Ik kan er niet genoeg naar kijken

Door Joke Visker - 10/09/2012

Er staan veel beuken in dit deel van het bos. Die dikke beuken hebben prachtige wortels. Ik kan er niet genoeg naar kijken. 'Door de bomen zie je het bos niet meer' geldt niet voor mij. 'Door de wortels zie je de bomen niet meer' past beter. Ik kan gefascineerd raken door de voeten van deze oude bomen. Ze hebben holletjes en lijken ruimte te maken voor natuurwezens die wij niet zien. Sommige holtes raken vol met regenwater en vormen een klein meertje. Mijn fantasie gaat op de loop en het is goed dat ik naar beneden blijf kijken, zodat ik niet over de wortels struikel. Dit zijn toch plekjes waar je als kabouter van zou dromen?
Liesbos, Breda

Op de een of andere manier zijn het vaak beuken die met hun wortelstelsel mijn aandacht trekken. In Avebury staat aan de rand van de stenencirkel een groepje beuken bij elkaar. Met hun bladerdak vormen ze een gezamenlijk scherm, waardoor je je in een boomhut waant. De wortels liggen bovenop de aarde en vormen een groot netwerk. Tussen de wortels zijn in de kleine holtes steentjes en briefjes gestopt door mensen die de boom met een bezoek vereerden. In werkelijkheid zijn de wortels diep donkerbruin als we er staan. Dat ze op de foto bijna licht lijken te geven verraste ons. Digitale camera's waren destijds nog niet in beeld :-).


Avebury, Engeland

Met zijn grillig gevormde wortels houdt deze beuk zich stevig vast. Ook hier liggen de wortels boven op de aarde. Of is de aarde in de loop van de jaren weggespoeld en liggen ze daarom open en bloot?  In een van mijn studieboeken lees ik dat de wortels van de beuk de neiging hebben boven de grond te verschijnen als gevolg van erosie en dat ze er slangachtig uitzien. Bodemerosie dus, terwijl je blogt, leer je bij :-).


Paradiselane, Glastonbury

De beuk staat symbool voor oude wijsheid. Maakte men er ooit runenstaafjes van, later werd de gladde bast gebruikt om op te schrijven en ontstond het boek. Kennis kon op die manier bewaard en doorgegeven worden. Als er iéts is waar ik blij van word zijn het boeken :-). Meer over de beuk lees je hier.Geen opmerkingen:

Een reactie posten