Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

donderdag 25 juni 2015

De Mosta Dom op Malta is omgeven met verhalen

Update met foto's van de architect Giorgio (Georges) Grognet de Vasse en zijn ontwerpen.

De Mosta Dom op Malta is omgeven met verhalen. Allereerst is er het verhaal van de bom die in 1942 door het dak van de koepel in de kerk terecht kwam. De bom kwam niet tot ontploffing en niemand van de aanwezigen raakte gewond. Dat werd ervaren als een wonder. Een replica van de bom wordt bewaard in de sacristie en trekt het merendeel van de bezoekers.


Daarvoor speelt het verhaal van de keuze voor het ontwerp. De architect Giorgio (Georges) Grognet de Vasse ontwierp het gebouw in de vrouwelijke stijl die ook de tempels van Malta kenmerkt. De priester vond het project te heidens en gaf de voorkeur aan een kruisvormig gebouw. Het kwam tot een stemming en het volk koos voor de ronde, koepelvormige kerk die er nu staat. De Mosta Dome is gebouwd op een plek waar een oudere kerk stond, die volgens de verhalen op zijn beurt weer gebouwd is op een oude tempel site. Giorgio Grognet de Vasse was de eerste persoon die een link legde tussen Malta en Atlantis. Hij kon de oude hiƫrogliefen van die taal ontcijferen. Hij maakte in 1870 een aquarel van een steen gevonden bij de tempel van Hagar Qim waarop inscripties in het Proto-Sanskrit waren geschreven (bron Islands of Dreams blz. 273 - Francis Xavier Aloisio). Op zijn schilderijen laat hij een kenmerk achter waarmee hij de link met Atlantis legt. Zo is in een ruimte achter de kerk een afbeelding van de Mosta Dome te zien met rechts in de hoek een paal. Op die paal staan voor ons onleesbare tekens uit dat Atlantisch schrift. Nee, het fototoestel lag in het busje :-). Maar ik ga nog proberen een foto te achterhalen.

  Onderstaande vier foto's zijn gemaakt door Yvonne Baek uit Denemarken, waarvoor hartelijk dank.


Giorgio Grognet de Vasse


Ontwerp Mosta Dome


Ontwerp Mosta Dome met rechts een paal


Op de paal staan vreemde tekens (Atlantisch Schrift?)


De koepel van de Mosta Dome

Jonette Crowley schrijft in haar boek Soul Body Fusion over een droom waarin zoals later blijkt de koepel van de Mosta Dome een rol speelt. Ze herkent deze tijdens een bezoek aan de plek met haar groep en komt in aanraking met het verhaal van de koningin van Atlantis: Ash.ta.ta.ra. Over haar schreef ik hier al eerder. Het centrum is een sterk energetische plek, gelegen op een knooppunt van energie en niet toegankelijk voor bezoekers. Het geheel is afgezet met een lint, en zichtbaar verboden terrein. Met de Zweedse groep waarmee we twee dagen samen reisden vormden we een kring rond het centrum om ons te verbinden met de energie.

Ash.ta.ta.ra wordt geassocieerd met de slapende koningin van Atlantis. Zij wordt samen met haar echtgenoot Asu.ara vereenzelvigd met de figuren van Isis en Osiris uit onze legenden. Malta was hun hoofdkwartier. Na een hevige strijd verloor de koning het leven en werd de koningin in een diepe slaap gebracht. Ik moet sterk aan Doornroosje denken als ik haar verhaal te horen krijg. Na meer dan 18000 jaar werd haar energie herkend en vrijgegeven. 


De centrale ster op de vloer van de Mosta Dome  is niet toegankelijk voor publiek.


Een replica van de niet-ontplofte-bom is te vinden in de sacristie.

De tempel in Hagar Qim heeft een buiten altaar. Dat is de plek waar de geschiedenis van de koningin herdacht werd. 


Het herinneringsmomument van Ash.ta.ta.ra


Het is ook de plek waar de zonnewende gemarkeerd werdTegen de vier oude megalieten van Hagar Qim staat aan de binnenkant een rechtopstaande pilaar die herinnert aan de ramp en de dood van Asu.ara. Op dit moment is dit gedeelte afgsloten, dus moeten we het doen met 'een kijkje over de muur'. In het museum van Valetta is een klein beeldje te vinden van de Slapende Godin.
Zij is gevonden in het Hypogeum 


Als dit de Slapende Godin is, wie ligt er dan op dat andere bed? De veronderstelling dat dat een vis is lijkt niet helemaal juist. Het stelt de godin voor, rustend onder een lijkwade. In een voor ons onbekende taal staat een inscriptie op de steen die  luidt: 'Here rests the Head - the Commodore of the Age', dat weer vertaald kan worden als 'The Queen, the leader, the skipper is dead and is laid to rest here'  (Citaat uit 'The Age of Magic and Wisdom).


Dit blog vormt een combinatie van eigen ervaring gekoppeld aan informatie uit: 
Aloisio, Francis - The Age of Magic and Wisdom 
Crowley, Jonette - Soul Body Fusion
Zeitlmar, Hubert - Die SaĆ¼len van Atlantis
Foto's van de Mosta Dome gemaakt door C. Lievaart\
De vier foto's van Giorge de Grognet zijn gemaakt door Yvonne Baek uit Denemarken.
De foto van het monument ter herinnering aan Asu.ara is voor ons gemaakt door Francis Aloisio, onze inspirerende gids op deze reis.
Labels: , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...