Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

vrijdag 8 februari 2013

De Weegschaal en het elastiekje

Er staat bij mij standaard een rijtje boeken in de kast die aan de beurt zijn om te lezen of te herlezen. Dat stapeltje wordt regelmatig groter, omdat er nieuwe boeken bij gezet worden die nú mijn belangstelling hebben. Een boek dat ik lang geleden ergens opgeduikeld heb is Zodiac Signs van Frederick Goodman. Via een Engelse webwinkel is het tweedehands te koop voor 1 penny en rond de 4 euro verzendkosten, dus als je belangstelling hebt, sla je slag. Er staan veel mooie platen in van de dierenriemtekens die op verschillende plaatsen te zien zijn en de begeleidende tekst is voor mij min of meer bekend. Daarom is dit boek uitverkoren om op bed te lezen :-).  Op blz. 91 stond een voor mij nieuwe uitleg over de herkomst van het symbool voor Libra (Weegschaal). Het is het Egyptische symbool voor 'horizon'.


Bron: Rijksmuseum van Oudheden afbeelding 3

Het Egyptische hiëroglyf laat een afbeelding zien van de zonsondergang over de aarde.Nooit nagedacht over die bovenste hobbel van het symbool. Het was gewoon zoals het was. Maar als je de zijkanten dicht 'denkt' ontstaat het symbool van de horizon dat je hierboven ziet staan. Vrij vertaald stelt de schrijver dat het symbool voor Libra gewoonlijk wordt uitgelegd als een tekening van een paar 'schalen'. Maar, schrijft hij, het Egyptische hiëroglyf voor het teken laat een afbeelding zien van een zonsondergang over de aarde en het is duidelijk dat deze afbeelding, eerder dan de 'schalen', het origineel is voor het teken. Het Egyptische hiëroglyf representeert het mannelijke (afbeelding van de Zon) en het vrouwelijke (de horizontale Aarde) in een soort balans, allebei op hun rechtmatige plaats, met een ruimte voor lucht er tussen in. Het domein van Libra is deze 'ruimte met lucht'. Vertalen is niet mijn sterkste kan merk ik, maar ik hoop dat de essentie duidelijk is. Bij het symbool in het boek is er een kleine ruimte tussen de Zon en de Aarde, de Zon hangt dus als het ware boven de Aarde. Ik vind het wel passen bij de Weegschaal. Altijd weer naar evenwicht zoeken kan prima vertaald worden als zoeken naar de mannelijke en de vrouwelijke pool in jezelf. Tussen kiezen voor jezelf en voor de buitenwereld. Ervoor zorgen dat geven niet ten koste gaat van jezelf. Evenwicht dus. Kiezen voor een elastiekje in rust. Want als je je als een uitgerekt elastiekje voelt is het tijd om aan jezelf te denken. Dus blijven zoeken naar evenwicht, of je nu een Weegschaal bent of niet :-).

Voor degenen die nu denken dat ik zomaar alles geloof wat ik lees heb ik nog een paar verwijzingen op internet gevonden.
Op deze site: In esoteric astrology ...
Hier vindt je de hiëroglief voor Akhet (even scrollen), waarbij de Zon op de Aarde rust.
Wil je de twee symbolen vergelijken zoek dan de afbeelding op deze site.
Een laatste stukje uit een langere tekst : Kijk bij het kleine symboolje van Libra.Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...