De Mosta Dom is omgeven met verhalen (Mosta, Malta)

De Mosta Dom op Malta is omgeven met verhalen. Allereerst is er het verhaal van de bom die in 1942 door het dak van de koepel in de kerk terecht kwam. De bom kwam niet tot ontploffing en niemand van de aanwezigen raakte gewond. Dat werd ervaren als een wonder. Een replica van de bom wordt bewaard in de sacristie en trekt het merendeel van de bezoekers, maar ik kom voor het verhaal van de koningin van Atlantis...


De koepel van de Mosta Dom


Een replica van de niet-ontplofte-bom is te vinden in de sacristie

De ronde tempels weerspiegeld

De Mosta Dome is gebouwd op een plek waar een oudere kerk stond, die volgens de verhalen op zijn beurt weer gebouwd is op een oude tempel site. De architect Giorgio (Georges) Grognet de Vasse ontwierp het gebouw in de vrouwelijke stijl die ook de tempels van Malta kenmerkt. 
De priester vond het project echter te heidens en gaf de voorkeur aan een kruisvormig gebouw. Het kwam tot een stemming en het volk koos voor de ronde, koepelvormige kerk die er nu staat. 


De ronde Mosta Dom
Een knooppunt van energie 

Het centrum van de Mosta Dom is een sterk energetische plek, gelegen op een knooppunt van energie en niet toegankelijk voor bezoekers. Het geheel is afgezet met een lint, en zichtbaar verboden terrein. Met de Zweedse groep waarmee we twee dagen samen reisden vormden we een kring rond het centrum om ons te verbinden met de energie.


De centrale ster op de vloer van de Mosta Dome  is niet toegankelijk voor publiek.

Malta en Atlantis: de eerste link

Giorgio Grognet de Vasse maakte in 1870 een aquarel van een steen gevonden bij de tempel van Hagar Qim waarop inscripties in het Proto-Sanskrit waren geschreven (1).
Op zijn schilderijen laat hij een kenmerk achter waarmee hij de link met Atlantis legt. Zo is in een ruimte achter de kerk een afbeelding van de Mosta Dome te zien met rechts in de hoek een paal. Op die paal staan voor ons onleesbare tekens uit dat Atlantisch schrift. Giorgio Grognet de Vasse was de eerste persoon die een link legde tussen Malta en Atlantis. Hij kon de oude hiërogliefen van die taal ontcijferen.

   

Giorgio Grognet de Vasse


Ontwerp Mosta Dome


Ontwerp Mosta Dome met rechts een paal


Op de paal staan vreemde tekens (Atlantisch Schrift?)

De koningin van Atlantis


Jonette Crowley schrijft in haar boek Soul Body Fusion over een droom waarin zoals later blijkt de koepel van de Mosta Dome een rol speelt. Ze herkent deze tijdens een bezoek aan de plek met haar groep en komt in aanraking met het verhaal van de koningin van Atlantis: Ash.ta.ta.ra. Over haar schreef ik eerder in mijn blog over de Godin van Malta (2). 

Ash.ta.ta.ra wordt geassocieerd met de slapende koningin van Atlantis. Zij wordt samen met haar echtgenoot Asu.ara vereenzelvigd met de figuren van Isis en Osiris uit onze legenden. Malta was hun hoofdkwartier. 
Na een hevige strijd verloor de koning het leven en werd de koningin in een diepe slaap gebracht. Ik moet sterk aan Doornroosje denken als ik haar verhaal te horen krijg. Na meer dan 18000 jaar werd haar energie herkend en vrijgegeven.

Vergeten monumenten

De tempel in Hagar Qim heeft een buiten altaar. Dat is de plek waar de geschiedenis van koningin Ash.ta.ta.ra herdacht werd. Tegen de vier oude megalieten van Hagar Qim staat aan de binnenkant een rechtopstaande pilaar die herinnert aan de ramp en de dood van Asu.ara. Op dit moment is dit gedeelte afgesloten, dus moeten we het doen met 'een kijkje over de muur'. 


Het herinneringsmomument van Ash.ta.ta.ra


Het is ook de plek waar de zonnewende gemarkeerd werd


Rechtopstaande pilaar die herinnert aan de ramp en de dood van Asu.ara.

Een beeld met een vraagteken

Het beeldje van de slapende godin is gevonden in het Hypogeum. Over deze godin gaat het in het boek  van Jonette Crowley. De auteur channelt de energie en de woorden van de godin Ashtatara. Zij wordt door Hubert en Dagmar Zeitlmair geïdentificeerd als de koningin van Atlantis. 

Als dit de Slapende Godin is, wie ligt er dan op dat andere bed? De veronderstelling dat dat een vis is lijkt niet helemaal juist. Het stelt de godin voor, rustend onder een lijkwade. In een voor ons onbekende taal staat een inscriptie op de steen die  luidt: 'Here rests the Head - the Commodore of the Age', dat weer vertaald kan worden als 'The Queen, the leader, the skipper is dead and is laid to rest here'  (Citaat uit 'The Age of Magic and Wisdom). 


In het museum van Valetta is een klein beeldje te vinden van de Slapende Godin.
Zij is gevonden in het Hypogeum 


'Here rests the Head - the Commodore of the Age'

Verantwoording foto's

Foto's van de Mosta Dome gemaakt door C. Lievaart
De vier foto's van Giorge de Grognet zijn gemaakt door Yvonne Baek uit Denemarken.
De foto van het monument ter herinnering aan Asu.ara is voor ons gemaakt door Francis Aloisio, onze inspirerende gids op deze reis.



Adres

Mosta Dom: Rotunda Square, Mosta, Malta

Noten

(1) Bron Islands of Dreams blz. 273 - Francis Xavier Aloisio).

Gerelateerde blogs

Meer blogs kun je vinden op de pagina over Malta:

Bronnen

Dit blog vormt een combinatie van eigen ervaring gekoppeld aan informatie uit: 
Aloisio, Francis, The Age of Magic and Wisdom, 2013
Aloisio, Francis, Islands of Dreams, 2011
Crowley, Jonette, Soul Body Fusion, 2012
Zeitlmar, Hubert - Die Saülen van Atlantis, 2001

Websites








Reacties

Een reactie posten