Dwalen door een Keltische Droomtuin (Heeswijk-Dinther)

Ik breng een bezoek aan de Keltische tuin van Wendy Smits. Die is gecreëerd op een schapenweide die ooit in het bezit was van haar vader. Zes jaar geleden had Wendy daar de 13 Keltische bomen geplant uit de Boomkalender (Maankalender). Ze stonden niet in een kring zoals je misschien zou verwachten, maar verspreid over het stuk land dat in de loop van de jaren een droomtuin zou worden. Nu zijn er bomen bij gekomen en exemplaren verhuisd naar een andere plek. Voor mij zijn de sleutelwoorden rust en verwondering...

Een chakra labyrint in het midden 

In het midden van de tuin vind je een labyrint met de kleuren van de chakra's.  De kastanje die er staat hoort niet bij het Keltische boomalfabet, maar kreeg een eigen plekje omdat ze veel betekent voor de man van Wendy. En die mag ook wel één boom kiezen toch? 


Het chakra labyrint in het midden


Kijkje van verschillende kanten

De vorm van een Keltisch zonnekruis

De tuin is ingedeeld in acht vakken en vormt zo het Keltische zonnekruis. Het begin wordt gemaakt met de dertien bomen die centraal staan in de Maankalender. Bij elke boom hoort een volle maan. Zo volg je een vrouwelijk jaarritme en het wiel der seizoenen. 
In de loop van zes jaar is de tuin uitgebreid en nu staan er veertig bomen. Die krijgen een plaatsje tussen de andere bomen in. Er zijn naambordjes bij geplaatst. Dat laatste kan soms heel handig zijn.

De bomen zijn per seizoen bij elkaar gezet. Nou kun je soms niet zo planmatig aan het werk als je zou willen. Soms zal je concessies moeten doen. Want wat nou als de Vlier je vertelt dat ze het niet naar haar zin heeft? Ze wordt op een lijn geplaatst met de andere twee in de tuin en ze floreert. Weg plannetje dat je gemaakt had. Moppert de grove den omdat hij te weinig ruimte heeft? Zo blijft er werk aan de winkel. Soms gedijen bomen prima op de voor hen uitgekozen plek, soms zie je dat ze kwijnen. Wat is er dan beter dan met ze in gesprek te gaan? Goed luisteren is een kunst die Wendy beheerst 😉.


Inmiddels staan er 40 bomen in de tuin

Dwalen door de tuin 

Bomen erbij en bomen verplaatsen. Paadjes die veranderen en je de gelegenheid geven om heerlijk te dwalen. Het is niet alleen een tuin met de bomen die voor de Kelten betekenis hadden, maar ook een tuin waar je de seizoenen kunt beleven, die op verschillende manieren worden uitgedrukt. 
Zo is er een 'vak' dat omsloten wordt door een dammetje van dakpannen, waarin de maanfasen op zwarte tegels zijn vormgegeven. Ergens anders vind je rozenkwarts stenen, met twee kleine elfenfiguurtjes erop, die de liefde voor de tuin lijken te verspreiden. 
In de hoeken van de tuin zijn de elementen vertegenwoordigd met hun eigen symboliek. Zo kom je een Boeddhabeeld tegen en een waterfontein, een vuurpot, een wijnvat en een weegschaal.


De Maanfasen in een vak dat omsloten wordt door dakpannen


Elfjes tussen de rozenkwarts
Belevingstuin

In de tuin is veel te zien en je kunt er op je eigen manier tot rust komen. Voor mij is het een plaats, waar je de liefde voor de natuur en voor de bomen op een persoonlijke manier kan voelen. 
Samen staan we te kijken naar de wilgen, die meebuigen met de wind. Hun lesje kennen we al: buig mee met dat wat is. Als je dat kunt, is de salicylzuur in hun bast niet nodig om je uit je verdriet of emoties te halen. De hulst staat te schitteren met zijn rode besjes en brengt me warmte. De olijf wordt vertegenwoordigd door de olijfwilg, als inheemse variatie in de tuin. En eigenlijk logisch dat Moedertje Vlier alleen goed voor ons kan zorgen als ze op de goede plek staat. 

De Hulst staat te schitteren met zijn rode besjes

De Olijfwilg als inheemse variant

Je bent er welkom

Je bent welkom in de tuin om te voelen en te ontdekken. Om er te dwalen en tot rust te komen. Er is ruimte voor natuur, coaching en retraite. Overnachten is mogelijk in de B&B to Bee naast de tuin. 
Je kan contact opnemen met Wendy via haar site of via de mail. 

Het bezoeken van de tuin kan alleen op afspraak. Wendy vraagt een kleine bijdrage van € 5,00. Ze kan met je meelopen als je dat wilt, maar je mag ook alleen rondlopen. 
Veldgids workshops zijn in voorbereiding.  

Foto's zijn gemaakt door Wendy en Martijn Smits



Praktijk Bewust-er-zijn Coaching, reflexologie en belevingstuin
Adres: Roestenburgseweg 2, 5473 XT  Heeswijk – Dinther
Email: info@bewusterzijn.nl

Ter toevoeging: 


De Maankalender of Boomkalender 




Reacties

Een reactie posten