zondag 29 juli 2018

De Kleine Heks en Walpurgisnacht

Film: De Kleine Heks

18 juli is er een nieuwe film uitgekomen met de titel: De Kleine Heks. Het verhaal is ook in boekvorm te verkrijgen. De film gaat over een jong heksje dat pas 127 jaar is. Ze woont samen met haar Raaf Abraxas in het bos. Het is haar grootste wens om te mogen dansen op het grote heksenfeest. Dat feest vindt één keer per jaar plaats op de Blokberg...Walpurgis

Walpurgis is van oorsprong een voorchristelijk feest en wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Het hoort bij de vruchtbaarheidsfeesten. Net als de nacht van 1 november wordt de scheidingslijn tussen leven en dood als heen dun ervaren. Beide data liggen precies een half jaar uit elkaar. Het volksgeloof wil dat de heksen die nacht op de Blokberg dansen. De van de aarde verbannen heksen mochten gedurende één nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest op de bergtop. De Blokberg of Blockberg is de top van het Harzgebergte. Een andere naam ervoor is de Brocken.

Walburga of Walburgis

In 2015 bezocht ik de Walburgakerk in Zutphen. Ik schreef er een blogje over en neem er een stukje van over. 

Kerkelijk gezien wordt 1 mei gekoppeld aan het Walburgis. Zij komt oorspronkelijk uit Engeland. Ze wordt geboren in 710 als dochter van koning Richard. Zij volgde haar oom Bonifatius en trok naar Duitsland om het evangelie te brengen. Daar werd ze abdis van het klooster in Heidenheim waar ze stierf daar in 799. Uit haar sarcofaag worden druppels opgevangen, die als genezend worden beschouwd. Haar naam is vanaf 1870 verbonden met Walpurgisnacht (1 mei), de datum waarop haar relikwieën overgebracht zijn naar Eichstätt. En daar beginnen verhaallijnen door elkaar te lopen. Want Walpurgisnacht werd al langer gevierd. Het is een voor-christelijk feest, dat plaats vond op de vooravond van 1 mei. Het feest gaat gepaard met vreugdevuren en symboliseert de vruchtbaarheid. Resten ervan vinden we nog terug in de vieringen met de meiboom. Het feest ter ere van Walburga legt er een nieuwe laag overheen. De naam Walburga betekent: 'een macht verdediger, een fort'. Ik stel me voor dat je het kan vertalen als 'krachtige vrouw die het fort verdedigt'. En dan komen we dichtbij de andere betekenis van de naam. In oude boeken lees ik over Walburgen of Trojaburchten die een ronde vorm hadden. De -vrouwelijke- verdedigster zou Walburga genoemd worden. En daarmee is de kring dan weer gesloten :-).

Websites

(waarschijnlijk tijdelijk beschikbaar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten