Klaprozen spotten

Door Joke Visker - juni 07, 2013

Update 5 juni 2020


Mei 2020: rand dorp Maasdijk Lange Kruisweg


Al een paar weken kijk ik naar ze uit en vorige week zag ik de eerste exemplaren in de buurt van Sliedrecht. Mijn antennes staan 'aan', maar de klaprozen die ik zie zijn spaarzaam. Zondag maakten we een wandeling langs de  waterweg met als doel: klaprozen spotten. We kwamen de mooiste veldbloemen tegen, dat wel. Voor de rest was de oogst nul komma nul. Gisteren zag ik er enkele in de buurt van de rijksweg op een talud.De boterbloemen overheersen in de berm, schitterend in de zon Er ligt een goeden waas over het veld met bloemenDe Engelse naam buttercup is wel heel toepasselijkToen ik als kind samen met mijn vriendinnetje langs de dijk speelde plukten we paardenbloemen, kikkerbloemen en schapenbloemen. Kikkerbloemen bleek onze fantasienaam te zijn voor fluitekruid, schapenbloemen bleken klaverbloemen :-).


Grappig genoeg ontdek ik bij het nazoeken van de term schapenbloem dat hiermee de rode klaver bedoeld wordt. Dan toch ook maar even surfen op de term kikkerbloemen. En ja, ik vind een krantenstukje waarin onze kindertermen bevestigd worden: 'Fluitekruid heeft bovendien een voorliefde voor vocht en klei. Het bloeit zeer uitbundig met witte ’kikkerbloemen’ in mei en gedijt in de zon zowel als in de schaduw'. Paardenbloemen, kikkerbloemen en schapenbloemen, een berm vol met bloemen die dierennamen hadden :-).


De paardenbloem is uitgebloeid

Vandaag ga ik op pad naar de veiling, waar ik de klaprozen gisteren heb gezien toen we er langs reden. Aangekomen bij het begin van het oude jaagpad maak ik een praatje met een onbekende mevrouw die me aanspreekt (wat een mooi weer hé?). Terwijl ik me omdraai om verder te lopen zie ik aan de overkant de klaprozen bloeien. Dus maak ik rechtsomkeert, steek de brug over en wandel terug langs ons huis naar het eind van het smalle schiereiland waarop we wonen. Daar staan ze aan de rand van de vliet, op nog braakliggende grond bij de nieuwe huizen. Heb  ik even geluk :-).Op de terugweg traceer ik een verdwaalde klaproosDaar staan ze dan, aan het eind van het schiereiland bij de nieuwe huizen

Veld vol klaprozen langs de weg van Marlborough naar Avebury (2004)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten