In de kelder is het donker

Door Joke Visker - juli 09, 2015

In de kelder is het donker. Zwak zie je de omtrekken van een paar grafkisten als je weet dat ze er staan. Man wringt zich in bochten om door de tralies heen een foto te maken. Ik moet toegeven dat ik dat soort klussen altijd makkelijk uitbesteed :-). De twee foto's die we maakten hij maakte zijn bijgewerkt op de computer, waardoor we thuis meer zien dan we ter plekke konden ontdekken.We wachten buiten het kerkje van Almen tot het zaterdagmiddagconcert is afgelopen. Daarna komen we binnen in gesprek met een paar vriendelijke mensen. De grafkelder met de 18 kisten is dichtgemetseld in 1849, en nog een keer geopend in 1967, toen er een verbouwing in de kerk plaatsvond. Maar er is een bord met foto's dat voor ons tevoorschijn wordt gehaald, zodat we een indruk krijgen van hoe het er uit zag. Samen met de plattegrond uit het boekje '700 jaar Almense Kerk' kunnen we ons een beeld vormen van hoe het geweest is. We mogen foto's nemen en zijn blij verrast door de gastvrijheid die we hier ontmoeten.


Foto's van informatiebord uit de kerk, waarvoor hartelijk dankIn Nederland zijn drie plaatsen bekend waar het verschijnsel van bewaard gebleven lichamen en kisten zich voordoet: In Wieuwerd, in Almen en in Tholen. De grafkelder is Wieuwerd is te bezoeken. Bij Almen kun je een blik werpen door twee kleine getraliede venstertjes. Van Tholen is er een filmpje waarop je de resten van de mummies kan zien. Over de oorzaak is niet iedereen het eens. Is er een speciale energie op die plekken? Loopt er een leylijn in de buurt? Of zoals ik ergens anders lees: gewoon niet diep genoeg begraven? Speciaal is het wel.

'Bovengronds' vindt er deze zomer in de kerk van Almen een tentoonstelling plaats met het thema natuur. De naam van de kunstenares is Blandina van Rijsewijk uit Almen. Zelf een kijkje gaan nemen zou ik zeggen :-).


  
Met dank voor de gastvrije ontvangst in de kerk van Almen en de toestemming om de foto's te publiceren. (Almen ligt in de buurt van Zutphen).

Noten

Op twee andere plaatsen in Nederland is sprake van spontane mummificering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten