Het kerkje van Millegem (B), kruispunt van leylijnen
Door Joke Visker - september 15, 2023
Het kerkje van Millegem wordt doorkruist door vier leylijnen. Op het moment dat we er zijn weten we dat nog niet. Wel dat het een sterk energetische plaats is met verbindingen naar verschillende andere kerken in de buurt. En dat er drie kerkjes uitgelijnd zijn op de zonnewendes. Na een inleiding van Cois Geysen gaan we aan de slag met het vinden van deze lijnen. We lopen over een deel van een al lang bestaand kerkenpad naar het naburige plaatsje Vremde. En zelf ben ik op zoek naar wateraders. Daar word ik deze dag een beetje mee geholpen...
Een kerkje op een oude plaats
Het kleine kerkje van Millegem wordt al in het jaar 1202 vermeld. Het was er dus al ruim 800 jaar geleden. Het draagt de naam Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opgenomen kapel en staat op een ronde verhoging. Maar al eeuwen eerder zou er een kerk gestaan hebben. Met name de ronde vorm kan wijzen op een grafheuvel of steencirkel...
Ik ga op zoek naar de betekenis van de naam Millegem. Mille kan de betekenis hebben van lichte aarde, fijn stof, zand. De uitgang - gem betekent zoiets als 'huis van' of woonplaats (denk aan heem, heim). Al meer dan 1000 jaar een bewoonde plek concludeer ik voorzichtig.
De eerste parochie die door de kerstening ontstond, was die van Millegem, later gevolgd door Ranst. Het woord kerstening laat een belletje bij me rinkelen. Mag je dit 'vertalen' als het eerste kerkje dat gebouwd is op een voorchristelijke heilige plaats? En door wie is dat heiligdom dan gekerstend?
Kan je dan denken aan Sint Eligius of Elooi? (ca 590 - 660). Hij preekte onder meer in West-Vlaanderen. Millegem is een van de bedevaartplaatsen van Eligius en zijn feestdag wordt hier gevierd.
Op de site van Goden van eigen bodem is een deel van Eloois heiligenleven vertaald. Het gaat om een deel van een preek waarin Eligius een groot aantal heidense gebruiken afkeurt. Dat zijn er nogal wat.
Ik licht er één uit die in dit geval wel toepasselijk is. Ik citeer: 'Om geen enkele reden of ziekte moet u magiërs, wichelaars, tovenaars of bezweerders raadplegen, noch hen vragen stellen, want eenieder die zoiets kwaads doet, verliest onmiddellijk het sacrament van de doop'..
En wat kwam ik hier ook al weer doen? 😉.
Leycentrum
Dus als je op 21 juni (zomerzonnewende) in Hove bent kun je de zon achter de kerk in Vremde op zien gaan. Sta je in Vremde dan zie je de zon opkomen achter de kerk van Millegem.
Tijdens de uitleg van de workshop wordt mijn aandacht getrokken door het beeld van de heilige Antonius. Hij is afgebeeld met een groot varken aan zijn voeten. Antonius is de patroonheilige van het kerkje, dat heel toepasselijk aan de Antoniusstraat ligt.
De naamdag van de heilige wordt gevierd met een oude traditie. Na een viering worden er offergaven buiten de kerkdeur per opbod verkocht. De gelden komen te goed aan het kerkje.
Sint Elooi en paardenwijdingen
Energie
Wichelen is nieuw voor me. Meestal gebruik ik mijn handen en controleer mijn waarnemingen met de pendel. Of ik ervaar energie op een andere manier.
De energie rond de kerk is heel goed voelbaar en meetbaar. Daarnaast is het een plek waar je rust ervaart. Lekker op een bankje zitten en wegdromen. Maar dat doen we vandaag niet. Met wichelroedes proberen we de leylijnen op te sporen. Met wat aanwijzingen komen we een heel eind. Als je de plattegrond bekijkt zie je dat er vier banen te vinden zijn. De brede baan loopt door het midden van de kerk en is goed voelbaar.
Rond de Maria Magdalenakapel van de abdij van Sint Bernardus vind ik een soort ruitvormige patroon van leylijnen. Met het vinden van wateraders op deze plek word ik een handje geholpen 😉.
Adres
Sint Antoniusstraat, 2520 Ranst
Gerelateerde blogs
In Friesland zijn ook twee zonnewendelijnen gevonden. Rinsumageest ligt op beide lijnen. Onderaan dit blog staat het stukje over de zonnewendelijnen.
Bronnen
Geysen, Cois, De Oude Wijsheid, 2008, p. 71, 167-170
Geysen, Cois, Krachtplaatsen en Leylijnen in Vlaanderen, 2009, p. 68, 69
Op p. 69 afbeelding van de plattegrond van de leylijnen die het kerkje doorlopen
Websites
Informatie over de auteur, boeken en workshops
https://nl.wikipedia.org/wiki/Millegem_(Ranst)
Algemene informatie
De naam Millegem is afgeleid van 'mille' wat lichte aarde, fijn stof, zand betekent. Deze informatie staat op de site van Millegem (Mol). Het Millegem waar dit blog over gaat maakt deel uit van de gemeente Ranst. Gezien het over identieke namen gaat, ga ik ervan uit dat deze uitleg ook voor Millegem (Ranst) opgaat. Er zijn meer betekenissen mogelijk, maar deze past voor mijn gevoel het best.
De uitgang - gem betekent zoiets als 'huis van'. Deze afleiding dateert vanuit de Germaanse periode (5de - 10de eeuw).
De eerste parochie die door de kerstening ontstond, was die van Millegem, later gevolgd door Ranst.
https://www.ecatholic2000.com/bede2/untitled-36.shtml
Onze voorouders bouwden tot 1350 hun heiligdommen bij voorkeur op krachtplaatsen. Deze plaatsen werden in principe door de Kerk overgenomen en gekerstend. Het in gebruik nemen van deze 'heidense' plaatsen gebeurde in opdracht van Paus Gregorius de Grote. Tijdens het Concilie van Tours in het jaar 567 werd het vereren van stenen, bomen en bronnen verboden. In 601 verbiedt Paus Gregorius de Grote (589-604) het verder verwoesten van heilige plaatsen. Hij geeft per brief aan Mellitus de opdracht om alle heidense plaatsen te integreren in het christelijk geloof ('de tempels van de heidenen niet te verwoesten maar met wij-water te besprenkelen en daarna in christelijke kerken te veranderen').
https://godenvaneigenbodem.com/eligius/
Hierin vind je een vertaling van een deel van een preek waarin een aantal heidense gebruiken door Eligius wordt afgekeurd.
Geplaatst in België Kerk Krachtplaats Leylijn
Reacties
Een reactie posten