Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

maandag 18 april 2016

Dat hert droeg een lichtend kruis tussen zijn gewei

Op zoek naar het vingerlabyrint kwamen we terecht in St. Hubert. Niet dat we het daar vonden, want de plaatsnaam in het boek was niet correct. Maar evengoed was het leuk. Overal waar je komt word je herinnerd aan de legende van Sint Hubert, die tijdens de jacht op een hert 'met een lichtend kruis tussen het gewei' stuitte. Het dier raadde hem dringend aan zich te bekeren tot het geloof. Zo niet, dan zou hij 'terstond ter helle dalen' (1). Het tafereel van de ontmoeting vinden we op diverse plekken terug. In de vorm van een standbeeld wacht het hert ons op bij binnenkomst in het stadje. Tussen de twee torens van de basiliek is het jachttafereel afgebeeld, en binnen vinden we de scène terug op een schilderij en gebeeldhouwd in de koorbank. De basiliek was gedeeltelijk toegankelijk. Er vond een restauratie plaats in de omgang van het koor en de zijschepen. Dan kan je dingen missen :-). Want ergens in dat onbereikbare gedeelte moet de afgehouwen boomstam staan waarin een ijzeren kruis met een hertenkop gevonden is (2) . De boom maakte ooit deel uit van de pelgrimsroute naar St. Hubert. Ik denk dat ik er een glimp van gezien heb op weg naar de crypte. Maar ja, je kunt niet alles hebben en soms moet je het doen met informatie achteraf. 

De dag van de heiligverklaring van St. Hubert is 3 november. In combinatie met de verschijning van het hert doet het me denken aan Keltische tijden (3). Als een van de oudste dieren staat het symbool voor een boodschapper uit de Andere Wereld. Het begeleidde de zielen door de duisternis. Er is een link met vruchtbaarheid en vernieuwing, maar ook met strijders en de jacht (4). Sinds oude tijden gingen mensen in dans en ceremonie als reebok verkleed. In Yorkshire zijn reebokschedels opgegraven, compleet met gewei (5). Maar het hertengewei is ook de hoofdtooi van de Keltische God Cernunnos (6). De datum van heiligverklaring valt samen met het Keltische feest Samhain. Dat feest werd gevierd rond 1 november en duurde 3 dagen (7). De kerk viert op deze dagen Allerzielen (2 november) en Allerheiligen (3 november). Dat hert, speelt het met het kruis tussen het gewei een bemiddelende rol tussen de oude Keltische traditie en het Christendom?


Het hert zelf wacht ons in de vorm van een standbeeld op bij binnenkomst in het stadje


Tussen de twee torens van de basiliek is het jachttafereel uitgebeeld


Boven het hert, waarbij het gewei mist, hangt een klein kruisje


Boven de koorbanken

 

Het jachttafereel op het schilderij


Gebeeldhouwd op de koorbank

Sint Hubert werd patroonheilige van de jacht en mensen werden op een wonderlijke manier genezen van hondsdolheid. Bij het altaar aan hem gewijd is de schrijn met de stola te zien, die hem door een engel aangereikt werd. De dag van zijn heiligverklaring is 3 november. 


Het altaar van St. Hubert


De schrijn waarin de stola wordt bewaard

Het oudste kapelletje van het land van St. Hubert staat in de buurt van de plek waar het wonder van de bekering plaats vond. Daar vinden we naast het bekende tafereel rijen wapenschilden van adellijke Europese jagers aan de muur. Om het te bereiken moeten we levensgevaarlijke capriolen uithalen en dat willen we niet herhalen. Het kruisbeeld dat de exacte plaats aanduidt, hebben we niet meer gezocht, alhoewel het er vlak bij moet staan. 


Het kapelletje in de buurt, waar het wonder plaatsvond (1904)


Het oorspronkelijke kapelletje gewijd aan St. Catherine (1135)(1) Legende o.a in VVV brochure St. Hubert blz. 20
(2) Bron foto eerste blad artikel
(3) Musée des Celtes, Place Communicale, 1 B-6800 Libramont
(4) Hert: Het Dierenorakel der Druïden, Keltische Symbolen
(5) Yorkshire: bron
(6) Cernunnos: wikipedia
(7) Samhain: Celtic Britain


Labels: , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...