Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

zondag 19 maart 2017

De Hofpoort en de Paulusabdij

Met de aantekeningen op mijn kaartje dwalen we rond de Domtoren van Utrecht. Na de Janskerk en de Mariakerk gaan we op zoek naar de resten van de Paulusabdij. Van die abdij zijn een paar kleine stukjes bewaard gebleven of teruggevonden die ik wil bezichtigen. Het geheel maakte deel uit van het Kerkenkruis in Utrecht en daarom past het in de route. Op het kaartje heb ik de kerken ingetekend, voor zover dat mogelijk is op een toeristische wandelroute. In ieder geval duidelijk genoeg om de weg te vinden, mits je het kaartje draait, met het noorden boven :-). 


Het Kerkenkruis ingetekend op mijn wandelkaartje

In het Kerkenkruis staat de Domkerk centraal en van daaruit maken we een omtrekkende beweging. De betreffende kerken liggen op loopafstand van elkaar en de Domtoren komt zowel vanaf de Mariaplaats als vanaf de Pieterskerk in zicht. Door de Hofpoort wandelen we een smal straatje in, dat doodloopt op een pleintje. De tekening op de plattegrond maakt duidelijk dat we links de resten van het zuidertransept moeten zoeken. Een ander deel vinden we terug als markering in het stratenpatroon. We eindigen ons rondje bij de Domtoren. Het voelt op die plek alsof er een last op je schouders drukt. Dit in tegenstelling tot het huizenblok ten zuiden van het Domplein. Daaromheen lopend ervaren we een prettige hart-energie. We maakten niet voor niets een rondje rond dat blok. Dick van de Dool (1) en Wigholt Vleer (2) wijzen beiden in die richting waar het gaat om het leycentrum bij de Domkerk. Opnieuw een energetisch punt op een verborgen plek. Terecht komend in een binnentuin met de naam Flora's hof konden we er een glimpje van oppikken. Wat we nog missen in dit kwartet is de Pieterskerk. Die opent zijn deuren alleen op zaterdag dus dat wordt een uitgesteld bezoek :-).


Vanaf de Hofpoort wandelen we een smal straatje in 


Het straatje komt uit op een klein pleintje


Plattegrond van de voormalige Paulusabdij 


Links vinden we het huis waar we delen van de zuider transeptwand moeten zoeken


Close up van de gevel


Markering in de straat van gevonden resten


Onder de Domtoren voelt het als een druk op je schouders


Vanaf de Mariaplaats is er zicht op de Domtoren


Uitzicht op de Domtoren vanaf de Pieterskerk


De Pieterskerk opent zijn deuren alleen op zaterdag


(1) Bron: Op zoek naar de draak in Limburg - Dick van de Dool
Hoofdstuk Gekruisigd Utrecht p.49-56
(2) Bron: Leylijnen en leycentra in de Lage Landen - Wigholt Vleer
Utrecht: het leycenrum bij de Dom p. 349

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage