De residentie van de Grote Moeder

Door Joke Visker - september 10, 2019

10-09-2019: Toevoeging Leeuwinnenkop in de Moederrots

De residentie van de Grote Moeder ligt in het verlengde van de Externsteine in het Teutoburgerwoud. In het boek dat ik bij me heb  vind ik een passage gewijd aan de rots waar de Moedergodin in oude tijden vereerd werd. Concluderend dat we er linksom niet komen (neem na zoveel meter de afslag naar een paadje dat rechts de berg op gaat), laten we ons van de bergrug voorzichtig terug glijden naar beneden. Dit gaat hem niet worden op deze schoenen. Jammer, maar het is niet anders. Dan maar rechtsom en proberen het pad te volgen dat naar de achterkant van de rotsformatie leidt... 

Op zoek naar de Moederrots

Boven gekomen lopen we langs de achterkant van de rotsformatie. Op een van de buitenste stenen kun je van het uitzicht genieten, beschermd door een ijzeren hek. Veiligheidshalve is er aan de kant van de stenen een lage, houten afscheiding geplaatst. Eigenlijk is dat best te begrijpen, al maakt het onze zoektocht niet makkelijker. Het zoeken naar de rots die lijkt op die van de foto uit het boek voelt een beetje vergelijkbaar met het zoeken naar de bekende speld in een hooiberg. Maar je weet maar nooit of dit alternatieve pad soms een verrassing met zich meebrengt. Goed aangekleed met deze temperatuur is het lekker wandelen in-de-zon-langs-het-hek. Net als we besluiten terug te keren houdt de begrenzing plotseling op. Links verschijnt een smal bospaadje dat ons lokt. Even kijken? Onzichtbaar voor het oog ligt een grote rots verborgen achter het groen. We herkennen de Rots van de Grote Moeder aan de diepe scheur en de vorm. Terwijl we ernaar op zoek zijn lopen we er min of meer tegenaan. Gevonden!


Rechts ligt een pad dat naar de achterkant van de rotsformatie leidt 


Onzichtbaar voor het oog ligt een grote rots verborgen achter het groen.


De Moederrots

De leeuwinnenkop 

Augustus 2019 zijn we met vrienden opnieuw bij de Moederrots. Komt het door de lichtval dat de leeuwinnenkop me opvalt? Kennelijk vraagt ze dit keer mijn aandacht. Passend is het wel: de leeuwin die de Moederrots beschermt 😉.


Leeuwinnenkop bij de Moederrots

Bomen, lintjes en een altaartje

Er is geen twijfel mogelijk dat hier de Grote Moeder vereerd werd. Een wereld van verschil met de foto uit het boek. Het lijkt alsof de plek in de tussentijd herontdekt is. De bomen voor het Heiligdom zijn versierd met lintjes. Links een berk, rechts in de hoek een vlier. De vlier is de boom die symbool staat voor de Drievoudige godin en daarmee voor de Grote Moeder. Een platte steen voor de rots wordt gebruikt als altaar en ligt vol kleine offertjes. En toch kun je er niet zomaar komen. Een omgevallen stam verspert de directe toegang. Je moet je welbewust een weg banen naar deze heilige ruimte. Het is een prachtige, zonnige plek waar ik een vrolijk gevoel aan over houd. Een platte steen voor de rots wordt gebruikt als altaar en ligt vol kleine offertjes

De zetel van Veleda

Op de terugweg doen we een poging om de 'zetel van Veleda' te traceren*. Het is een kleinere steen waarin je de vorm van een stoel kan herkennen. Ergens halverwege een helling zien we hem liggen. Rechts naast het uitkijkpunt, achter het houten hek. Zomaar twee vrouwelijke elementen bij de Externsteine. De residentie van de Grote Moeder heeft zo haar eigen gewijde ruimte en haar eigen energie :-).


De zetel van Veleda halverwege de helling van de bergAdres

De rotsformatie de Externsteine ligt in het Teutoburgerwoud (Duisland). 

Noten

Veleda was een Germaanse zieneres (link)

Bronnen

Die Externsteine- Usch Henze, uitgeverij Neue Erde, ISBN 3-89060-229-0 (2006)

Eerdere blogs

De Externsteine: Link 

Websites


Godin Veleda: Link


Geen opmerkingen:

Een reactie posten