Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

woensdag 1 juni 2016

De Vrouwe, de grot en de bron

Het is half 12 en de kerk gaat tussen 12 uur en 4 uur dicht. De nieuwe busmaatschappij in Malta worstelt met rijtijden en een te grote stroom aan toeristen, waardoor we net tegen sluitingstijd aankomen. Geen nood: we hebben al een lunch in gedachten om de wachttijd te overbruggen :-). Twee bordjes die toch duidelijk bedoeld lijken te zijn voor toeristen wijzen in tegengestelde richting. Het ene naar de kerk, het andere naar de andere kant van de straat. Het eerste verwijst naar de 'Sanctuary of Our Lady of Mellieha', het tweede naar de 'Chapel of Our Lady of the Grotto'. Even zijn we in verwarring, maar laten ons dan leiden door het open hek aan de overkant. Het geeft toegang tot een trap die afdaalt naar de grot die het doel is van ons bezoek. We staan even stil bij de olijfboom op een tussen-platformpje en dalen verder af naar de crypte. Achterin vinden we het witte beeld van de Vrouwe van de Grot, met het kind op haar arm. Onder haar voeten wordt stromend water aangevoerd door smalle kanaaltjes en gangetjes. Er heerst een serene stilte. Voor het beeld van Maria branden kaarsjes, in nissen aan de rechterkant staan oude beelden. Aan weerszijden van de trap hangen ex-voto's, met gebeden en dankzegging voor wat diep gewenst wordt of vervuld is. Op een houten balk heeft een vrouw de vraag om een baby te mogen krijgen ingekrast. Maria doet de hoop weer leven. Getuigen hebben het beeld in 1887, 1888 en 1948 een kruisje zien slaan. Dat heeft de stroom bezoekers vergroot. Er vinden hier wonderen plaats en pelgrims vinden tot op vandaag  hun weg ernaar toe.


We dalen de trap af naar de crypte.


Aan het eind van de grot vinden we Maria met het kindStromend water in de grot, aangevoerd door smalle kanaaltjes en gangetjes.


Rechts staan nissen met oude beelden
Aan weerszijden van de trap hangt de muur vol met ex-voto's


Vragen en dankzegging voor wonderen  

De bovengrondse kerk wordt aangeduid als de Sanctuary of Our Lady of Mellieha. Ondanks de officiĆ«le sluitingstijd kunnen we gewoon naar binnen wandelen. Ook dat is dus mogelijk in Malta :-). Een fresco van Maria met kind in Byzantijnse stijl staat centraal. Het wordt toegeschreven aan de apostel Lucas, die het geschilderd zou hebben na de schipbreuk met Paulus op Malta, maar waarschijnlijk is het van latere datum. In tegenstelling tot de sobere grot vinden we hier pracht en praal. Op de een of andere manier past het niet voor mijn gevoel. Wat moet die Vrouwe met zo'n rijk versierde kerk? De Vrouwe, de grot en de bron, ze horen bij de aarde en liggen voor mij op een diepere laag. 

 

De Sanctuary of Our Lady of Mellieha.


De rijk versierde kerk

 

Het fresco van Maria met kind rechts


Netwerk van Maria bedevaartplaatsen


Ex-voto's aan de wanden


Plein voor de kerk


Maria met kind op de rechterarm


Doorkijkje naar de zee


Een van de vele beelden van de apostel Paulus


En voor de volledigheid de 'Door of Mercy'

The Sanctuary of the Lady of Mellieha
Informatie over MelliehaLabels: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage