Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

donderdag 10 oktober 2013

Astrologische elementen in de Kathedraal van Chartres (1)

Met de ansichtkaart in mijn hand sta ik voor het portaal bij de hoofdingang van de kathedraal. De dag ervoor heb ik van alle dierenriemtekens een kaart gekocht, maar vandaag vind ik er een waar ze allemaal opstaan.


Na een beetje zoekwerk kan ik ze allemaal traceren- denk ik op dat moment. De beelden die het eerste opvallen zijn Kreeft (links buiten) en Schorpioen (rechts buiten). Ik herken de meeste figuren. De kaarten gaan mee naar huis om er daar verder naar te kijken. En dan wacht me een verrassing. De afbeeldingen van de serie kaarten verschillen van de kaart waarmee ik de beelden heb opgezocht. Nader onderzoek brengt aan het licht dat de ene set te vinden is bij het Hoofdportaal, en de andere set te zien is bij het Noordportaal. Daar heb ik een tijd gestaan, maar mijn aandacht ging op dat moment naar de beelden van Anna en Melchizedek. Ik knip de plaatjes van de kaart los en leg ze naast de dierenriemtekens waar ze bij horen. Daarna wordt het puzzelen: ik houd er twee over: Tweelingen en Vissen zijn niet afgebeeld op de bogen, en dat terwijl ik de Tweelingen dacht te hebben gezien boven de Schorpioen.


De dierenriemtekens staan min of meer in de goede volgorde: links binnen: Ram (1) en Stier (2), links buiten: Kreeft (4), Leeuw (5) en Maagd (6). Dan beginnen we rechts weer onderaan, maar dan met de buitenkant: Weegschaal (7), Schorpioen (8) en Boogschutter (9), rechts binnen Steenbok (10) en Waterman (11). Het cijfer 6 moet een plaatsje hoger. Maagd staat naast de Boogschutter.


Tweelingen (3) en Vissen (12) ontbreken in het geheel. Deze zijn te vinden in het rechterportaal als je voor de kathedraal staat. Vissen en Tweelingen zijn uit een stuk gehouwen en te vinden aan de onderkant van de linker-binnenboog. Ik lees dat ze van te voren voor deze plaats waren bestemd in het boek Chartres: complete  gids voor de kathedraal door Michael Ladwein, op blz. 54. Bladzijde 55 waarop ik de afbeelding vond is op wonderlijke wijze van het internet verdwenen. De bladzijde staat nog op de iPad, maar wordt via de link niet meer weergegeven.


De andere serie dierenriemtekens is terug te vinden in de rechterboog van het Noordportaal.  Een afbeelding ervan vind je op deze site. Hier staan de dierenriemtekens van het Noordportaal en het Hoofdportaal onder elkaar. Een duidelijke afbeelding van het Noordportaal vind je hier  en als je de afzonderlijke tekens goed wil bekijken kan je bij deze foto op de details klikken. 

Dan is er nog de astrologische klok, tegenover het raam met de dierenriemafbeeldingen.


Over die klok heb ik eerder gelezen in het boek De Grote Galactische Conjunctie van Jan Wicherink. De onderstaande foto maakt deel uit van het artikel op zijn website. Even scrollen tot ongeveer twee-derde.


Het raam met de dierenriemafbeeldingen vind je aan de rechterkant van de kathedraal, na het Zuidportaal, naast het raam met de Blauwe Maagd. 


Reden genoeg om terug te keren. Doen we binnenkort. Dan kan ik gelijk een foto van het Tweelingen-Vissen beeld maken :-).

Labels: , , ,

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...