De Isterberg
Door Joke Visker - mei 25, 2017
Reizen in laagjes noemen we het hier thuis. Lezen, reizen, lezen, reizen, lezen, reizen en steeds een dieper laagje van een plek ontdekken. Door het bezoek aan de Externsteine kwam de Godin Ostara (1) weer in beeld en daarmee de Isterberg. De laatste is een uitloper van het Teutoburgerwoud en daarmee delen de Externsteine en de Isterberg het eeuwenoude rotsgesteente dat zo'n 70 miljoen jaar oud schijnt te zijn. Ostara heeft op beide plaatsen haar domein...
De Isterberg
In de nabijheid van de Externsteine is het Ostara heiligdom gesitueerd en ook op de Isterberg werd zij vereerd. Het oude gesteente met 'tekens op de rotsen' was reden om de berg in 2007 te bezoeken. Hoewel we het geheel indrukwekkend vonden bleven die voor ons oog verborgen. De energie was prettig en verstild. Daar moesten we het mee doen.
In het artikel: 'Die Echse vom Isterberg bei
Bentheim und die Externsteine' vind ik precies de informatie die ik zoek. De Nederlandse vertaling van het woord Echse is hagedis.
Een grote, lange steen met een lengte van zo'n negen meter heeft de vorm van een levensgrote draak. Misschien hier en daar een beetje bewerkt om de natuurlijke vorm beter te laten uitkomen.
Er zijn foto's van het 'Sonnenmännchen vom Isterberg', een runenteken, een Venus-code en een offersteen met bekken. En wat mijzelf betreft: heb ik daar zitten slapen? Je voelt hem vast al aankomen: Daar gaan we weer :-).
De rotsen zijn indrukwekkend (foto 2007)
Echt bijzondere tekens komen we deze keer niet tegen (foto 2007)
De energie is verstillend (foto 2007)
De Isterberg ligt vlakbij het stadje Bad Bentheim
De rotsformatie is omringd door bos
Een vervolg van deze zoektocht vind je op mijn blog:
Noten
(1) Ostara werd als lentegodin op of rond 21 maart op de Isterberg vereerd. Zij was een vruchtbaarheidsgodin. De roodgeverfde eieren met Pasen onderstrepen dit aspect. In vroegere tijden werd zij over de akkers gedragen of gereden om het land te 'zegenen'. Soms was er sprake van het ronddragen van een beeld, soms vertellen verhalen dat de godin in een wagen bedekt met een kleed werd rondgereden. Zij was onzichtbaar. De zegening vond plaats nadat de eerste voor in de akker was getrokken door een gewijde ploeg.
Ostara wordt samen met de godinnen Nerthus en Freya als de Grote Moedergodin genoemd. De planeet Venus is aan haar gewijd. Op een van de foto's van het artikel staan zeven streepjes als teken van Venus.
(2) Osning is de oude naam voor het Teutoburgerwoud en het aansluitende Eggegebirgte
Gerelateerde blogs
Geplaatst in Duitsland Godin Krachtplaats
Reacties
Een reactie posten