donderdag 21 mei 2015

Vrienden in je tuin

Herken je dat? Dat er soms zomaar opeens een vreemde plant spontaan in je tuin is komen wonen? Het jaar dat Man last had van zijn knie groeide er een grote Smeerwortelplant in onze tuin. Het kruid ondersteunt klachten die te maken hebben met botten en weefsels. Dus met die knie kwam het wel goed. 'Toeval', zul je roepen, of 'zomaar onkruid dat aangewaaid is'. Maar de zomer dat ik knap nerveus was popten de klaprozen op bij het terras. Ze spiegelden de fragiliteit die ik van binnen voelde. Je raakt een blaadje aan het en het valt eraf. En je moet ze vooral niet plukken. Klaproos werkt kalmerend en daarbij maakt het rood van de bloemen dat ik me mijn oorspronkelijke uitbundigheid herinner. Soms ontmoet ik planten die mijn aandacht vragen in mijn omgeving. Zo ontdekte ik haar wandelend  langs de Nieuwe Waterweg tussen de boterbloemen: Vogelkruid (of Ster van Bethlehem) met kleine witte bloemetjes die ik heel even aanzie voor krokusjes. Haar officiële naam is Ornithogalum umbellatum, maar die moest ik opzoeken. Heel vaak kom ik ze niet tegen, omdat andere voorjaarskruiden overheersen: Fluitekruid en Boterbloemen wisselen elkaar af, kleine Margrieten wiegen vrolijk in de berm. Smeerwortel geeft hier en daar kleur, samen met de eerste donkerrode Klaprozen van dit jaar.  De bloemetjes van Vogelmelk gaan alleen open als de zon schijnt, dus vandaag zijn de meesten maar half geopend. Even ben ik verrast door mijn ontdekking, omdat het geneeskrachtige kruid precies opduikt op het moment dat er in mijn omgeving 'vraag naar is'. En dat is niet de eerste keer. Het heelt trauma's, herinner ik me, en het maakt niet uit of die lang geleden ontstaan zijn of pas ervaren. Je kan het op het kussen druppelen van pasgeboren baby'tjes, om de shock van de geboorte te verwerken. Je kan de Bachremedie ervan innemen als je je geconfronteerd voelt met oud zeer en troost nodig hebt. Op deze site staat bijna onderaan het verhaaltje waarin verteld wordt hoe ze aan haar andere naam kwam: de ster van Bethlehem spatte in duizend stukjes uiteen, nadat hij de Wijzen uit het Oosten de weg had gewezen. Het bloemetje wordt dan ook wel Star of Bethlehem genoemd.

Smeerwortel hoort bij de planeet Saturnus. Saturnus maakt dat je je verantwoordelijk voelt, en soms te veel op je schouders neemt. Het kopje van de plant buigt zich omlaag alsof het een te zware last moet dragen. Het kruid werkt o.a op de beschermende delen van het lichaam: de botten, de huid, de nagels en het haar.
Klaproos kan toegepast worden bij nervositeit, luchtwegen en het zenuwstelsel. Persoonlijk zou ik het alleen bij de broodjes met maanzaad houden. Alleen het kijken naar de bloemen maakt al vrolijk :-). Het kruid zou vallen onder de planetaire invloed van de Maan.
Vogelmelk wordt geassocieerd met de Maan: gevoelens, emoties. Het helpt bij het verwerken hiervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten