De terp van Almenum bij Harlingen

Dwalend door Harlingen komen we door een straat met de naam Heiligenweg. Daar moet vast een kerk in de buurt zijn, veronderstel ik. Klopt! We lopen een klein straatje in naar links en komen terecht op een terp waar een kerk op staat. Hoewel ik de stilte en de energie ervaar die bij een oude kerk horen, staan we voor een grote kerk, die onmogelijk uit de Middeleeuwen kan stammen. We lopen er omheen en ik ben er zeker van, dat dit een oude, heilige plaats geweest moet zijn..


Almenum lag ten zuidoosten van Harlingen
Eigen foto (Museum Harlingen)

Een oude terp 

Grappig genoeg heb ik eerder over de terp van Almenum gelezen,  maar had toen het idee dat we er buiten Harlingen naar moesten zoeken. Dat klopt in die zin wel, want Almenum was in vroeger tijden een kerkdorpje dat buiten Harlingen lag. In de loop van de tijd is het door de stad ingelijfd. Na de oorlog is de wijk Oosterpark gebouwd op de plek waar Almenum lag. Daar kwamen we tijdens onze zwerftocht door Harlingen dus onverwacht terecht. 

Dat het hier om een oude heilige plaats gaat kan je terug vinden op het bord bij de ingang van de kerk (zie onder). Hier stond in de 12de eeuw de Dom van Almenum. Een andere naam ervoor is de St. Michaëlsdom. 

Toch gaat de geschiedenis van Almenum nog verder terug dan de bouw van de Dom. De terp was al in de periode van de Friese koningen bewoond. In de tijd van koning Radboud hadden de Friezen hun eigen goden. Bonifatius zou in 754 tijdens zijn reis vanuit Utrecht naar Friesland als eerste Almenum hebben bezocht. Zijn doel was om de Friezen te bekeren tot het christendom. 

Volgens de oudste kronieken zou het dorp gesticht zijn door missionaris Gustavus Forteman. Hij liet in 777 ook de eerste kerk van Almenum bouwen, die werd gewijd aan de aartsengel Michaël. Deze houten kerk moet een rieten dak hebben gehad. Dit zou de eerste christelijke kerk in Friesland zijn. Michaël staat in de kerkelijke visie voor de bestrijding van het kwaad. Hij verslaat symbolisch de draak. De vraag rijst of deze kerk gebouwd is op een plaats van een voorchristelijke heilige plek. Het kan bijna niet anders...

Het houten kerkje was niet zo groot. Het moet zo'n 10,25 x 22,5 meter gemeten hebben. Het is 2 keer afgebrand en herbouwd. De sporen ervan zijn onder de huidige kerk gevonden. Het zal rond de 10e of 12e eeuw vervangen zijn door een gebouw van tufsteen met een toren. Die tufsteen kan je daar nog gedeeltelijk terug vinden.  

Nadat de dorpskern van Almenum na 'getouwtrek' tussen Harlingen en Barradeel aan Harlingen toegewezen werd, werd de oude St. Michaëlsdom op de toren na gesloopt. De laatste is bewaard gebleven en daarmee aanzienlijk ouder dan de huidige Grote Kerk. 


De kathedraal van Almenum op een kaart van Harns uit 1664
Afbeelding Publieke Domein (bron)

De legende van het rode vaandel

Volgens een Friese sage zou er een 'een rode, wonderdoende banier in de dom zijn ingemetseld'. Die banier werd de Magnusvaan genoemd, naar Magnus Forteman. Hij was de zoon van Gustavus en graaf van Bentheim. Magnus streed in het leger van Karel de Grote en heeft onder die banier grote overwinningen behaald. Het vaandel werd hem als beloning geschonken en hij bracht het van Rome naar Almenum. Daar heeft hij het aan de kerk ter bewaring gegeven. Het is daar zo veilig opgeborgen dat niemand het ooit heeft kunnen vinden. 

In een variatie op deze legende wordt verteld dat deze Magnusvaan het eigendom was van Friso, de stichter van het Friese volk. Het blijft een legende hè? Maar hier staat meer over de wonderen die aan het vaandel werden toegeschreven. Het kon 'bliksem en stormen afwenden, boze geesten afweren en iemand onoverwinnelijk maken'. Friso werd begraven met de vlag maar niemand wist waar die gebleven was. Gelukkig kreeg Willibrord een droom waarin een engel de vindplaats aanwees. Hij heeft de vaan toen opgegraven en aan Magnus gegeven. Die vlag hielp hem om Rome te veroveren. Daarna werd die verborgen in de muur van de Dom. En de legende vertelt dat niemand hem ooit weer zal kunnen vinden. Dus geef dat zoeken maar op 😉. 

Het lijkt erop dat deze Magnussage in de vroege 13e eeuw is ontstaan. De Magnusvaan is genoemd naar Magnus Forteman, een fictieve figuur, die rond het jaar 800 moet hebben geleefd. Dat is dan wel weer jammer...

St. Michaël

Sint Michaël is de beschermheilige van Harlingen. Een beeld van deze aartsengel staat op de Raadhuistoren. Dat is afkomstig van de Westerkerk in Harlingen. Die kerk is in 1898 gesloopt. 


Raadhuistoren met beeld Sint Michaël (foto 2018)

Sint Michaël als drakendoder op de Raadhuistoren (foto 2023)

Harlingen op een lange leylijn

Harlingen ligt op een lange leylijn, die van Santiago de Compostella in Spanje via Carnac en Le Mont Saint Michel door naar Hargen, Keinse bij Schagen, Oosterland (Michaelskerk), Harlingen (Michaelskerk), Wijnaldum en Stockholm loopt naar Arkhangelsk in Rusland (bij een klooster gewijd aan aartsengel Michaël). 
Ik heb al eerder over deze leylijn geschreven, maar publiceer het kaartje hier nog een keer. 


Foto: © Ton van der Leeden  Link website
Met dank voor het mogen gebruiken

Leylijnen rond Harlingen

Op de site van 'situ harns' (zie websites) kom ik informatie tegen over een aantal leylijnen die samenkomen in Harlingen. Omdat ik de afbeelding op die site niet kon ophalen heb ik de betreffende plaatsen opgezocht op Google Earth. Het is me niet gelukt om contact te krijgen met de schrijver van het artikel. 

Lijn naar rechts:  Harlingen – Midlum – Dongjum – Boer – Ried
Lijn naar boven: Harlingen – Wijnaldum - Pietersbierum – Sexbierum. 
Sexbierum ligt er een klein beetje vanaf. 
Lijn naar onderen: Harlingen - Kimswerd – Pingjum – Allingawier


Ik denk dat ik nog wel een keer op stap wil naar Harlingen en omgeving 😉.





Adres

Kerkpad 3 - 8861 ES, Harlingen
In juni, juni en augustus is er iedere zaterdagmiddag “open kerk” tijdens het Tjerkepaad 

Informatiebord


Grote of Nieuwe Kerk

De tufstenen toren van de op de terp gebouwde kerk dateert uit de 12e eeuw en maakte deel uit van de Middeleeuwse zaalkerk die op deze plaats stond. Deze werd in 1772 afgebroken om plaats te maken voor de huidige kruiskerk, die in 1775 in gebruik werd genomen. De Middeleeuwse kerk werd de Dom van Almenus genoemd, naar dit deel van het latere Harlingen. Sedert de bouw wordt de huidige kerk 'Grote Kerk' genoemd. Het orgel dateert uit 1775 en werd gebouwd door Albertus Hinz. Het snijwerk werd verzorgd door Johann Georg Hempel.

Websites
(Veel informatie overlapt elkaar)

In juni, juni en augustus is er iedere zaterdagmiddag “open kerk” tijdens het Tjerkepaad.

Geschiedenis van Almenum. De Magnusvaan is genoemd naar Magnus Forteman, een fictieve figuur, die rond het jaar 800 moet hebben geleefd 

Almenum ontstond op een heuvel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de achtste eeuw na Christus.

Radboud en Bonifatius. Een heidense koning en een christelijke martelaar 689-754

Foto's en locatie van de verdwenen Westerkerk

Meer over de verschillende kerken op de terp van Almenum en het vaandel der Friezen. 

Meer over de eerste houten kerk op de terp en het vaandel der Friezen
Alvinus bezong de Friezen en het “rood zijden” vaandel, dat een wonderbaarlijke kracht zou hebben.

Hier wordt St. Bonifatius genoemd als stichter van de eerste kerk. Volgens de legende is het Gustaaf Forteman, die in 777 de kerk liet bouwen. Op deze site een variatie op de legende van het rode vaandel.

Informatie over leylijnen rond Harlingen

Kaart en info leylijnen: St. Michaëlslijn van Ton van der Leeden (link)
De informatie over de Michaëlsleylijn is ook terug te vinden op de volgende blog:

De Koningsterp van Wijnaldum

Wognum: een kerk met een buitengewone energie





Reacties

Een reactie posten