woensdag 19 september 2012

Vlierbessen in overvloed

Als ik opsta vind ik de emmer op het aanrecht. De emmer is gevuld met geplukte vlierbesschermen. Ik weet dat die emmer bestaat. Dit weekend klom Man op de ladder om de vlierbessen te plukken en het was míjn idee. Het was nu of nooit, want de bessen waren rijp. "Doe maar", riep ik vanuit het huis. "Ik heb gelezen dat ik ze in kan vriezen. Dan kan ik ondertussen nadenken wat ik ermee ga doen". Opties genoeg, maar geen schone potten of flessen om direct actie te ondernemen. Dus knipte Man de schermen van de vlier en parkeerde ze in de emmer. Die emmer bleef even uit zicht, omdat we een verjaardag vierden. Dus was actie in het weekend niet echt handig. Vanmorgen was de emmer verhuisd van de tuin naar het aanrecht. Bedenkelijk keek ik ernaar en begreep in een flits dat 'invriezen' niet zo simpel was als het leek. Ik deed een poging om een aantal besjes van de schermen te plukken en besloot eerst te ontbijten en na te denken. Vandaag is mijn vrije dag. Vrije dagen hebben de neiging zichzelf in te vullen. Het gezegde: 'Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier', is in ons gezin niet van toepassing. Ik schik me in mijn lot en verzamel de besjes in een vergiet. Na afloop liggen er drie zakken vlierbessen in de vriezer. Op de keukenvloer traceer ik kleine paarse vlekjes op de poreuze vloer die we van de vorige bewoners geërfd hebben. Ik verwijder ze en ontdek nieuwe vlekjes, veroorzaakt door een verdwaalde bes onder mijn sok. Ik maak de keuken verder schoon en constateer dat ik anderhalf uur verder ben. Een goed begin is het halve werk :-). De volgende stap heeft minder haast: bedenken wat ik met de oogst ga doen. De Dochters hebben eensgezind de routine uit hun jeugd weer opgepakt en hebben suiker zo goed als verbannen. Vlierbessenvlaai wordt het dus niet. Aangestoken door hun enthousiasme begin ik kritisch te kijken naar ons eigen suikerverbruik. We zullen hier thuis zelden suiker aan een product toevoegen, maar er liggen wel veel verborgen suikers op de loer. En er wordt ook suiker verwerkt in vlierbessenjam en in vlierbessenhoestsiroop. Ik ben bang dat ik eerst goed moet zoeken naar een alternatief. Of zou ik toch vlierbessenvlaai maken en die bewaren voor een feestelijk moment? Ik weet van mezelf dat ik erg goed ben in het creëren van feestelijke momenten. Ik kan dus beter iets anders verzinnen :-).  Wil je een eerder stukje lezen over de vlier kijk dan hier.



Schermen verzameld om te plukken


Dit is nog maar het begin. De hele vergiet is aan het eind van de sessie gevuld


Zakken in de vriezer gereed voor verdere bewerking

4 opmerkingen:

  1. Vlierbessenvlaai klinkt goed. Ik prik graag een vorkje mee. Groet van vriendin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Agavesiroop of palmsuiker gebruiken in je baksels? Groet suikervrije Dochter :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kan er ook lekker siroop van maken, voor in de thee, als je griep hebt, of verkouden bent.groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deal! Ik ga op zoek naar agavesiroop en / of palmsuiker. Daarna ga ik experimenteren met de vlaai en de siroop. En natuurlijk kan er een vorkje meegeprikt worden :-).

    BeantwoordenVerwijderen