Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

zaterdag 23 augustus 2014

De Mariakerk in Oslo

In de 'oude stad' van Oslo ligt de ruïne van de Mariakirken. Toen we er vorig jaar naar op zoek waren konden we er niet bij komen omdat er op het terrein een muziekfestival plaatsvond. Dit jaar hadden we meer geluk en konden we de resten van het kerkje via een fietspad  bereiken. Een kaartje van de omgeving  laat drie ruïnes zien die op loopafstand van elkaar liggen. Links onder de Mariakirken, in het midden de Clemenskirken en iets naar boven gescrold de ruïnes van de St. Hallvards kathedraal (Oslo Bispedomme).

De Mariakerk was een koninklijke kapel, behorende bij  de residentie van de koning. Het kerkje lag er vlak naast. De vroegste vorm was een staafkerk, gebouwd in het jaar 1050. Het werd omstreeks 1100 vervangen door een stenen kerk en rond het jaar 1200 uitgebreid. In 1523 ontstond er een brand en in 1542 was de kerk niet meer te redden.


Deel van de gespaarde ruïne van de koningshof 
In de verte de deels overkapte overblijfselen van de Mariakerk.
Samen met de St. Hallvards kathedraal en de Nidaros kathedraal te Trondheim 
was de Maria kerk een van de mooiste kerken in Noorwegen in de 13de eeuw.De houten paaltjes geven de plaats van de oorspronkelijke  staafkerk aan


Het graf van koning Hakon is in het midden van het oorspronkelijk houten staafkerkje geplaatst.


In het midden de grafsteen van koning Hakon V


Aan de zuidzijde van de ruïne

Er lopen verschillende pelgrimswegen naar Trondheim. Een van deze pelgrimswegen begint bij de Mariakerk. Deze 'wegwijzer' staat bij de ruïne van de Clemenskerk.


Bij de ruïne van de Clemenskirken staat een steen met de afstand tot Nidaros

Een meer gedetailleerde plattegrond van het kerkje vond ik op deze site.
Een poging tot reconstructie van het gebouw vind je hier.

Labels: , , ,