Van de aardbodem verdwenen (Qrendi, Malta)

Van de aardbodem verdwenen, verzwolgen door de aarde. Gefascineerd sta ik aan de rand van een grote, diepe put in de buurt bij Qrendi op Malta. De wanden zijn loodrecht en op de bodem diep onder ons groeien bomen en struiken, waaronder een aantal zeldzame soorten. Aan de rand van de put is een smal paadje met een snel dalende helling. Ik kan erin als ik wil, maar er is geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Mogelijk kom ik heelhuids beneden, maar ik vrees dat ze me daarna naar boven moeten takelen :-). Ik ga de uitdaging niet aan...


Het pad naar beneden is steil en onderbroken

'Ondersteboven gekeerd'

We zijn bij Il-Maqluba, waarvan de naam vrij vertaald betekent: 'onderste boven gekeerd'. De put werd gevormd tijdens een aardbeving op 23 november 1343. Er worden verhalen omheen geweven. Het kan niet anders, dan dat hier een gehucht heeft gestaan, dat er zondige mensen woonden die daarvoor zijn gestraft. Een iets uitgebreidere versie van dit verhaal vind ik hier, aangevuld met variaties op het thema. 

Een enorme krater

Natuurlijk roept zo'n krater in de aarde mysteries op. Het meest vertelde verhaal is dat van een dorp, waarin slechte mensen woonden. Maar gelukkig woonde er ook nog een goede vrouw,die aan het bidden was in de kapel. Op een goede dag (of kwade dag) ontstond er een aardbeving en verdween het dorp met alles erop en erin in de aarde. De goede vrouw werd gered en de kapel is nog steeds daar. Dat kapelletje kan ook gebouwd zijn op de plaats waar lang geleden een vrome vrouw woonde, die gespaard werd tijdens de ramp. Of wat denk je van de reus, die het dorpje vernietigde en de hoop aarde in zee gooide, waar nu het eiland Filfla ligt? Of kregen engelen de opdracht om het dorp van de kaart te wissen?


De krater die ontstond na een hevige storm en een mogelijke aardbeving (Foto informatiebord )


Op de bodem van de put groeien o.a fruitbomen


De wanden van de put zijn loodrecht


Bonen van de Johannesbroodboom


Eén grote groene vlakte daar beneden
De kapel

Vlak aan de rand van de put staat de Matthew Kapel, met eraan vastgeplakt aan een nog kleinere, oudere kapel. De laatste wordt gezien als de oudste kapel van Malta  en zou in de vijftiende eeuw gebouwd zijn. De grotere kapel is tussen 1674 en 1682 gebouwd. 


Bij het hek links naast de kerk begint de weg naar de toegang van de put

Een scene in een boek

Het kerkje en het plein ervoor spelen een rol in het boek 'The New Temple Dreamers' van Francis Aloisio. Het verhaal van de ontmoeting tussen de kinderen van het dorp en de onbekende persoon Ranfis vindt plaats op het pleintje voor de kerk. De oudere dorpelingen volgen het gebeuren op afstand, op een bankje in de schaduw van de Johannesbroodboom. Het pleintje is kort geleden gemoderniseerd en de oude bankjes zijn vervangen door nieuwe. Alleen de boom herinnert nog aan de oude situatie. 


Gelukkig is de boom bewaard gebleven en staat er nog in al zijn schoonheid.  




Adres

Triq It-Tempesta, Il-Qrendi, Malta

Gerelateerde blogs

Meer blogs kun je vinden op de pagina over Malta:


Websites







Reacties

Een reactie posten