In de ban van Vrouw Holle

Het sprookje  van Vrouw Holle is vast bij iedereen bekend. Het verhaal over het meisje dat in de put springt om haar spoel te redden kennen we allemaal. Ze komt terecht in de onderwereld en treedt in dienst van Vrouw Holle. Wat mij zo boeit in de verhalen over haar is de invloed die ze heeft op het jaarritme. Met Pasen moeten de spoelen van de meisjes die spinnen leeg zijn. Met kerst moeten de spinnenwielen zelfs helemaal stilstaan. En je kunt nooit weten in welke gestalte ze aan je verschijnt...

Afbeelding Anne Anderson (1887-1930) Bron

Het sprookje van Vrouw Holle

In het sprookje van Vrouw Holle valt het meisje in de put als ze haar spinspoel schoon wil maken. Ze komt terecht in een weide vol bloemen. Ze melkt de koe, haalt de broden uit de oven en plukt de rijpe appels van de boom. Zo vindt ze haar weg naar het huisje van Vrouw Holle. Ze helpt haar in de huishouding en als de kussens worden uitgeschud gaat het sneeuwen op de aarde. Herken je de vier seizoenen? (zie: Gerelateerde Blogs: Vrouw Holle en de Vlier).

Sprookjes van Vrouw Holle

Er zijn veel meer sprookjes over vrouw Holle dan je zou denken. Zo schreef Karl Paetow een heel boek met verhalen over deze mysterieuze dame. Je kan haar ontmoeten in de gestalte van een oud vrouwtje, dat een onderkomen zoekt. Je kan haar tegenkomen als een oeroude vrouw. Maar wat denk je van de verschijning van die mooie, in het wit geklede dame? Je zal die boer maar zijn die haar tegen komt. Twee jongens zien een vrouw in witte kleren spinnen in een schemerige ruimte. Ze wordt geschetst als een schone vrouw, of zelfs een wonderschone vrouw. Een jonkvrouw in een wit gewaad. Een rijzige dame in het wit, of een oude vrouw die aan het bedelen is. Van te voren kun je nooit weten in welke gestalte ze aan je verschijnt...

Twaalf heilige nachten

Het is wel zeker dat Vrouw Holle heel wat in de melk te brokkelen heeft. Ze eist niet alleen dat de spoelen van de meisjes op de vooravond van Pasen leeg zijn. Je mag tijdens de twaalf heilige nachten aan het eind van het jaar helemaal niet spinnen. Het gaat dan om de tijd rond de winterzonnewende. Reken hiervoor de periode van Kerstavond tot Driekoningen (6 januari). Als de zon 'stil staat' moeten de wielen in het gewone leven ook stilstaan. 
In het begin wordt Vrouw Holle nog op aarde gesitueerd. Ze verschijnt op 'Vrouw Holle avond', de avond die wij Driekoningenavond noemen. Later (of in andere sprookjes) kwam ze tijdens de twaalf heilige nachten naar het rijk van de mensen. Ze zou dan in haar koets door de lucht reizen. Hieronder zie je een afbeelding van Vrouw Holle (Goda) in de slee. Ze deelt tijdens de kerstdagen zelfs geschenken uit. Ik krijg hier een sterke associatie met de Kerstman in de arrenslee. 
Het heeft ook wel trekjes van de wilde jacht zoals we die van Wodan kennen. Hij jaagt met zijn achtpotige paard door de hemelen met een heel gevolg achter zich aan. Ook rond de jaarwisseling. Het wordt nog druk in het luchtruim op die manier. Wie zou de oudste rechten hebben? 😉


Vrouw Holle (Gode) tijdens de twaalf heilige nachten (Open Domein)

Schipper mag ik overvaren?

In het sprookje 'De koningin van de krekeltjes steekt de rivier over' wordt een oude veerman gewekt met het bevel om iemand over te zetten. Hij wordt geroepen door een 'een rijzige vrouw, die er uitzag of zij uit de nachthemel en sterren gesponnen was'. Hij moet drie keer heen en weer varen om de krekeltjes van Vrouw Holle over te zetten. 'Al mijn kleintjes moeten vannacht nog de berg in sprak ze tegen hem'. Na het overvaren lopen ze in een optocht naar het woud op de berg, omhuld en beschermd door haar mantel. Maar wie zijn dan die krekeltjes? Bij krekeltjes denk ik aan gesjilp en zachte geluidjes. Hier worden de ongeboren zieltjes mee bedoeld. 

Bij dit sprookje moet ik denken aan het kinderliedje 'Schipper mag ik over varen?' Er was ook een veermansgebod dat voorschreef dat je geen vrachten kan weigeren, want dan weigert onze Heer God jou de laatste overtocht. Tik je het woord 'veermansgebod' in op google, dan kom je bij de pagina van het boek en kun je de eerste helft van het sprookje zelf lezen. 

De vraag duikt op of Maria de rol van Vrouw Holle heeft overgenomen. Misschien wel, misschien niet. Bij Mellie Uyldert lees ik over het schilderij van de Sixtijnse Madonna. Ze draagt een blauwe mantel en een rood onderkleed. Ze draagt het kindje Jezus in haar rechterarm. Aan haar zijden staan de heilige Sixtus en de heilige Barbara. Met de twee engelenkopjes onderaan lijkt het plaatje compleet. Maar als je goed kijkt herken je in de wolken heel veel kleine engelenkopjes. Hoedt ze net als Vrouw Holle de ongeboren zieltjes? 


Frau Holle und die Heimchen (huiskrekels) (Open Domein)

Hoedster van de levenscyclus

Spiegelt Vrouw Holle de Moedergodin of Aardegodin? Vrouw Holle staat symbool voor de vruchtbaarheid. Haar symbolen zijn het rad of levenswiel en de spintol. Ze draagt zorg voor de aarde en dat wat er groeit. Ze laat de 'krekeltjes' overzetten door de veerman en beschut ze met haar mantel. Vrouw Holle is de hoedster van de levenscyclus. Ze staat zowel met de hemel als met de aarde in contact. Tijdens de twaalf heilige dagen rijdt ze door de lucht met haar koets. Als je haar regels volgt wordt je beloond, maar pas op! In het geval van ongehoorzaamheid weet ze je te vinden 😉. 






Gerelateerde blogs

Het sprookje van Vrouw Holle
De Vlier heeft de bijnaam: 'Moedertje Vlier'. Dat zegt iets over hoe we haar beleven. Ze leert ons verschillende kanten van het leven zien. Alles heeft een einde, maar ook weer een begin. Zo symboliseert de Vlier de energie van geboorte en dood. We zien dat terug in de winterzonnewende. De Vlier staat in verbinding met de Godin en wordt in één naam genoemd met Vrouw Holle. In het sprookje bewaakt ze de grens met de onderwereld, maar is die wel zo donker als we ons voorstellen? 

Vrouw Holle als spingodin
Vergeten liedjes herinneren aan spinnen en weven. Het waren in oude tijden belangrijke vaardigheden die vielen onder de bescherming van verschillende godinnen. We vinden aspecten ervan terug in sprookjes en mythen. In de Noorse mythologie zijn de godinnen Frigg en Freya verbonden met spinnen en weven. Ze zeggen dat Frigg de wolken spint en het lot van de mensen weeft. In de zesde eeuw wordt Maria met een spinrok afgebeeld. Iets dichter bij huis is het Vrouw Holle die gezien wordt als de  beschermster is van spinsters en weefsters...

Bronnen

Bergman, Ineke, Godinnen van Eigen bodem, (2007).
In dit boek vind je een heel hoofdstuk gewijd aan vrouw Holle. 

* Meer, Annine van der, Vrouw Holle en de verborgen wijsheid in sprookjes, 2017, p. 47 t/m/ 55
Annine heeft een prachtig boek geschreven over Vrouw Holle, waarin het ontbrekende stuk van de lente genoemd wordt, evenals de betekenis van de spoel, die meisjes kregen als ze volwassen werden / lees gingen menstrueren. 

* Paetow, Karl, Sprookjes van Vrouw Holle, 1987, p. 7, 32, 104, 111, 112
In het sprookje 'Gouddochtertje en de Pekmeid' (p. 30) vind ik de koe als element in het verhaal toegevoegd. Het meisje melkt eerst de koe, plukt dan de appels en haalt daarna het brood uit de oven. 
Het verhaal is vrijwel identiek aan dat van het sprookje van Vrouw Holle, het begint net iets anders. 

* Uyldert, Mellie, Verborgen wijsheid van oude rijmen, z.j. p 45

Websites

Afbeeldingen, uitleg en de verschillende namen waaronder Vrouw Holle optreedt. 

Op deze site zie je een afbeelding van die wilde jacht, die geleid wordt door Vrouw Holle (zie ondertitel bij de afbeelding). Ik heb wat moeite om er een vrouwelijke verschijning in te herkennen. Toch staat Vrouw Holle in de ondertitel genoemd. Ik laat het maar even in het midden. 

Reacties

Een reactie posten