Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

zaterdag 6 juni 2015

Van de aardbodem verdwenen

Van de aardbodem verdwenen, verzwolgen door de aarde. Gefascineerd sta ik aan de rand van een grote, diepe put in de buurt bij Qrendi op Malta. De wanden zijn loodrecht en op de bodem diep onder ons groeien bomen en struiken, waaronder een aantal zeldzame soorten. Aan de rand van de put is een smal paadje met een snel dalende helling. Ik kan erin als ik wil, maar er is geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Mogelijk kom ik heelhuids beneden, maar ik vrees dat ze me daarna naar boven moeten takelen :-). Ik ga de uitdaging niet aan. We zijn bij Il-Maqluba, waarvan de naam vrij vertaald betekent: 'onderste boven gekeerd'. De put werd gevormd tijdens een aardbeving op 23 november 1343. Er worden verhalen omheen geweven. Het kan niet anders, dan dat hier een gehucht heeft gestaan, dat er zondige mensen woonden die daarvoor zijn gestraft. Een iets uitgebreidere versie van dit verhaal vind ik hier, aangevuld met variaties op het thema. Bovenaan vind je ook deze luchtfoto, die indrukwekkend is om te zien.


Foto van site http://www.geulogy.com/malta/Il-Maqluba-malta-legends.html

Natuurlijk roept zo'n krater in de aarde mysteries op. Het meest vertelde verhaal is dat van een dorp, waarin slechte mensen woonden. Maar gelukkig woonde er ook nog een goede vrouw,die aan het bidden was in de kapel. Op een goede dag (of kwade dag) ontstond er een aardbeving en verdween het dorp met alles erop en erin in de aarde. De goede vrouw werd gered en de kapel is nog steeds daar. Dat kapelletje kan ook gebouwd zijn op de plaats waar lang geleden een vrome vrouw woonde, die gespaard werd tijdens de ramp. Of wat denk je van de reus, die het dorpje vernietigde en de hoop aarde in zee gooide, waar nu het eiland Filfla ligt? Of kregen engelen de opdracht om het dorp van de kaart te wissen?


Op de bodem van de put groeien o.a fruitbomen


De wanden van de put zijn loodrecht


Bonen van de Johannesbroodboom


Eén grote groene vlakte daar beneden


Vlak aan de rand van de put staat de Matthew Kapel, met eraan vastgeplakt aan een nog kleinere, oudere kapel. De laatste wordt gezien als de oudste kapel van Malta  en zou in de vijftiende eeuw gebouwd zijn. De grotere kapel is tussen 1674 en 1682 gebouwd. Een foto van de oudere kapel vind je hier


Bij het hek links naast de kerk begint de weg naar de toegang van de put. 

Het kerkje en het plein ervoor spelen een rol in het boek 'The New Temple Dreamers' van Francis Aloisio. Het verhaal van de ontmoeting tussen de kinderen van het dorp en de onbekende persoon Ranfis vindt plaats op het pleintje voor de kerk. De oudere dorpelingen volgen het gebeuren op afstand, op een bankje in de schaduw van de Johannesbroodboom. Het pleintje is kort geleden gemoderniseerd en de oude bankjes zijn vervangen door nieuwe. Ik heb nog een foto van het pleintje-in-oude-staat op deze website gevonden. Alleen de boom herinnert aan de oude situatie. 


Gelukkig is de boom bewaard gebleven en staat er nog in al zijn schoonheid.  
Samen met Francis Aloisio bezochten we deze twee plekken. Zijn website vind je hierLabels: , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...