Sterrenkruid Altijd op zoek naar krachtplaatsen en verhalen

donderdag 21 maart 2013

Lente

Elk Jaar opnieuw verheug ik me op de lente. Dinsdag 20 maart stond de Zon op de laatste graad van het teken Vissen en schoof in de loop van de dag door naar Ram. Dag en nacht waren even lang en vanaf nu worden de dagen dus langer. Dat geeft een goed gevoel, want de aarde zal toch zeker wel een keertje dit jaar wakker gekust worden door de Zon? Ik negeer de heersende kou en trek met Pasen iets luchtigs aan, net zoals ik dat als klein meisje deed. Alsof ik daarmee de komst van de lente kan forceren :-). Dat Aprilletje Zoet wel eens een witte hoed heeft houd ik graag theoretisch. Die winterbanden zitten er trouwens nog om. Maandag maakte de Sneeuwmaan plaats voor de Maan van de Dood. Deze Maan loopt van 19 maart tot 18 april. De Volle Maan valt dit jaar op 31 maart en vlak daarna is het Pasen. Pasen loopt als het ware met het Maanritme mee en valt altijd op de eerste zondag na de volle maan die volgt op de lente equinox. De boom die bij de Maan van de Dood hoort is de Els.


De Els is altijd beschouwd als een magische boom en wordt geassocieerd met de Elfenwereld. Hij werd niet gekapt omdat de Elfenkoning er woonde. In Ierland was het vellen van de boom ooit strafbaar en dit werd dan ook tot rond 1950 vermeden. De boom is klein, maar heeft verborgen krachten. In de verhalen wordt hij neergezet als een vechter, maar de boom groeit vaak aan de waterkant. De Els draagt daarom in de symboliek mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in zich van vuur en water. De boom helpt je om nieuwe situaties aan te kunnen. Dat past goed bij de energie van het teken Ram. Ram houdt van uitdagingen en wil graag nieuwe plannen uitvoeren. Ram kan enthousiast aan de slag gaan en vergeten dat andere mensen soms wat tijd nodig hebben om hem te volgen. Ram loopt voorop en toont leiderschap. Hij durft voor zichzelf op te komen.


Deze prachtige plaat komt uit het boek: The Celtic Lunar Zodiac van Helena Paterson

De symboliek van de Els zie je terug in de figuur van de Keltische God Bran. Gewapend met speer en zwaard duwt hij het donker van de winter weg. Hij heeft de groene draak verslagen en viert zijn overwinning op het seizoen. Vanaf nu wint het licht aan kracht en heerst de dag over de nacht.  Laat de lente maar komen :-).

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

Avebury Beuk

Welkom op mijn blog

Op deze plaats wil ik graag mijn passie voor bijzondere plekken delen. Aan de ene kant voel ik me aangetrokken tot kerken en kathedralen die gebouwd zijn voor het jaar 1350. Tot die tijd werden heiligdommen op energetische plekken gebouwd. Aan de andere kant is er mijn liefde voor oude bomen en plekken in de natuur.

Met dank aan mijn kleinzoon die me hielp om deze website te realiseren.

Aanbevolen post

Het Romaanse kerkje van Wieuwerd is gelegen op een terp die al in +/- 100 na Christus bestond. In de kelder vinden we de vier gemummificeerde lichamen, die dankzij de ligging van de kerk bewaard gebleven zijn. Het wordt het geheim van Wieuwerd genoemd...