Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

woensdag 3 augustus 2016

Met mij kun je alle kanten op

Met mij kun je alle kanten op. Niet dat het dingen makkelijker maakt, maar dat terzijde :-). Samen met vriendinnen wil ik een bomenroute lopen. Maar de manier waarop ik dat wil blijft in de lucht hangen. Binnen een straal van 500 meter heb ik negen van de dertien bomen van de Maankalender gevonden en de tiende staat in mijn tuin. De resterende drie weet ik ook te vinden, maar vragen een omweg. Ik ben een alles-of-niets-mens en laat hierbij deze optie vervallen. Het alternatief leg ik neer bij mijn vriendinnen. Op tafel stal ik alle kaartjes van het Keltisch Bomen Orakel uit. In de binnenste kring de bomen van de Maankalender, erom heen de resterende exemplaren en in het midden kleine schijfjes met de tekens van het Ogham alfabet. Rechtlijnig als ik kan zijn vind ik kiezen uit het geheel ook geen optie. Heide en Kardinaalsmuts zijn lastig te vinden, terwijl ik voor Sleedoorn en Stekelbrem nog verder van huis moet. Het is en blijft uiteindelijk een Engels bomen alfabet. Vriendinnen horen mijn verhaal aan en kiezen alle drie een schijfje. Deze schijfjes gaan de route bepalen en in geval-van-onmogelijk kiezen we nog een keer :-).


Vriendinnen horen mijn verhaal aan en kiezen alle drie een schijfje (gemaakt van een tak)

Gewapend met paraplu gaan we op stap. De beloofde zon laat het afweten en buiten regent het. De expeditie start in de tuin, waar de Kamperfoelie tegen de muur en tussen de andere planten door een plaatsje heeft veroverd. Onderaan heeft ze al kleine, felrode besjes gevormd, halverwege staat een bloem in knop en de laatste prachtig bloeiende bloem is voor Vriendin. Kamperfoelie lokt je met haar geur en rode besjes. Als ze je aandacht eenmaal gevangen heeft weet je waar ze zich ophoudt. Met haar zoete geur en haar felle kleur lokt ze je naar zich toe. Niet af laten leiden hoor, is haar boodschap. Blijf je eigen richting volgen.


Onderaan heeft ze al kleine, felrode besjes gevormd


Halverwege staat een bloem in knop

Nummer twee op de route is de Hazelaar. Die heb ik aan de overkant van onze Vliet gevonden in een kleine binnentuin van een seniorencomplex. Op die plek stond vroeger een zusterhuis naast een kleine kerk, met een school erachter. Het kerkje staat er gelukkig nog, met alternatieve bestemming.


Het oude zusterhuis naast de kerk met de school erachter 
(Foto Collectiebank Historische Vereniging Maassluis)


De twee Hazelaars in de binnentuin

Vriendin had een beeld van grote bomen en kijkt eens bedenkelijk naar de twee Hazelaars. Niet echt groot en waar zijn dan de nootjes? Ik probeer ze aan te wijzen, maar ze vallen in het niet als je probeert dat vanaf een afstandje te doen. Het is en blijft een struik en nee, Hazelaar kan soms wel uitgroeien tot een kleine boom, maar in deze tuin gaat dat hem niet worden vrees ik. Gelukkig spreekt het verhaal dat bij de Hazelaar hoort haar wel aan. Een Ierse legende vertelt over een zalm die in de rivier de Boyne zwemt. Bij de bron ervan gekomen voedt het dier zich met de noten van de hazelaar. De noten die van de overhangende takken in het water terecht gekomen zijn bevatten wijsheid. Zo wordt de zalm op zijn beurt het symbool van wijsheid en inspiratie. 


Afbeelding afkomstig uit: The Celtic Lunar Zodiac van Helena Paterson


De Taxus met zijn rode besjes

De derde uitverkoren boom is de Taxus. We vinden hem in de vorm van een grote, gesnoeide heg aan de rand van een tuin. Zijn besjes zijn zichtbaar en de kleur van de naalden varieert van licht- naar donkergroen. Het sleutelwoord van de Taxus is wedergeboorte. De hoge ouderdom van de boom is ongekend. Naar beneden hangende takken vormen een nieuw begin als het oudste deel afsterft. De boom staat symbool voor eeuwig durende vernieuwing. Een eerder blog over de Taxus vind je hier. Onze route eindigt in de stad. Bij een kop koffie en thee praten we nog een tijdje na. Wat deed die boom met je? Past de boom die je gekozen had ook bij je op dit moment? 

De dag erna ga ik opnieuw op verkenningstocht. De kleine Hazelaarstruik zit me toch een beetje dwars. Aan de rand van ons stadje weet ik een Hazelaar te staan die meer ruimte heeft om te groeien. En om de hoek in de volgende straat heb ik er een aantal zien bloeien met hun opvallende gele hangende katjes. Speciaal voor Vriendin nog een paar extra foto's :-). 


De Hazelaar aan het eind van de Noordvliet in Maassluis


Een haag van Hazelaars die ruimte krijgen om te groeien


Noten die van dichtbij te bewonderen zijn


Goed kijken: Hazelaar vooraan, Vlier in het midden, Braam rechts


Ook de Taxus krijgt op deze plek meer ruimte

Op deze nieuwe route kom ik tien bomen van de Maankalender tegen. Ook niet compleet dus. De werkwijze met de schijfjes beviel me wel. Met mij kun je voorlopig twee kanten op :-).

P.S. De Hazelaar hoort bij de Maan van het Weerlicht: volle maan tussen 14-8 en 12-09. 
De volle maan valt dit jaar (2016) op 18 augustus. 


Labels: , , , , , , , , , , , , , ,

1 reacties:

Op 5 augustus 2016 om 13:34 , Anonymous Anoniem zei...

Hoi hoi Joke.
Zo, je bent er op uit gegaan, en dat weer in de regen, dapper hoor.
Ja, ik kan de hazelaar als boom wel uit mijn hoofd zetten, het is echt een struik.
Het verhaal er bij klopt wel voor mij. Zeker die dag, het is altijd inspirerend met elkaar.
We komen dichter bij onszelf, wordt ook wakker geschud.
Het is ook praten met de natuur, op een gevoel, wat me ergens heel bekend voorkomt.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage