zaterdag 11 mei 2013

Kruidenwandeling in Wéris

Tijdens ons verblijf in Wéris maken we een wandeling door de velden van de Noordelijke Dolmen naar de Zuidelijke Dolmen. Onderweg komen we tal van kruiden tegen. We onderbreken onze tocht dus regelmatig om foto's te maken. Velden en bermen staan vol met pinksterbloemen. De boomgaard bij het huis waar we overnachten is bezaaid met de lila-kleurige bloempjes. Op de ontbijttafel staat een kleurig boeketje. Als kind woonde ik onder aan een dijk en klom omhoog om ze te plukken. Ook nu nog maken ze iets vrolijks in me wakker. Zelf heb ik geen ervaring met de geneeskundige eigenschappen en ik gebruik geen onderdelen van de plant in een salade.  Meer informatie over de pinksterbloem vind je hier.


Veld vol pinksterbloemen


Waar we ook kijken, overal zien we de meidoorn in bloei. Meidoorn reguleert de bloeddruk. De plant laat een zachte, vriendelijke kant zien met zijn witte bloempjes. Wil je er dichtbij komen, dan weert hij zich af met zijn stekels. Gemene stekels zijn dat soms. Niet te dichtbij, lijkt de plant te willen zeggen, want dan ga ik in de verdediging.Meidoorn in bloei

Een aantal keer zien we de meidoorn en de braam een haag vormen. Kom je niet door de meidoorn heen, braam maakt het je evenmin makkelijk. Braam heeft veel te bieden als je merkt dat je grieperig wordt. De struik heeft bloedstelpende eigenschappen en versterkt de weerstand. Over de braam vind ik een leuk stukje in het boek Puur Natuur op tafel van Roger Philips: ' Een generatie geleden was de bramentijd voor de Engelsman een gebeurtenis die bijna net zo belangrijk was als Kerstmis of Pasen. Hele gezinnen uit steden en dorpen, gewapend met emmers en manden, streken neer op het platteland en plunderden bermen, heggen, bossen en ruigten. Na 10 oktober mochten bramen niet meer geplukt worden: er rustte een vloek op, want, zei men, dan trekt 's nachts de duivel voorbij en spuugt op elke struik...Maar in werkelijkheid hebben de vruchten rond die tijd de neiging waterig en smakeloos te worden als gevolg van nachtvorsten' (blz. 103). Met bramen kunnen we alle kanten op. Braamtinctuur maakt deel uit van onze huisapotheek. Worden we verkouden of krijgen we keelpijn, Braam ondersteunt als je er snel mee begint. Braamtinctuur gaat ook mee op reis. Het helpt bij darmproblemen en is bloedstelpend.

 

Meidoorn en braam zijn dikke vriendenDe paardenbloem tooit de velden, en niet alleen de velden, maar ook de bermen. Ik zie hem vastgeklemd aan oude muren, en in soorten en maten. Heel laag bij de grond op pas gemaaid gras, zijn kopje omhoog gericht naar een plekje zon onder de boom, en naast de piekerige vorm die ik ken ontdek ik zachte, ronde kopjes, alsof de bloem zich klaarmaakt voor de nacht. Dat dat niet zo is zie ik de andere dag. En nu ik het weet, zie ik ze naast elkaar. 'Prachtig geel en holle steel'. Kleine zonnetjes zijn het, die de levenskracht stimuleren. Goed voor de lever, passend bij mensen die graag steviger zouden zijn. Paardenbloemen kun je gebruiken in de keuken. Gekookte paardenbloembladeren, paardenbloemkoffie van de wortels, paardenbloemwijn voor degenen die graag experimenteren. Ik ga de uitdaging niet aan. Misschien later. Dan begin ik met paardenbloemsla  :-). 


PaardenbloemIn de schaduw groeien naar het licht


Velden vol paardenbloemen


Variatie met ronde kopjes

Het madeliefje past heel goed bij kinderen die zichzelf wel lijken te redden. Ze verbergen hun kwetsbare stukje en gedragen zich stoer en zelfstandig, waardoor ze snel aan de aandacht ontsnappen. Het plantje helpt bij kinderziektes met koorts en huiduitslag en is weerstandverhogend. In dit nieuwe online magazine staat een stukje over het madeliefje dat aansluit bij wat ik zelf leerde en herken. De informatie hierover vond ik in de nieuwsbrief Mens en Natuur van Gerwine Wuring.


Velden vol madeliefjes

Aan het eind van de wandeling komen we langs een rij eiken, die als gastheer dienen voor de maretak. De maretak is altijd groen en groeit in een mooie ronde bol. De plant creëert hiermee het beeld van evenwicht en ruimte. De Kelten zagen de maretak in de eik als heel bijzonder. Ze zouden die met een gouden mes bij volle maan oogsten. Magie en geneeskrachtige werking komen allebei aan bod. Wat aanvullende informatie vind je op deze site.


Maretak

We zagen nog speenkruid, maagdenpalm, brandnetel en hondsdraf. Te veel om op te noemen. Meer over deze wandeling vind je op mijn andere blog: Wandeling langs de megalieten van Wéris.

2 opmerkingen:

  1. Maretakken in eik, zeg je. Dat zou mooi zijn. Ik heb er nog geen maretakken in eik gevonden bij Weris.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Maurice, ik denk dat je gelijk hebt. Wel maretakken, geen eik. Welke boom dan wel kan ik vanaf de foto niet meer zien. Tijd om weer een keer terug te gaan. Dank je wel voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen