De Boomkalender

Door Joke Visker - februari 03, 2020De BoomkalenderNatuur en Levensritme

Ons levensritme wordt bepaald door de Zon, de Maan en de Planeten. Volgen we het ritme van de zon dan kunnen we vier afwisselde fases herkennen door het jaar heen. We herkennen dit in onze vier seizoen. Kleiner herhaalt het zich tijdens de fasen van de Maan. En nog kleiner vinden we het terug gedurende de dag.

In de Maneschijn

Zie de maan schijnt door de bomen zingen we in de Sinterklaastijd. Maar soms zie ik de maan op 10 uur 's morgens hoog boven de bomen staan. Het is me overkomen dat ik op vakantie vergeefs tuurde naar de maan aan de hemel en me afvroeg waar ik die kon vinden. Tot ik een cursus volgde over astronomie voor astrologen. Daarin leerde ik dat de volle maan de hele nacht te zien is. Dat klopt dus met mijn waarnemingen. Maar de tijd van rijzen varieert met elke maanfase. De nieuwe maan rijst bij zonsopkomt, de maan in het eerste kwartier rijst rond het middaguur, de volle maan rijst bij zonsondergang en de maan in het laatste kwartier rijst rond middernacht. Dus eigenlijk is het heel simpel: nieuwe maan verschijnt 's morgens, eerste kwartier 's middags, volle maan 's avonds en het laatste kwartier 's nachts. En of je de maan door de bomen ziet schijnen hangt dan weer af van de plaats waar je staat :-).


Het ritme van de Maan volgen

Het ritme van de Zon loopt niet gelijk met dat van de Maan. Tegenover de twaalf maanden van het jaar staan dertien volle of nieuwe manen. We kunnen de afwisseling van energie het beste meten aan de Nieuwe en Volle Maan. In de Boomkalender staat elke maand een andere boom centraal. Na dertien 'Manen' is het jaar rond. Je leest de Maankalender met de klok mee: Berk, Lijsterbes, Es, Els, Wilg, Meidoorn, Eik, Hulst, Hazelaar, Appel, Druif, Vlier, Taxus.  De Taxus komt niet elk jaar aan de beurt. Elke boom heeft een eigen karakter en vertelt je zijn unieke verhaal.


Hieronder volgt de beschrijving van de 13 manen1: Berk: Maan van de Langste Nacht

Volle Maan tussen 21 december en 19 januari
 Sleutelwoord: Pionier


Symboliek 

Nieuwe start, nieuw begin. De berk komt oorspronkelijk voor in Europa en delen van Noord-Azië. Het is een overlever. Ondanks zijn tere uiterlijk is de berk harder dan de eik. Het is de eerste boom die op nieuwe grond groeit, en deze voorbereidt voor de groei van andere bomen. De berk geeft je de energie om je voor te bereiden op veranderingen. Van tijd tot tijd verliest de berk zijn bast. Dit is waarom we bij de berk denken aan vernieuwing en het loslaten van oude patronen. Het is de eerste loofboom, die in de lente uitloopt en zo het nieuwe leven aankondigt. Omdat de berk wordt geassocieerd met een nieuwe start wordt berkenhout  traditioneel gebruikt voor wiegjes.  


 2: Lijsterbes: IJsmaan

Volle Maan tussen 19 januari en 18 februari 
Sleutelwoord: BetoveringLijsterbes in bloeiBesje met pentagram
Symboliek 
De Lijsterbes is een symbool voor positieve levensenergie. De boom helpt positieve en negatieve energieën te herkennen. De lijsterbes verbindt je met Aarde energie. De boom geeft je de kracht om het leven van de positieve kant te zien en negatieve krachten te weerstaan. De Lijsterbes beschermt en verhoogt je intuïtie en inzicht. De boom staat symbool voor de wedergeboorte van de geest. Je leert je spirituele kracht gebruiken om bedreigingen af te weren. De boom geeft je de boodschap om niet op te geven, maar je vast te blijven houden aan waar je in gelooft. De lijsterbes helpt je om positieve energie vast te houden en om met beide benen op de grond te blijven.


3: Es: Sneeuwmaan

Volle Maan tussen 18 februari en 19 maart
 Sleutelwoord: WereldboomSymboliek 
De es is altijd gezien als de levensboom, de kosmische boom of de wereldboom. Zijn takken reikten tot in de hemel en zijn wortels kwamen tot in de hel. Hij staat voor de verbinding binnen - buiten,  boven - beneden. De es maakt je bewust van de universele waarheid dat alles met alles in harmonie verbonden is. Op iedere actie volgt een reactie. De boom leert je om bewust veranderingen in je leven te brengen d.m.v. positieve gedachten. 
Fred Hagener (The living wisdom of trees) stelt in zijn boek dat de es niets van doen heeft met de Noorse Wereldboom. Deze wordt in de Edda beschreven als ' evergreen Needleash', een metafoor voor de Taxus. Hij beschrijft de es wel als de meest majestueuze loofboom in het zeeklimaat van Europa 


4: Els: Maan van de Dood

Volle Maan tussen 19 maart en 18 april
 Sleutelwoord: VuurSymboliek 
De els is altijd beschouwd als een beschermende boom, en geassocieerd met de elfenwereld. Hij werd niet gekapt omdat men vertelde dat de elfenkoning er in woonde. De boom is klein maar heeft verborgen krachten. ln de verhalen wordt hij neergezet als een vechter. Hij helpt je om uitdagingen en nieuwe situaties aan te kunnen. De els wordt geassocieerd met vuur (mannelijk) en water (vrouwelijk). De boom maakt ons bewust van beide kanten: stilte en actie en helpt je deze kwaliteiten in harmonie te brengen.  


5: Wilg: Maan van het Ontwaken

Volle Maan tussen 18 april en 17 mei
 Sleutelwoord: Meebuigen


Symboliek

De Wilg is gewijd aan de maangodin en het vrouwelijk ritme. Met de Maan mee: manifesterend, loslatend. De wilg spreekt onze vrouwelijk kant aan. De boom past zich gemakkelijk aan en is een echte 'Hollandse' boom. Hij kan goed tegen wind en water. Langs de vliet waar we wonen staat een rij treurwilgen. De wilg was de eerste boom die een zachte groene glans liet zien van nieuwe blaadjes. Een deel van hun lange takken hangt bijna in het water. Ze buigen en zwaaien met de wind mee. De wilg helpt je om je verdriet laagje voor laagje te helen. Om je emoties los te laten en te laten stromen. In de bast van de wilg zit salicylzuur en vitamine C: pijnstillend en ontstekingsremmend. Als je tegen de stam zou zitten en de dunne, soepele takken als een jas om je heen kunnen trekken, zou je dan nog aspirine nodig hebben om je pijn te verzachten? Kijkend naar de takken zie ik dat ze nauwelijks weerstand bieden tegen welke wind van welke kant dan ook. Leer meebewegen met het leven, vertelt de boom met zijn signatuur. Wees buigzaam waar het kan en zoek een mogelijkheid om je emoties te verwerken.


6: Meidoorn: Grasmaan

Volle Maan tussen 17 mei en 16 juni
 Sleutelwoord: Hart


      

                                                                   Meidoorn in Glastonbury
Symboliek

De meidoorn leert je op jezelf te vertrouwen. De boom geeft je psychische bescherming en brengt liefde in je hart, De doorns staan symbool voor de bescherming. De meidoorn heeft een heel kalme en zachte energie.  
Zittend onder de meidoorn ervaar ik een rustige en kalme energie. Het brengt me terug in mijn basis. Meidoorn heeft in de kruidengeneeskunde een relatie met het hart en de regulatie van de bloeddruk. Met scherpe doorntjes aan haar takken houdt ze je uit de buurt. Meidoorn doet haar best om veel zonne-energie te krijgen, maar kan zich tegelijk kwetsbaar voelen.

De legende vertelt dat Jozef van Arimathea naar Engeland reisde en bij aankomst in Glastonbury zijn staf van hout in de grond stak op Wearyall Hill. De staf schoot wortel en er groeide een meidoorn op deze plek. Deze meidoorn bloeit twee keer per jaar, met Pasen en met Kerstmis. Nog steeds groeien afstammelingen van deze boom op de heuvel en krijgt de koningin met Kerst een bloeiende tak aangeboden Volle Maan tussen 16 juni en 15 juli
 Sleutelwoord: KrachtSymboliek
De eik is groot en sterk. De boom opent de deuren naar de innerlijke kennis .Quercus Robur betekent 'mooie kracht'.  In vroeger tijden brachten de Druïden offers onder de eik, toen een heilige boom, speciaal wanneer de Maretak er in groeide. De eik is symbool van innerlijke en uiterlijke kracht, moed, innerlijke adeldom en rechtschapenheid. 

De eik is een van de langzaamst groeiende bomen en kan meer dan 200 jaar oud worden. Zijn stam is dan vaak hol en daar worden verhalen omheen verteld. Er worden Mariabeelden in gevonden en kinderen in verborgen om ze te beschermen tegen gevaar van buiten. De eik werd gezien als een heilige boom. Er werd onder gebeden en er werden belangrijke zaken onder afgehandeld. Er werd onder geofferd en er werden geschenken aan gehangen teneinde genezing te verkrijgen. Na de kerstening werden de eiken vaak omgehakt en kwamen er kapelletjes voor in de plaats. Nu nog steeds zijn er eiken waar een Mariabeeld mee verbonden is. Bij Oirschot staat een kapelletje op de plaats waar ooit een eik groeide. Bij die eik werd  een beeldje van de Maagd Maria gevonden (zie onder). Langzamerhand werd de verering van de eik overgebracht op Maria en werden de wonderen die plaats vonden aan de Maagd toegeschreven.                                                                                                      
                               De Wodanseiken bij Wolfheze       Gogh en Magogh in Glastonbury                

                                                                                                                  
 


De Eik en de Hulst spelen een rol bij de Zomer- en Winterzonnewende. Eik is sterk en heeft een krachtige energie. Hij stimuleert je tot actie. Hij regeert daarom over de eerste zes maanden. De lichte helft van het jaar bereikt zijn hoogtepunt met Midzomer. Na de Zomerzonnewende draagt hij de leiding over aan Zuster Hulst.8: Hulst: Maan van de Roos

Volle Maan tussen 15 juli en 14 augustus
 Sleutelwoord: Strijd

Symboliek 
De altijd groene hulst is een mannelijke boom en een symbool van levensenergie. Hij verenigt het heden met het verleden en voorbije acties met toekomstige. Hulst brengt liefde en compassie in ons leven. Toch is de hulst ook strijdbaar (hoort bij de planeet Mars) en daagt ons uit om richting te geven aan ons leven. Hulst zorgt ervoor dat we ons niet door onze emoties laten beheersen (verzoening). De boom helpt je ook om de kracht te vinden die je nodig heb in de strijd. De energieën van de eik en de hulst zijn heel erg gelijk, maar de eik is het sterkst tijdens het lichte halfjaar, terwijl de hulst krachtiger is in de tweede helft van het jaar. De boom heeft  zowel een sterke mannelijke energie als een zachte, voedende vrouwelijke kant.  

De Hulst begeleidt ons naar de donkere helft van het jaar, waarin we meer naar binnen gericht worden. Pronkt ze altijd-groen-met-rode-besjes tijdens de Kerstdagen in onze huizen, op 6 januari vliegt ze eruit. Ze komt de deur niet meer in voor de volgende Midwinter. De takken worden ritueel verbrand en het is tijd voor de Eik om het stokje weer over te nemen. Volgens de legende voeren ze eeuwige strijd om de macht. Ik weet het niet. De overgang van licht naar donker en andersom verloopt geleidelijk. Pas op 21 september is de stand gelijk.


9: Hazelaar: Maan van het Weerlicht

Volle Maan tussen 14 augustus en 12 september
 Sleutelwoord: Wijsheid


Symboliek 

De hazelaar heeft de mogelijkheid om de bewuste geest met de onbewuste geest te  verbinden, om ideeën naar de oppervlakte te brengen en dromen tot werkelijkheid te maken.  De boom geeft ons de kracht om te veranderen en te transformeren. Voor de Kelten was dit  de boom van wijsheid door inspiratie. Als je je laat leiden door je intuïtie kom je terecht bij de  bron van wijsheid. De kwaliteiten van de hazelaar helpen je om je creativiteit naar buiten te  brengen en geeft je een impuls om je inspiratie te volgen. Laat je niet van je intuïtie afleiden door rationele gedachten. De boom helpt ons contact te maken met het innerlijke zelf.  


De Hazelaar werd gezien als een van de Heilige Bomen in de Oudheid. Volgens legenden beschermt hij tegen onweer en slangenbeten. Hij staat bekend als de boom van wijsheid en intuïtie. De boom staat in Keltische legenden symbool voor wijsheid, die je niet in boeken vindt. Wijsheid in een notendop. Een Ierse legende vertelt over een zalm die in de rivier de Boyne zwemt. Aan de bron van die rivier stonden negen Hazelaars. Hun noten vielen in het water, en werden gegeten door de zalm die in de bron leefde. Wie die zalm at verkreeg de wijsheid. De dichter Finegas deed alle moeite om de zalm te vangen en liet hem bakken door zijn leerling Fionn. Die nam ongewild de wijsheid van de zalm in zich op toen hij een paar opgespatte vetdruppels van zijn duim zoog. Zo wordt de zalm gelinkt aan de Hazelaar.
10:Appel: Oogstmaan

Volle Maan tussen 12 september en 12 oktober
 Sleutelwoord: Schoonheid
Pentagram in appel
Symboliek

Tijdens de oogstmaan staat de appel centraal. Met de appel kun je veel kanten op. Onder de schil zitten mineralen en vitaminen die ons gezond houden. 'An apple a day keeps de docter away' leerden we al heel jong. Appel helpt het lichaam te reinigen. Er is ook een Bachremedie (Crab apple), die emotioneel reinigend werkt. De oorspronkelijke wilde appel had vroeger doorns en smaakte minder zoet lees ik in The living Wisdom of Trees van Fred Hageneder. Die doorns zijn trouwens wel logisch, want wilde bramen hebben uiteindelijk ook doorns. Ik kan dat wel plaatsen. Ook in sprookjes en legenden komt de appel voor. Denk alleen al aan Sneeuwwitje, die een appel aangeboden krijgt. De appel stond symbool voor vruchtbaarheid en huwelijk, dus dat ga je niet afslaan. In Engeland ligt het legendarische Avalon. Het was omgeven door water en lag verscholen in sluiers van mist. Je kon er alleen komen als je de weg ernaar toe kende. De gewonde koning Arthur zou er naartoe gebracht zijn per boot. Avalon betekent 'appel' en mensen wijzen het stadje Glastonbury aan als plaats waar het zou liggen. 

De Appel staat voor schoonheid. Ze wordt in de beeldvorming stevig gehinderd door het verhaal van Eva die zich in het Paradijs door de slang laat verleiden. Het sprookje van Sneeuwwitje doet er nog een schepje bovenop. Ze zorgen voor haar slechte naam. Maar vergis je niet! De schoonheid van Appel zit binnenin. Dwars doorgesneden ontdek je haar pentagram als symbool van Venus. Ze werkt betoverend. Verlangt niet iedereen naar de belofte van eeuwige jeugd die de Appel met zich meedraagt? In het sprookje van Vrouw Holle wacht de overvloedige oogst om geplukt te worden. 'Schud mij, schud mij', roepen de Appelbomen naar de stiefdochter die via de waterput in de onderwereld terecht komt. Ze wordt rijkelijk beloond voor haar hulp. De koning in het Friese sprookje stuurt zijn drie zoons op pad om de gouden appel te bemachtigen. Gelukkig slaagt de jongste zoon voor de proef en erft het koninkrijk. Misschien heb ik haar status met deze verhalen iets kunnen verhogen. Dat zou ik haar oprecht gunnen.

11: Druif: Jachtmaan

Volle Maan tussen 12 oktober en 10 november
 Sleutelwoord: Verbinden in harmonie


 Symboliek 

De wijnrank heeft andere planten nodig als ondersteuning voor het groeien. De plant leeft in harmonie met die planten of bomen. Door zijn manier van groeien verbindt de wijnrank zich met andere bomen en brengt ze op die manier bij elkaar. Zo verenigt hij de lessen van alle bomen tot één concept. Op die manier kun je de verschillende delen van jezelf tot een eenheid 'weven'. De wijnrank geeft je de mogelijkheid om open te staan voor de meningen en lessen van anderen, maar zonder controle, zodat je vrij bent om je eigen pad te kiezen. Ook de wijnrank verbindt het bewuste met het onderbewuste en brengt ideeën aan de oppervlakte. Het is aan ons om erop te vertrouwen.  
De druif is de plant die bij de Jachtmaan hoort. Nee, ik moet me netter uitdrukken: de wijnrank is de plant die bij de Jachtmaan hoort. Voor mezelf ben ik er niet goed uit of ik de wijnrank tot de planten reken. Voor mij is het geen struik en ook geen boom, maar hij kan wel groot en dik worden. De wijnrank heeft andere planten nodig als ondersteuning voor het groeien. Door zijn manier van groeien verbindt de plant zich met andere bomen en brengt ze op die manier bij elkaar. In onze tuin is dat goed te zien...


12: Vlier: Maan van de Vallende Bladeren

Volle Maan tussen 10 november en 10 december
 Sleutelwoord: Vrouw Holle


Symboliek
Bij de symboliek van de Vlier hoort het sprookje van vrouw Holle. De vlier staat symbool voor evolutionaire verandering. Er is een eeuwige afwisseling van leven en dood, geboorte en wedergeboorte.  Vrouw Holle is een uitdrukking van de drievoudige Godin. Zij heeft drie gestalten: de jonge maagdelijke- bedoeld als niet gebonden godin (kleur wit), de moedergodin (kleur rood), de oude, wijze vrouw - Crone (kleur zwart). Samen met Wodan heerst vrouw Holle over de onderwereld. Zij bewaakt de deur naar de onderwereld. Het is de schatkamer van het bewustzijn. Hier heerst de dood en het mysterie, maar tegelijk vindt er hergeboorte en regeneratie plaats. Buiten merken we wat vrouw Holle daar benden doet: als ze haar beddengoed opschudt gaat het sneeuwen, als ze haar haar kamt schijnt de zon, als ze de was doet gaat het regenen. Energie van geboorte en dood, einde en begin. De vlier helpt ons veranderingen te zien als kansen voor transformatie en vernieuwing. Zij beschermt je bij het contact met de andere wereld. Het hele jaar door heb ik vanuit de woonkamer uitzicht op de vlier. Ik heb de struik met het seizoen mee zien veranderen. De vlier is te gast in onze tuin en buigt zich over de muur van de buren naar ons toe. Tijdens het voorbijgaan spreek ik haar aan. Ik vertel haar hoe mooi ik haar diepzwarte bessen vind. Moedertje Vlier wordt ze genoemd en ze laat ons twee kanten van het leven zien...

Als ik opsta vind ik de emmer gevuld met geplukte vlierbesschermen op het aanrecht. Dit weekend klom Man op de ladder om de vlierbessen te plukken en het was míjn idee. Het was nu of nooit, want de bessen waren rijp. "Doe maar", riep ik vanuit het huis. "Ik heb gelezen dat ik ze in kan vriezen. Dan kan ik ondertussen nadenken wat ik ermee ga doen". 


13: Taxus: Boommaan

Volle Maan tussen 10 december en 21 december
 Sleutelwoord: Wedergeboorte
                                       Alton Barnes, Engeland
Symboliek

Het sleutelwoord van de Taxus is wedergeboorte. De hoge ouderdom van de boom is ongekend. Naar beneden hangende takken vormen een nieuw begin als het oudste deel afsterft. De boom staat symbool voor eeuwig durende vernieuwing. De Taxus komt niet elk jaar aan de beurt.

Maankalender maakt een sprongetje
Vandaag is de laatste dag van de Maan van de vallende bladeren. Morgen begint de Boommaan waarvan de volle maan valt tussen 10 december en 21 december. Kort maantje dus, registreer ik. Want op 21 december begint de Maan van de langste nacht en dat is natuurlijk wel weer passend. De volle maan valt echter pas op 28 december. Dan is de Boommaan is al geëindigd. Ik lees dat deze maan alleen wordt ingevoegd als laatste maan van de cyclus, als er een volle maan valt tussen 10 en 20 december. Dat gebeurt zeven keer in de negentien jaar en is nu (2017) het geval op 12 december 2019. Nog even wachten dus. We schakelen dus eigenlijk gelijk over naar de Maan van de langste nacht die duurt tot 19 januari.Eeuwenoude Taxus bij Roslynn Castle (Schotland 2018)


Taxussen in Roslin Glen (Schotland 2018)

De Taxus heeft een lange geschiedenis achter zich. Er zijn fossielen gevonden van 140 miljoen jaar oud. Er wordt zelfs gesproken over een ouderdom van 200 miljoen jaar. De Taxus heeft dus ijstijden overleefd en zich aan weten te passen aan een veranderend klimaat.
Bronnen
Opleiding kruidengeneeskunde Het Kruidenrijk Yvonne Maessen
Delta's Dirk Criel  - Bladeren herkennen, drogen en verzamelen 
Dijken, Mieke van / Willems, Leon - De stalkaars en andere verhalen  
Huising, Marjanne  - Kruidenwijsheid
Huising, Marjanne - De heilige buxusmoeder
Kindred, Glennie  - The tree Ogham 
Kindred, Gelnnie - The sacred tree
Maessen, Yvonne en Streefkerk, Jim -Kruiden signatuur en eigenschappen 
Doorn, Esmée van e.a. - Boomhoroscoop 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten