woensdag 19 augustus 2015

Dat kleine briefje stop ik in mijn tas voor je-weet-maar-nooit

Dat kleine briefje stop ik in mijn tas voor je-weet-maar-nooit. Ik heb vlak voor ons  vertrek op de site Parijs à la carte een aantal oude kerken gevonden. Hoewel we al een aantal uitstapjes in onze gedachten hebben, weet je maar nooit of we er toevallig in de buurt komen. En dan is een bezoekje altijd de moeite waard. Met een beetje geluk kunnen we er een aan ons lijstje toevoegen. En dat beetje geluk valt me ten deel :-). Op de Saint Denis na, die buiten de Periferique gelegen is vinden we de gelegenheid om ze allemaal te bezoeken. Genoeg indrukken om te verwerken nu ik weer thuis ben. Ik heb nog net even de tijd, want de opmaat naar het werk is al begonnen.


Saint Etienne du Mont, Saint Séverin, Saint Germain des Prés


Chapelle Notre Dame-de-la-Médaille-Miraculeuse, Saint Denis (buiten de Periferique)

De drie kerken hebben allemaal iets bijzonders, maar ze hebben ook allemaal iets gemeen. Ze zijn gebouwd voor 1350, of ze staan op de plek waar voor die tijd een oudere kerk heeft gestaan. Het laatste betekent dat de locatie ervan zorgvuldig is uitgekozen en er rekening is gehouden met de energiestromen. De plattegronden komen voor een groot deel overeen. En zelfs in het Louvre viel het oog van Man op een plafondschildering met een plattegrond van dat basispatroon.

Plafondschildering in het Louvre


En zelfs in het Louvre viel het oog van Man op een plafondschildering met dat basispatroon.

Daar is Paus Julius ll afgebeeld terwijl hij aan Bramante, Michel Angelo en Raphaël de opdracht geeft voor de bouw van het Vaticaan en de Sint Pieter. Ik vond de uitleg van de schildering op de officiële site van het Louvre en dat heeft me best even moeite gekost. De bouwtekening die hier te zien is, vind je in variaties terug in veel oude kerken. Ze lijken volgens eenzelfde principe gebouwd. Bramante ontwierp voor de Sint Pieters kathedraal een plan met een Grieks Kruis als basis  Een plattegrond ervan vind je hier.

Saint Germain des Prés
Dit is de oudste kerk van Parijs, gebouwd op de plek waar sinds de 6e eeuw een benedictijnse abdij heeft gestaan. De toevoeging 'des Prés' herinnert eraan dat de kerk oorspronkelijk buiten Parijs was gelegen. De huidige kerk is ontstaan in de 11de en 12de eeuw. De kerk is na verwoesting een aantal keer opnieuw opgebouwd naar de oorspronkelijke tekeningen. Er zijn ook stukjes bijgebouwd in de loop der eeuwen. Vooral het oude deel bij het koor met zijn kleuren en fresco's heeft een voor mij bijna archetypische sfeer.


Kapel van Saint Germain. Houten beeld van Saint Germain door Muriel Pulitzer (1961)


Engelenkopje op de lage pilaar in de Sint Anna kapel


Oude kleuren en afbeeldingen van mythische figuren op de pilaren

Saint Séverin
Deze kerk is gebouwd op de plaats van een Merovingisch heiligdom. Naast de kerk aan de overkant van een pleintje staan de overblijfselen van het bijbehorende klooster. Daar konden we niet bij komen. Misschien is het op andere tijden wel toegankelijk. In deze kerk staan bijzondere gedraaide pilaren, die palmbomen voor moeten stellen. In het koor vind je ook een diepe waterput. In een van de nissen hangt een kastje waarin de relikwieën van de Heilige Ursula bewaard worden. 


Gedraaide pilaren in de vorm van een palmboom


Waterput bij het koor


Relikwieën van de Heilige Ursula


Met tekst en uitleg

Saint Etienne du Mont
De Saint Etienne du Mont is oorspronkelijk gebouwd in de 13de eeuw. Wat de kerk bijzonder maakt is het hekwerk (doksaal) dat geplaatst is tussen het koor en het schip. Het is de enige kerk in Parijs die nog zo'n galerij heeft. Verder is er het praalgraf van Sainte-Geneviève te vinden en valt mijn oog op een een paar schitterende glas-in-lood ramen die een straat in de stad uitbeelden.


Doksaal als afscheiding tussen schip en koor


De galerij is via een trap vanaf het koor bereikbaar


Het praalgraf van Sainte Geneviève


Glas in lood raam met stadsbeeld


Plattegrond van de kerk


De voorganger van de Saint Etienne du Mont was de Sainte-Geneviève abdij,
 gebouwd in de zesde eeuw over het graf van de heilige Geneviève

Chapelle Notre Dame-de-la-Médaille-Miraculeuse
Deze pelgrimskapel ligt verscholen tussen de gebouwen van het warenhuis Bon Marché en is in 1830 gebouwd op de plek waar de Maagd Maria aan de novice Catharine Labouré is verschenen.   Een tijdje van te voren wijzen bordjes al de weg, dus je kan het niet missen.  De kapel heeft een devote sfeer, die ik niet wil verstoren door in de rondte te gaan lopen. Het lichaam van Catharine rust in een glazen kist rechts in de kapel. Links staat de eveneens glazen kist van Sainte Louise de Marillac, die samen met Saint Vincent a Paulo de orde van de 'Soeurs de la Charité' oprichtte. 


De kapel met het beeld van Maria


Informatie bij de ingang


De glazen kist met het lichaam van Catharine Labourè


Glazen kist met het lichaam van Sainte Louise de MarillacKaarsje en bordjes met dankbetuigingen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten