Hier verloor ze het zand uit haar schort (Rotterdam Hillegersberg)

Het kerkje van Hillegersberg is gebouwd op een donk, een natuurlijke hoogte ontstaan na de IJstijd. Maar zo makkelijk komen we er niet vanaf. Want hoe kan één zo'n berg nou midden in het land ontstaan? De legende vertelt over de Reuzin Hillegonda. Ze is het zand verloren tijdens een vlucht uit de duinen bij de Noordzee, nadat ze uit haar ouderlijk huis verjaagd was. O ja, ze vervoerde het zand in haar schort. Dat schort moet gescheurd zijn door de zware last, maar ze kan ook gestruikeld zijn. Dat weten we natuurlijk niet...



Kwam dat zand eigenlijk wel uit de duinen? Of heeft ze juist van haar vader de opdracht gekregen om het van de Veluwe naar de kust te brengen om die te versterken? 
In de folder lees ik: 'De reuzin Hillegond zou op de vlucht vanuit het duingebied haar schort met zand hebben leeggestort op deze plaats'. Dat is net even anders dan het per ongeluk verliezen 😊. 
De grote zandberg die ontstond bood in ieder geval ruimte voor haar huis en een kerk. De kasteelruïne werd aangeduid als Reuzenhuis en het kerkje luistert naar de naam Hillegondakerk. 


Het informatiebord bij de kerk


Op deze plek heeft ze het zand uit haar schort verloren

Hillegonda is hier overal te vinden

Hillegonda wordt genoemd op het informatiebord van het kerkje. Maar ze staat ook afgebeeld op het oude wapen van het dorp voor de annexatie door Rotterdam. We vinden haar op een straathoek in de vorm van een beeldhouwwerk. Verscholen tussen de struiken kom je haar tegen op een lantaarnpaal op het kerkhof. Haar naam wordt genoemd op een grafsteen in de kerk zelf. En Hillegonda heeft zelfs geïnspireerd tot een eigentijds schilderij. 


De reuzin Hillegonda met haar schort vol zand


Het oude wapen van Hillegersberg op het oude Raadhuis


'Op Hillegonda's zand kwam Hillergersberg tot stand'   Sculptuur door Tonny Schellekens-Hermans 

De kerk

Het is een verhaal dat blijft boeien. Oude kerken gebouwd voor 1350 hebben bij mij een streepje voor. Ze staan vaak op plekken met natuurlijke energie. Samen met mijn man verken ik de Hillegondakerk in Hillegersberg. 

Al rond het jaar 1000 stond er een houten kerk op de heuvel. In plm.1250 is men begonnen met een uitbreiding van de kerk in steen. Ook het kasteel is waarschijnlijk in dezelfde tijd gebouwd. Wetend dat het hier om een oude plek gaat, maar bedenkend dat de kerk inmiddels een aantal keer uitgebreid, verwoest, gerestaureerd en veranderd is, zoek ik mijn weg. 


Schout tot Hillegontsberch geweest synde


Het interieur van de kerk is prachtig


De kroonluchter met echte kaarsen branden met Kerst en tijdens huwelijksinzegeningen


Gebrandschilderd raam in het koor


Toegang tot de toren


Wit marmeren grafsteen in een hoekje


Aankomst Hillegunde van de Velde te Hillegersberg
 Fantasieschilderij gebaseerd op historische gegevens (oorkonde van 1269) door Ton van Soest

Zonder onze gastheren had ik de afbeelding van Hillegonda op de lantaarnpaal nooit kunnen vinden. Wie zoekt er nou zo'n plaatje bij de grond?


Onder aan een lantarenpaal op het graf
Hillegonda stort het zand uit haar schort op de grond
Energie

De toren en de plaats waar in Rooms-Katholieke tijden het altaar stond vragen mijn aandacht. Ik ervaar een verbindende stroom. Vanaf de toren naar het koor in het oosten voel ik de energie oplopen.
Tevreden zit ik een tijdje in de kerkbanken, die nu in het koor geplaatst zijn. We krijgen koffie aangeboden door de vriendelijke koster. Voorzichtig snijdt hij het onderwerp energie aan. Er komen soms mensen die daarnaar op zoek zijn. En buiten staat een grote beuk, waar ze omheen gaan staan. Die beuk is al zo'n 130 jaar oud. Hij had me niet blijer kunnen maken. 

De oude beuk

De beuk staat ingepakt vanwege bouwwerkzaamheden. We vinden een weg om ermee in contact te komen. Groot en stoer staat hij daar. Uittorenend boven de ruïne van het kasteel. Net zo stoer als Hillegonda. Misschien had ze ook een zaailing van een klein bruin beukje in haar schort? De boom staat symbool voor oude kennis en geschriften. Kerk en beuk vragen om terugkeer in alle rust en dat gaat zeker lukken.


De energie van de grote bruine beuk is voelbaar


Goed ingepakt tegen mogelijke schade


Groot torent de beuk boven het kerkhof


De ouderdom is zichtbaar                                      En nu maar wachten op vrije toegang

Een extra rondje buitenom

z

Aanduiding van oude waterput



De kasteelruïne is een overblijfsel van het Slot Hijlgersbergh, ook wel het Reuzenhuis genoemd


Ruïne met de beuk er rechts achter


Uitzicht op het kerkje 





Adres

Kerkstraat 43, 3054 NB Rotterdam

Eerdere blogs

Een eerder blog over een kerk, een bruine beuk en een kasteel in Rotterdam - IJsselmonde 

Een eerder blog over de legende van de Reuzin Sansuna (Eiland Gozo bij Malta

Bronnen

Legende e-book: Mysteries in Nederland Rotterdam Martijn J. Adelmund

Websites









Reacties

  1. De kerk en de mysterie rondom Hillegonda is een bezoekje waard om nog nogmaals te bezoeken. Daarbij de energie lijnen in de kerk, buiten de bruine beuk, dit alles in een prachtige omgeving in Rotterdam.

    Als je wilt gaan ontdekken wat de energie voor je kan betekenen, stel dan aan jezelf vragen. Zoals bijvoorbeeld: waar was vroeger de zij opening voor de vrouwen om naar binnen te gaan, was er verschil van energie aanwezig als de vrouwen door de andere ingang naar binnen liepen? Zo ja, wat was de bedoeling hiervan? Hoe voelt de energie aan in de kerk voor jou, is het vrouwelijk of mannelijk? Hoe komt dat?

    BeantwoordenVerwijderen