Het Voedselbos in Vlaardingen en de Boomkalender

Nee, ik ga niet alles verklappen, want wie weet wil je een keertje mee. Misschien vind je het leuk om een rondje-door-het-jaar te lopen in het Voedselbos van Vlaardingen. Daar staan de dertien bomen van de Maankalender bij elkaar. En dat komt weinig voor, vaak mis ik er net één of twee als ik op zoek ben in de buurt. Bij de ene route ontbreekt de Appelboom. Daar moet ik dan een ommetje voor maken. Heb ik haar bij een andere wandeling gevonden, blijkt de Es volstrekt onvindbaar. In het Voedselbos wonen ze dus allemaal...

In het bos de bomen zien

Aan de bomen die er al van oudsher stonden, zijn de Lijsterbes en de Wingerd toegevoegd. De laatste staat te zweten in het kasje. En is zij het niet, dan zijn wij het wel :-). 

De Appelbomen zijn geplant en het kleine Taxusje heeft zich spontaan genesteld aan de voet van een hoge Els. De bomen staan er niet in de goede volgorde, dat is teveel gevraagd. Maar dat staat dan weer netjes op papier. Voor de goede orde heb ik het schema even onderaan geplaatst. Dat de bomen in het Voedselbos  kris kras door elkaar staan is geen probleem. Elke boom heeft een eigen karakter en vertelt je zijn unieke verhaal. 

De Appel

De Appel bijvoorbeeld staat voor schoonheid. Ze wordt in de beeldvorming stevig gehinderd door het verhaal van Eva die zich in het Paradijs door de slang laat verleiden. Het sprookje van Sneeuwwitje doet er nog een schepje bovenop. Ze zorgen voor haar slechte naam. 
Maar vergis je niet! De schoonheid van Appel zit binnenin. Dwars doorgesneden ontdek je haar pentagram als symbool van Venus. Ze werkt betoverend. 
Verlangt niet iedereen naar de belofte van eeuwige jeugd die de Appel met zich meedraagt? Het eiland Avalon was omgeven door mist en je kon er alleen komen als je de weg ernaar toe kende. Avalon betekent 'Appeleiland' en staat in de oude traditie bekend als 'Avondland'. 
In het sprookje van Vrouw Holle wacht de overvloedige oogst om geplukt te worden. 'Schud mij, schud mij', roepen de Appelbomen naar de stiefdochter die via de waterput in de onderwereld terecht komt. Ze wordt rijkelijk beloond voor haar hulp. 
De koning in het Friese sprookje stuurt zijn drie zoons op pad om de gouden appel te bemachtigen. Gelukkig slaagt de jongste zoon voor de proef en erft het koninkrijk. Misschien heb ik haar status met deze verhalen iets kunnen verhogen. Dat zou ik haar oprecht gunnen :-). 

De Eik en de Hulst

Nog even het verhaal van de Eik en de Hulst omdat ze een rol spelen bij de Zomer- en Winterzonnewende. De Eik gaat met ingang van deze week van rol wisselen met de Hulst. De lichte helft van het jaar bereikt zijn hoogtepunt met Midzomer. Eik is sterk en heeft een krachtige energie. Hij stimuleert je tot actie. 
Na de Zomerzonnewende draagt hij de leiding over aan Zuster Hulst. Zij begeleidt ons naar de donkere helft van het jaar, waarin we meer naar binnen gericht worden. Pronkt ze altijd-groen-met-rode-besjes tijdens de Kerstdagen in onze huizen, op 6 januari vliegt ze eruit. Ze komt de deur niet meer in voor de volgende Midwinter. 
De takken worden ritueel verbrand en het is tijd voor de Eik om het stokje weer over te nemen. Volgens de legende voeren ze eeuwige strijd om de macht. Ik weet het niet. De overgang van licht naar donker en andersom verloopt geleidelijk. Pas op 21 september is de stand gelijk. We hebben dus nog even. Wil je nog meer verhalen horen? Loop dan een keertje mee :-).


Wilg: Volle maan tussen 18 april en 17 mei. 
Maan van het Ontwaken. Sleutelwoord: Meebuigen 


Wingerd (Wijnrank): Volle Maan tussen 12 oktober en 10 november
Jachtmaan. Sleutelwoord: Verbinden


Appelboom: Volle Maan tussen 12 september en 12 oktober
Oogstmaan. Sleutelwoord: Schoonheid


Eik: Volle Maan tussen 16 juni en 15 juli
Plantmaan. Sleutelwoord: Statig en krachtig


Berk: Volle Maan tussen 21 december en 19 januari
Maan van de Langste Nacht. Sleutelwoord: Pionier


Meidoorn: Volle Maan tussen 17 mei en 16 juni
Grasmaan. Sleutelwoord: Hart luchten


Vlier: Volle Maan tussen 10 november en 10 december
Maan van de Vallende Bladeren. Sleutelwoord: Vrouw Holle


Hulst: Volle Maan tussen 15 juli en 14 augustus
Maan van de Roos. Sleutelwoord: Strijd


Taxus: Volle Maan tussen 10 december en 21 december 
Boommaan. Sleutelwoord: Kringloop


Els: Volle Maan tussen 19 maart en 18 april
Maan van de Dood. Sleutelwoord: Vuur


Hazelaar: Volle Maan tussen 14 augustus en 12 september
Maan van het Weerlicht. Sleutelwoord: Wijsheid


Lijsterbes: Volle Maan tussen 19 januari en 18 februari
IJsmaan. Sleutelwoord: Betovering


Es: Volle Maan tussen 18 februari en 19 maart
Sneeuwmaan. Sleutelwoord: Wereldboom


De goede volgorde van de Maankalender (met de klok mee).
De Taxus komt niet elk jaar aan de beurt. 

Alle foto's zijn genomen in het Voedselbos



Adres

Van Boendaleweg 1, 3132 KC Vlaardingen

Gerelateerde blogs


Pagina Boomkalender


Websites














Reacties

  1. Mooi is dat is elke boom als ieder mens een eigen karakter heeft. Leuk om met je mee te gaan en te ontdekken welke boom aantrekt. Is het de wilg of de eik, of toch de appelboom?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is heel leuk om voor jezelf te bepalen. We gaan het regelen!

    BeantwoordenVerwijderen