Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

woensdag 23 oktober 2013

Opgeruimd staat netjes moeten ze gedacht hebben

Op vrijdag worden de stoelen van het labyrint in de kathedraal van Chartres verwijderd en is het helemaal te zien. Ik sta een poos te kijken en probeer er een foto van te maken. Dat gaat me niet lukken, want behalve dat er mensen aanwezig zijn die het labyrint lopen, zijn er ook mensen die er dwars overheen lopen. Even wachten dan maar. Dit keer staat er een aantal borden rond het labyrint met tekst en uitleg. Ik heb ze nog niet eerder gezien, maar ik ben al een tijdje niet geweest.Wat jammer is, is dat er op een van de borden gemaand wordt tot het rustig en langzaam lopen. Mensen doen dat dan ook. Ik wil het labyrint d├ínsen, met twee stappen vooruit en een stap achteruit en dat wordt botsen met de mensen die al eerder begonnen zijn. Even wachten dan maar tot het minder druk is. De borden worden weggehaald, maar mijn alarmbel gaat niet af. Het is nog maar vijf uur en de kathedraal is zeker open tot half acht.  Om kwart voor zes zie ik mijn kans schoon en maak de start. Uit mijn ooghoek zie ik twee mensen opdoemen met een rij stoelen en nog een rij stoelen. Ze bouwen het labyrint in sneltempo vol en het is duidelijk dat ik niet verder zal komen dan het eerste kwart.  Opgeruimd staat netjes, moeten ze gedacht hebben. Jammer. Een paar anderen zijn iets verder, maar gaan het zeker ook niet halen. Een extra bord met de eindtijd waarop je het labyrint kan betreden lijkt me een goede actie.


Overigens vind ik het verhaal van de decaan die het labyrint loopt en een bal vanuit het midden naar de kring mensen er om heen gooit op een van de borden terug. En dat is wel weer leuk. Alleen wordt er hier van een gele bal van wol gesproken en in andere stukken over een grote leren bal (de Christelijke Paasdans, blz. 11). Kennelijk waren er variaties op het beschreven balspel.


Mocht ik ooit weer eens op een vrijdag in Chartres zijn, dan ga ik heel vroeg naar de kathedraal. Misschien gaat het dan lukken om het labyrint in mijn eentje te dansen. Je weet maar nooit :-).

Labels: , , ,

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...