zondag 29 juli 2018

Het madeliefje en het vergeethoekje

Op het eiland Lewis in Schotland groeien de madeliefjes aan de rand van het strand. Een klein beetje verbaasd ben ik wel. Het madeliefje hoort bij het kind dat iets uitstraalt van 'Ik red me wel. Om mij hoef je je geen zorgen te maken'. De madeliefjes op het strand lijken dezelfde boodschap af te geven....Op Lewis groeien de madeliefjes aan de rand van het strand.Een klein beetje verbaasd ben ik wel. 

Op zoek naar een foto van madeliefjes realiseer ik me dat ik er geen een heb. Ik fotografeer bloemen in soorten en maten, maar het kleine madeliefje zit in het vergeethoekje. Na wat zoeken in de buurt krijg ik ze in het oog. Op de pas gemaaide velden steken ze dapper  hun kopjes boven de grond. Hebbes!Na wat zoeken krijg ik ze in het oog


Dapper  steken ze hun kopjes boven de grond 

Tijdens mijn kruidenopleiding leerde ik dat het madeliefje past bij kinderen die zich ogenschijnlijk wel redden. Stevige, blonde kindjes met roze wangetjes die het leven dapper verkennen (Mars). Maar ook kindjes die zichzelf het liefst omgeven met harmonie. Ze passen zich moeiteloos aan de wensen van anderen aan (Venus). Omdat ze zo weinig aandacht vragen worden ze al gauw een beetje vergeten. Maar soms worden ze ziek. En dan? Vertroetelen en madeliefjestinctuur? Of zijn we in dat geval eigenlijk een beetje te laat? Die madeliefjestinctuur komt zo af en toe wel van pas. Ook als volwassene kun je de schijn wel eens iets te lang ophouden. Handig om het in huis te hebben :-).

De kruidentinctuur is o.a weerstandsverhogend (let eens op, het madeliefje groeit het hele jaar door in alle jaargetijden).
Kinderklachten: verkoudheid, hoest met veel snot en slijm, huidproblemen, acute infectieziekten met koorts en uitslag.Uiteindelijk toch nog een foto gevonden


Bronnen
Kruiden, signatuur en eigenschappen - Yvonne Maessen / Jim Streefkerk
Kindje op moeders schoot - Themadag van het Kruidenrijk - Yvonne Maessen - Corrie van Rossum - Joke Visker


Geen opmerkingen:

Een reactie posten