Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

zaterdag 23 februari 2013

Een plekje om te koesteren

Soms reden we er langs en steevast wenste ik dat ik er eens een bezoek kon brengen. Sinds 2007 is dat ook mogelijk. Regelmatig gaan Man en ik er heen voor een lezing, maar vandaag gingen we zomaar-omdat-de-plek-mij-riep. Al langer had ik het plan om in alle rust naar 'Op Hodenpijl' te gaan en de Bruine Madonna een bezoek te brengen. Dus lokte vroeg ik Man mee en gingen we samen op weg naar Schipluiden. Onze eerste gang was naar het kerkje, waar achter in de linkerhoek een stilteplek is.  In deze ruimte  vind je haar op een console. Op de terugweg bewonderden we het plafond en stonden stil bij een heiligenbeeld, waar we (nog) geen naam bij hebben. We eindigden in het restaurant, gesitueerd in een aangebouwde serre en genoten van pompoensoep met brood. Een plekje om te koesteren :-).Stilteplek


De Bruine Madonna op een console 


Een kleine Zwarte Madonna. Ik steek twee kaarsjes bij haar aan. 


Het plafond van het kerkje is prachtig gerestaureerd. 


De schoonheid is niet op een foto vast te leggen, zeker als je niet op de grond gaat liggen :-)


Man maakte een foto van een schilderij dat er stond
 en een aardige medewerkster zocht een kaart voor ons op.
'De allegorie van de Slang en de Roos' 2006 (detail), Ruud Krijnen, 2007Beeld van een heilige martelares uit de derde eeuw na Christus


Ze draagt een pauwenveer in haar rechterhand


Links heeft ze een pijl en een veer?

Ik ben niet katholiek grootgebracht en heb geen idee wie ze is. De medewerkers van 'Op Hodenpijl' doen hun best om het zich te herinneren, maar komen er niet op. Het heiligenbeeld is er nog maar net. Op internet vind ik te weinig aanwijzingen. De namen van Heiligen rollen voorbij. Een pauwenveer symboliseert onsterfelijkheid of eeuwigheid, een palmtak staat voor onsterfelijkheid, maagdelijkheid, zuiverheid en martelaarschap. De heilige Agatha kan het niet zijn, Ursula of Sint Barbara lijken me ook geen goede kandidaten. Misschien kan iemand me hierbij helpen?


Dit Maria beeldje staat bij de ingang van het kerkje


Mandala expositie door Yvonne Hesterman

In de zaal worden wisselende exposities tentoongesteld. Er worden lezingen en concerten gegeven. We volgden er 6 februari een lezing van Jaap Rameijer. Hij lokte ons mee naar Frankrijk. Daarover meer in een volgende blog.

Wil je ook naar Op Hodenpijl  kijk dan hier.
Meer over de expositie van Yvonne Hesterman lees je hier.
En kijk wat Ruud Krijnen nog meer voor moois schilderde.

P.S. Man maakt me erop attent dat het voorwerp in de linkerhand geen pijl en een veer is, maar een gebroken pijl. De iconografie is dus een pauwenveer en een gebroken pijl. Misschien dan toch de heilige Ursula?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage