekende kaartje lijkt het een fluitje van een cent. Jammer genoeg konden wij er naar fluiten :-).


 Waarschuwingsborden laten er geen twijfel over bestaan


Dat ene weggetje zonder waarschuwingsbord leidt naar de grafheuvels waar we naar zoeken

(1) Die Exsteine- Usch Henze, uitgeverij Neue Erde, ISBN 3-89060-229-0 (2006)
     Het Ostara Heiligdom wordt door Usch Henze vergeleken met de heiligdommen in New Grange en Uppsala
     Ostara werd op of rond 21 maart als lentegodin vereerd.Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage