Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

donderdag 30 maart 2017

Liduina van Schiedam

Het vrolijke zonnetje lokt ons naar buiten en de bus aan het eind van de straat brengt ons naar Schiedam. Hoewel ik geen fan van het Openbaar Vervoer ben komt het in dit geval wel handig uit. Al winkelend door een gezellig straatje scoor ik een tweedehandsboek over Romaanse Kerken in Frankrijk (1). Eenzelfde deel over Bretagne voor een klein prijsje laat ik liggen, want het is groot en zwaar en we zijn op pad naar de Grote Kerk. Man is er eerder geweest en ik vind het altijd wel fijn om een doel te hebben. Zomaar zwerven is niet mijn ding. Het bezoek aan de kerk is de moeite waard. De preekstoel is versierd met de beeltenis van de vier evangelisten en het orgel is beroemd. Ons oog valt op een wandbord met een tekening van Lidewij's grafzerk met op de hoeken eveneens de symbolen van de vier evangelisten. In de noordelijke muur is een grafzerk ingemetseld die behoorde bij het graf van Liduina. Het duurt even voor ik me realiseer dat Lidewij en Liduina dezelfde persoon moeten zijn en dat met Liduina verwezen wordt naar de Heilige Liduina van Schiedam. Ze komt tijdens het schaatsen ten val en breekt een rib. Deze gebeurtenis leidt tot een langdurig ziekbed. Liduina wordt na haar dood begraven aan de noordkant van de kerk en al kort daarna wordt een kapel over haar graf heen gebouwd. Nog later valt die kapel binnen de muren van de kerk, door het aanbouwen van de zuidbeuk, alsdus het bord met de uitleg. We krijgen een rondleiding door de consistorie en wanen ons even in een andere tijd met het goudleren behang, de teltafel en de oude Bijbel. Liduina verdwijnt op de achtergrond tot ik een paar weken later het boek over de Romaanse kerken in Frankrijk uit lees. Hoofdstuk 7 eindigt met een korte beschrijving van de Heilig Hartkerk te Schiedam-Zuid. Dat hoofdstuk blijkt gewijd te zijn aan de legende van de Heilige Liduina. Het toeval kon onmogelijk groter zijn :-).

Meer over Luidina vind je op de volgende blog: De Heilig Hartkerk verdient het om gezien te worden


Het koor met de preekstoel


Mattheus met de engel


Markus met de leeuw


Jezus met het lam


Lucas met het rund


Johannes met de adelaar


Banken aan de noordkant


de oorspronkelijke grafzerk van de heilige LiduinaEen latere grafzerk van Liduina (Lidewij)


Markering van de kapel boven het graf van Liduina


In het noorden van de plattegrond in grijs de plaats waar de kapel van Luidwina heeft gestaan


Stukje van de muur met goudleren behang


Teltafel met bakje om geld op te vangen (consistorie)


De consistorie is nog altijd in gebruikOrgelHet doopvont verbeeldt de zondeval


(1) Mystiek in Frankrijk, Deel XVIII: 'Een pelgrimstocht naar Bourgogne'- F.C.M. RosierLabels: , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...