Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

donderdag 9 juli 2015

In de kelder is het donker

In de kelder is het donker. Zwak zie je de omtrekken van een paar grafkisten als je weet dat ze er staan. Man wringt zich in bochten om door de tralies heen een foto te maken. Ik moet toegeven dat ik dat soort klussen altijd makkelijk uitbesteed :-). De twee foto's die we maakten hij maakte zijn bijgewerkt op de computer, waardoor we thuis meer zien dan we ter plekke konden ontdekken.We wachten buiten het kerkje van Almen tot het zaterdagmiddagconcert is afgelopen. Daarna komen we binnen in gesprek met een paar vriendelijke mensen. De grafkelder met de 18 kisten is dichtgemetseld in 1849, en nog een keer geopend in 1967, toen er een verbouwing in de kerk plaatsvond. Maar er is een bord met foto's dat voor ons tevoorschijn wordt gehaald, zodat we een indruk krijgen van hoe het er uit zag. Samen met de plattegrond uit het boekje '700 jaar Almense Kerk' kunnen we ons een beeld vormen van hoe het geweest is. We mogen foto's nemen en zijn blij verrast door de gastvrijheid die we hier ontmoeten.


Foto's van informatiebord uit de kerk, waarvoor hartelijk dankIn Nederland zijn drie plaatsen bekend waar het verschijnsel van bewaard gebleven lichamen en kisten zich voordoet: In Wieuwerd, in Almen en in Tholen. De grafkelder is Wieuwerd is te bezoeken. Bij Almen kun je een blik werpen door twee kleine getraliede venstertjes. Van Tholen is er een filmpje waarop je de resten van de mummies kan zien. Over de oorzaak is niet iedereen het eens. Is er een speciale energie op die plekken? Loopt er een leylijn in de buurt? Of zoals ik ergens anders lees: gewoon niet diep genoeg begraven? Speciaal is het wel.

'Bovengronds' vindt er deze zomer in de kerk van Almen een tentoonstelling plaats met het thema natuur. De naam van de kunstenares is Blandina van Rijsewijk uit Almen. Zelf een kijkje gaan nemen zou ik zeggen :-).


  
Met dank voor de gastvrije ontvangst in de kerk van Almen en de toestemming om de foto's te publiceren. (Almen ligt in de buurt van Zutphen).

Noten

Op twee andere plaatsen in Nederland is sprake van spontane mummificering.


Labels: , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...