Vrouw Holle en de Vlier

Door Joke Visker - september 14, 2012

Het hele jaar door heb ik vanuit de woonkamer uitzicht op de vlier. Ik heb de struik met het seizoen mee zien veranderen. De vlier is te gast in onze tuin en buigt zich over de muur van de buren naar ons toe. Tijdens het voorbijgaan spreek ik haar aan. Ik vertel haar hoe mooi ik haar diepzwarte bessen vind. Moedertje Vlier wordt ze genoemd en ze laat ons twee kanten van het leven zien. In het voorjaar wordt ze bedekt met een zee van witte, tere schermen. Ze doet me denken aan een jonge bruid, of jonge maagd voor wie dat een betere benaming voor haar vindt. Maar nu de herfst nadert, hangen haar zware trossen zwarte bessen  aan hun steeltjes naar beneden. Oud is ze, wijs geworden door het leven. Crone wordt ze wel genoemd. Zo vertegenwoordigt ze de drie aspecten van de drievoudige godin: de jonge vrouw, de moeder en de oude wijze vrouw. Je kan ook een andere invulling geven aan de twee kanten die Moedertje Vlier ons laat zien. Met haar witte, frêle bloemschermen vertegenwoordigt ze de vriendelijke mens. Met de zwarte bessen, die naar beneden hangen laat ze haar strenge kant zien. Een vriendelijke, zachte Venus kant tegenover een strenge en verantwoordelijke Saturnus kant. Vlier maakt de strenge mens wat zachter en leert de te zachte mens beter zijn grenzen te stellen.


Tekening uit: The Tree Ogham - Written and illustrated by Glennie Kindred
Website van Glennie Kindred: http://www.glenniekindred.co.uk/

Volgens de overlevering woont Vrouw Holle in de vlier. En met Vrouw Holle moet je voorzichtig omgaan. Ze beschermt je als je haar waardig benadert. Je neemt je hoed voor haar af en gaat haar niet met de botte bijl te lijf. Want als je dat doet zal je het weten! Mensen hielden rekening met Vrouw Holle. Je verbrandde geen vlierhout en je maakte er geen wiegjes van (want dat zou heel erg dom zijn!). Je plantte de vlier bij het huis als je trouwde en vroeg daarmee de zegen van Vrouw Holle. Een vlier vrijwaarde het huis voor blikseminslag en door haar geur hield de struik de vliegen op een afstand. De Vliermoeder bewaakt de deur naar de onderwereld en wordt geassocieerd met dood en transformatie. Daarmee komen we op het terrein van de planeet Pluto. Wie kent niet het sprookje van Vrouw Holle, waarin de stiefdochter via een put in de onderwereld terecht komt en na hard werken beloond wordt met goud? De eigen dochter van de vrouw komt ze er minder goed vanaf en wordt als dank met pek overgoten. Vrouw Holle wordt geëerd en laat ook nu nog van zich horen. Als ze haar haar kamt schijnt de zon, als ze de was doet regent het en als ze de bedden schudt valt er sneeuw.  Hadden we het nou over de onderwereld of over de bovenwereld?


Vlier heeft veel geneeskrachtige eigenschappen en verstrekt je weerstand. Je kan het toepassen bij griep en verkoudheid, het helpt bij hoest, bronchitis en astma. Haar bessen kan je verwerken tot jam, of er vlierbessenwijn van maken. Met haar hulp kom je de winter wel door. Op deze site vond ik het recept voor een hoestdrank.In het boek Godinnen van Eigen bodem van Ineke Bergman vind je een heel hoofdstuk gewijd aan vrouw Holle. Op deze site kun je er iets meer van lezen. Een bezoek aan de Holleberg in Eperholt staat vanzelfsprekend op mijn lijstje:-).Geen opmerkingen:

Een reactie posten