zondag 17 maart 2013

Glastonbury: Impressie

Ineens vloeide alle informatie samen. Ik las het boek Nevelen van Avalon van Marion Bradley en werd erdoor geïnspireerd. Ik wilde zelf die magische plaats bezoeken, maar wist tegelijk niet goed hoe ik die moest vinden. Dat bleek geen enkel probleem. Nog geen week nadat ik het plan bedacht had viel er een maandblad met een artikel over Glastonbury in de bus en verscheen er een advertentie voor een overtocht naar Engeland in de krant. Voor 500 gulden konden we met het hele gezin een paar dagen rondreizen met vooraf betaalde Bed & Breakfast cheques. De wens om naar Glastonbury te gaan werd in een oogwenk gerealiseerd. We bezochten de highligts: de Abbey, de Wearyall Hill, de twee overgebleven bomen Gogh en Magogh aan het begin van de processielaan naar de Tor, de Tor zelf, de Chalice Hill en de bron in de Chalice Gardens onderaan de Tor. We genoten voor het eerst van ons leven van een Engels ontbijt en een High Tea in een tearoom. Het was bijzonder en voor herhaling vatbaar.

Wearyall Hill met meidoorn

De legende vertelt dat Jozef van Arimathea naar Engeland reisde en bij aankomst in Glastonbury zijn staf van hout in de grond stak op Wearyall Hill. De staf schoot wortel en er groeide een meidoorn op deze plek. Deze meidoorn bloeit twee keer per jaar, met Pasen en met Kerstmis. Nog steeds groeien afstammelingen van deze boom op de heuvel en krijgt de koningin met Kerst een bloeiende tak aangeboden.


Lady Chapel

Hij stichtte de eerste Christelijke kerk in Engeland. Mogelijk op de plaats van de Lady Chapel.


Ruïne van de abdijGraf van koning Arthur, hoogaltaar

Meidoornstekje van de boom van Jozef van Arimathea


Gogh en Magogh aan het begin van de processielaan naar de Tor

Bovenop de Tor stond al van oudsher een heiligdom. Een processieweg leidde erheen. Aan beide zijden van de laan stonden eiken. Twee van deze eiken hebben de tijd overleefd.Gogh en Magogh zijn wel heel erg dik en oud. 2000 jaar?

Update: Gogh is in april 2017 verloren gegaan ten gevolge van brand. 

De Tor en de spiraalweg

Over de Tor valt veel te vertellen. Er is een oude spiraalweg die naar boven leidt. Het zou een plaats geweest zijn waar de Druïden samenkwamen en er heeft een kerk gewijd gestaan gewijd aan St.Michael. Onder de Tor komen twee leylijnen samen.De overgebleven Michaelstoren


Op zoek naar de bron van Avalon

Onderaan de Tor liggen de Chalice Gardens met de beroemde Chalice Well. Het roodgekleurde, ijzerhoudende water is genezend en kan aan ook aan de buitenkant van de tuin getapt worden.De oorsprong van de bron


De deksel met het motief van de Vesica Pisca


Erf van Bed & Breakfast adres

Onze twee jonge dochters creëerden in het grind op het erf het eiland van Avalon.

                           


Avalon in het grind


En dit hielden we erin :-)
Afbeelding uit ons plakboek, bron onbekend

Bron brand: