De dikke toren van Zierikzee

De dikke toren van Zierikzee stond aan het eind van de straat waar ik woonde. Mijn eerste werkplek lag er vlakbij, dus ik passeerde hem elke dag. Indrukwekkend groot en zwaar, op afstand van de erbij behorende kerk....


De dikke toren van Zierikzee
De Sint Lievens Monstertoren

De Sint Lievens Monstertoren dankt zijn naam aan het woord monasterium (van monnik, kloosterkerk). Hij heet dus niet zo omdat hij dik en log is, ten gevolge van het niet bereiken van de oorspronkelijke geplande hoogte. Tussen de toren en de kerk is een open ruimte. Vreemd heb ik dat altijd gevonden, dat gat tussen beide gebouwen. Toch is dat er altijd geweest, blijkt uit  de tekening hieronder. 
Een gids ter plekke geeft nader uitleg over deze open gelaten ruimte. Nadat het kerkgebouw voltooid was, is er begonnen met de bouw van de toren. Er werd een afstand van 8 meter in acht genomen om de fundamenten ervan zonder gevaar van instorting te kunnen plaatsen. 
De huidige toren laat aan de kant van de kerk nog de vorm van een gotische boog zien. Die had de doorgang moeten vormen naar de grote kerk. De verbindende ruimte zou met glas-in-lood gedekt worden. Zover is het dus nooit gekomen. 
Zo is ook de hoogte die men voor de toren in gedachten had nooit bereikt. Tijdens de bouw zouden er zo'n  zestig mensen verongelukt zijn, waarvan de families financieel gecompenseerd moesten worden. De bouw lag dus regelmatig stil vanwege geldgebrek, aldus de gids.


Het gat tussen de kerk en de toren heeft altijd bestaan

Vijf kerken op een rij

De huidige kerk heeft voorlopers gehad op dezelfde locatie. Al in de 10e eeuw zou het eerste houten kerkje gebouwd zijn, gevolgd door een tufstenen basiliek rond het jaar 1151. 
In de Middeleeuwen (1378) werd de Sint-Lievens Monsterkerk een kapittelkerk. Deze werd in 1422 aan de zuidzijde uitgebreid met een Librije. De grote kerk is in 1832 afgebrand en er is een kleinere zaalkerk (1848) voor in de plaats gebouwd. Op de onderstaande foto zijn de contouren van de verschillende kerken zichtbaar gemaakt, te beginnen met het tufstenen kerkje.


Contouren van de verschillende kerken


Detail bovenstaande foto

Leylijnen

Kerken die voor 1350 zijn gebouwd staan vaak op een leylijn. Ze zijn op speciaal uitgezochte plaatsen gebouwd.  De toren, het hoofdkoor en het transept van oude kerken zijn vaak verbonden met energiepunten. Dat de dikke toren op een leylijn staat wordt vermeld in het boek Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. Zowel aan de oostzijde als aan de westzijde ervan kon ik op afstand energie waarnemen, evenals in de toren zelf.
Buiten op het plein zijn de contouren van de Sint-Lievens Monsterkerk in de bestrating aangebracht. Op de plaats van het voormalige hoofdkoor is een kunstwerk neergezet, al dan niet toevallig. Daar kun je je verbinden met dit energiepunt.
Let ook eens op de grote kastanje aan de noordkant van de huidige zaalkerk. Hij lijkt ter hoogte van het transept van de door brand verwoeste kerk te staan. Deze oude boom heeft een sterke uitstraling.


De oude kastanjeboom naast de kerk heeft ook een sterke uitstraling



De toren staat op een leylijn, die van een afstand waarneembaar is


Terloops kijk ik even om en zie de toren lijnrecht achter me liggen


AdresSint Lievensmonstertoren (Dikke Toren), Kerkplein 2, 4301 EE Zierikzee

Gerelateerde blogs


Bronnen
Leylijnen en leycentra in de Lage Landen - Wigholt Vleer (p.299).

Websites
https://weblog.dezb.nl/tag/zierikzee/ (Lybrije)



























Reacties

Een reactie posten