woensdag 12 augustus 2015

De crypte van de Sint Sulpice

De Saint Sulpice in Parijs bezochten we al eerder. In een vorige blog vertelde ik al over mijn wens om de crypte van de St. Sulpice te kunnen bezoeken. En dat is gelukt! We hebben gereserveerd voor de tweede zondag van augustus. Op de twee foto's hieronder zie je de tempel van Isis gelegen ten zuidwesten van het eilandje tussen de twee armen van de rivier (met telefoon, dus was enigszins behelpen). Volgens de verhalen zou de Saint Sulpice precies op deze oude plek gebouwd zijn. Dat maakt het interessant. En de aanwezigheid van de crypte maakt het nog interessanter. Oude kerken staan op sterk energetische plekken. Als er een voorganger voor 1350 gestaan heeft kun je daar zeker van zijn. Dat maakt de plek voor mij zo speciaal.


Bron foto: Crypte Archeologique de Parvis Notre-Dame
Website: http://www.crypte.paris.fr/


Ten zuid-westen van het bewoonde eiland is de Tempel van Isis op de kaart getekend.

Op de afgesproken tijd verzamelen we onder het orgel. De gids blijkt een rap Frans sprekende dame die het spreektempo versnelt naarmate ze enthousiaster wordt :-). Kan ik het verhaal in het begin nog redelijk volgen, aan het eind moet ik het doen met sleutelwoorden en bij de uitleg van de geschiedenis van belangrijke personen laat ik de informatie langs me heen glijden en dwaal met het fototoestel voor de groep uit. Niet te ver, want de begeleidende gids haalt me terug als ik een foto van de achterkant van de waterput wil maken. De crypte heeft voor onbekenden een beetje weg van een labyrint, en gedurende de route worden de hekken geopend en gesloten. Dus als je achter blijft heb je een probleem. Begrijp ik best. Aan de andere kant zou het wel zijn voordelen hebben om eens rustig in te tunen op die oude energie en je weg te laten glijden in de tijd. Maar dat geluk wordt me door de oplettende gids die meeloopt niet gegund. Die kent zijn verantwoordelijkheid. Ondertussen geniet ik van de ruimte en neem zoveel mogelijk indrukken in me op. Aan het eind van de rondleiding volgt nog even een gesprek met de meelopende gids. Er is ook een bezoek mogelijk aan de toren. Die wordt door hemzelf begeleid. 'Die gids daar', wijst hij, 'is niet goed'. Als we in de richting kijken die hij aanwijst zien we een man die een groep uitleg geeft over de gnomon en de meridiaanlijn van Parijs. Die gnomon is een vaker gebruikte tijdmeter en over de meridiaanlijn wisselen de meningen. Ook het bezoek aan de crypte laat verschillende indrukken na. Voor de een is het een feestje, voor de ander een tour door een heel oude kerk. 

Hieronder volgt een impressie van de crypte. Een kleine selectie van de gemaakte foto's, vanwege de ruimte. Wil je meer foto's zien dan kan dat hier (met uitgebreide informatie in het Frans).


Gedenkplaat Guillaume de Seve de Julien en zijn echtgenote
(de Dood en de Tijd)


Tombe van Blache de Berulle


Onder dit kruis ligt nog een kleine crypte


Een van de oudste zuilen


Beelden van Lucas en Johannes, gered na de beeldenstormTrapje naar de klokkentoren
Een foto van de achterkant gaat me niet lukken


Namen van verschillende bisschoppen en kardinalen


Crypte Vaticaan ll


Plattegrond van de crypte


Anciënne Église Xll - XVl ème siècle
 Oude kerken staan op sterk energetische plekken. 
Als er een voorganger voor 1350 gestaan heeft kun je daar zeker van zijn.
Wil je zelf onderzoek doen naar energielijnen, dan vind je hier vast inspiratie
Geen opmerkingen:

Een reactie posten