De Eik en de Plantmaan

Door Joke Visker - juni 17, 2013

De Plantmaan duurt van 16 juni tot 15 juli. De boom die erbij hoort is de Eik. De Eik is groot en sterk. Het is een van de langzaamst groeiende bomen en kan meer dan 200 jaar oud worden. Zijn stam is dan vaak hol en daar worden verhalen omheen verteld. Er worden Mariabeelden in gevonden en kinderen in verborgen om ze te beschermen tegen gevaar van buiten...


Een heilige boom

De eik werd gezien als een heilige boom. Er werd onder gebeden en er werden belangrijke zaken onder afgehandeld. Er werd onder geofferd en er werden geschenken aan gehangen teneinde genezing te verkrijgen. 
Na de kerstening werden de eiken vaak omgehakt en kwamen er kapelletjes voor in de plaats. Nu nog steeds zijn er eiken waar een Mariabeeld mee verbonden is. Bij Oirschot staat een kapelletje op de plaats waar ooit een eik groeide. Bij die eik werd  een beeldje van de Maagd Maria gevonden (zie onder). Langzamerhand werd de verering van de eik overgebracht op Maria en werden de wonderen die plaats vonden aan de Maagd toegeschreven.Denemarken: Koningseik in Nordskove

Eeuwenoude eiken

In Nordskoven (Denemarken), nog voorbij Jaegerspris, is een heel oud bos met drie heel oude eiken. De oudste van deze eiken, Konge egene (Koningseik), is tussen de 1500 en 2000 jaar en daarmee de oudste eik in  Noord-Europa. De boom zou al een oude eik geweest zijn toen de Deense koning Gorm de Oude regeerde (916-958). Jaarringenonderzoek uit 1965 heeft uitgewezen dat de boom minimaal 1450 jaar oud is, mogelijks zelfs tot 1900 jaar oud.


'

De stam is hol

In Glastonbury (Engeland) staan de eiken Gogh en Magogh als laatste 'overlevenden' aan het begin van de oude processieweg naar de Tor. Gogh is in april 2017 verloren gegaan ten gevolge van brand. 


Gogh en Magogh 


Glastonbury, Engeland: Verstopt in een holte onderaan de stam

Het kapelletje van de Heilige Eik

In Oirschot staat de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik. Daarover schreef ik We gingen ernaar op zoek toen we het beeldje van Maria vonden in de kerk van Oirschot.  Daar lazen we dat dit volgens de legende in het begin van de 15 de eeuw op het zand in het riviertje de Beerze was gevonden. Het beeldje werd in een eik geplaatst en door de boeren en herders vereerd. Nadat men het beeldje naar de kerk van Oostelbeers of Middelbeers gebracht had, stond het de volgende dag weer op zijn oorspronkelijke plaats. Toen bracht men het beeldje naar Oirschot en bouwde men ter plaatse een primitief, houten kapelletje. 
In een andere versie van de legende wordt het verhaal nog iets aangedikt: hier dreef het beeldje stroomopwaarts en deed men twee keer een poging het beeldje in 'Beers' te stallen. We brengen nog steeds een bezoek aan dit kapelletje als we in de buurt zijn. 


Kopie van het oorspronkelijke beeldje

Onze Lieve Vrouwe ter Eik in Veldhoven

Onze Lieve Vrouwe ter Eik in Veldhoven bevindt zich in de kruin van een eikenboom. Zo werd ze eeuwen geleden in een weiland gevonden. Het zag er naar uit dat ze daar wilde blijven. Toen de mensen dat begrepen bouwden ze een kapelletje over de boom. Die moest daarvoor een beetje 'pas' gemaakt worden. Wat het bijzonder maakt is dat ze samen met de boom een plaats gekregen heeft in de kerk. Ze staat er niet ver van de oorspronkelijke vindplaats...


Het Mariabeeldje in de kruin van de boom

Noten


Websites 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten