vrijdag 15 mei 2015

De legende van Sansuna

Sterk is ze als geen ander en zoals elke vrouw kan ze moeiteloos multi-tasken. Met haar baby in haar schort gebonden wandelt ze al etend met een grote reuzensteen op haar hoofd van de steengroeve in het zuiden van het eiland Gozo naar het noorden waar de tempel gebouwd wordt: van Ta' Cenc naar Ggantija. Dat ze een reuzin is lijdt geen twijfel. De bonen die ze eet zijn Broad Beans, en het is bekend dat je daar sterk van wordt. 


De afbeelding van Sansuna in het museum van Ggantija


Dolmen (id-Dura tal-Mara) op het plateau van Ta' Cenc
Deze dolmen zou het huisje van Sansuna geweest zijn, door haarzelf gebouwd
(bron: Goddess, Giantes, Farmeress- Veronica Veen)


Achterkant van de tempel van Ggantija

De tempel van Ggantija

Sansuna komt voor in verschillende legendes. Zo is er de Menhir van Qala, die ze daar geplaatst had om even uit te kunnen rusten, en ligt een andere grote steen in Xaghra midden tussen de huizen, voor een deel verborgen onder een boom (Ta' Sansuna).  Over die twee stenen vertelt Veronica Veen in haar boekje 'Goddess, Giantess Farmeress' dat beide stenen werden gebruikt voor een ritueel. In Quala liepen vrouwen een aantal keer om de steen heen om zwanger te mogen worden.In Xagra  zaten ze een tijdje op de steen om zeker te zijn van een goede bevalling.   


De Menhir van Qala: vrouwen liepen er omheen als ze zwanger wilden worden


De steen van Sansuna: vrouwen rustten er een tijdje om een goede bevalling te verzekeren


Mogelijk is de steen een overgebleven onderdeel van een dolmen


De Menhir op het plateau van Ta' Cenc

De routes die Sansuna loopt verbergen een oudere wijsheid.  De dolmen bij Ta' Cenc is niet alleen het startpunt van de route naar Ggantija, maar ook die van de weg naar Qala.  De lijn van Ta'Cenc naar Ggantija loopt door de koepelkerk van Xewkija. Deze koepelkerk is gebouwd op de plaats waar eerder een dolmen stond (Op de foto is deze kerk in de verte te zien). De drie plekken vormen symbolisch de drie gordelsterren van Orion. De andere weg loopt over een leylijn en begint bij de Borg I-Imramma Tempel  op het Ta' Cenc plateau (ten oosten van het hotel dat hier een aantal jaar geleden is gebouwd), en leidt via het tempelcomplex van Borg il-Gharib naar Qala. Sansuna leidt ons dus via haar legendes naar oude plekken die we op die manier niet vergeten :-).

Met dank aan Francis Xavier Aloisio,
Inspirerende gids op deze verkenningstocht  naar nieuwe en bekende plaatsenGeen opmerkingen:

Een reactie posten