Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

zaterdag 30 juli 2016

Het leukste pleintje van ZierikzeeHet leukste pleintje van Zierikzee


Zierikzee heeft als eerste stad waar ik zelfstandig woonde een speciaal plekje in mijn hart. Al jaren kom ik er met regelmaat terug om even op te laden. Zwervend door de oude straatjes is er steeds iets nieuws te ontdekken. Zo heeft de Maarstraat in het centrum een vrolijke aanblik gekregen.......

Plein Montmaertre

Het pleintje aan de Maarstraat heeft een transformatie ondergaan. Het oude parkeerterrein is niet meer. De muurschilderingen op de gevels geven het een vrolijke aanblik. De fontein in het midden dient als ontmoetingspunt. 's Zomers wordt er op zaterdag een kunstmarkt gehouden. 


Ode aan de Maarstraat


Een stukje straatbeeld waar je blij van wordt


Inmiddels is het plein omgedoopt tot Plein Montmaertre.  Aan een van de takken van de plataan hangt een vrolijk gekleurd lampje te zwengelen. Aan de overkant bij de bankjes is een kunstig web gecreëerd. De fontein in het midden zorgt voor waterplezier en aan het hek naast de huisjes hangen schijfjes hout met wensen. Terwijl ik nog rond sta te kijken leest Man de informatie over de naamgeving van het plein. 'Maer' betekent 'vleesafval' en de slager-van-vroeger-op-de-hoek werd Gilles de Maerman genoemd. Zijn vrouw verkocht de restjes vlees aan de arme mensen van de stad. Deze Gilles is dus om een hoekje vernoemd. Het voorste deel van de straatnaam verwijst naar het hoogste deel van de stad. Goed voor de naam Montmaertre. Ik vind het een geweldige vondst. In de maanden juli en augustus wordt er op zaterdag een kunstmarkt gehouden. Op het plein heerst er een gezellige sfeer. Een impressie ervan volgt hieronder. Nee, en het pleintje is beslist niet leeg, mochten de foto's die indruk wekken. Met een beetje handigheid weet ik al slalommend bezoekers te ontwijken en wie er toch op kwam is er af geknipt. Een indruk van de gezelligheid zie je op de foto's van de website (zie onder) terug. Daar vind je ook alle informatie. Een vrolijk en kleurig stukje Zierikzee, met een terrasje voor wie nog na wil genieten. Echt waar, dit is het leukste pleintje van de stad :-).


                                              De kikkerfontein                 Een 'kunstig' web 
                         

Atelier paal 3                                 schijfjes hout met wensen.


Kunstenaars aan het werk             Stoeltjes opgevrolijkt met teksten

 
  
 

Kunstwerken ten toon gesteld

Een verborgen tuin

In de Sint Domus straat bij de Thomaskerk een uitnodigend bordje tegen met als opschrift 'Kerktuin'. Dat bordje leidt naar een rustig en stil plekje achter de kerk, waar we een tuin vinden met symboliek verwerkt in kleur en betekenis van de planten. Die tuin is nou weer wél op zondag open. De indeling en symboliek vind je op de website terug (zie onder). Overigens zijn de bomen vergeleken bij de foto's flink gegroeid.


Midden in de stad een verborgen plekje


Achter de Vijg staat een picknicktafelAdres
Plein Montmaertre: Maarstraat 8, 4301 HA Zierikzee
Kerktuin: Thomaskerk, Sint Domusstraat 35, Zierikzee
Te bezoeken op woensdagmiddag en zondagmiddag in de periode van 1 mei tot 1 november.

WebsitesLabels: , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...