De oude linde in Vlaardingen

Zondagmiddag in januari. Met een vrolijk zonnetje en een schrale wind wandelen we met een gids door Vlaardinger - Ambacht. Zo komen we bij een veldje dat ik alleen ken van het langsrijden. Zo'n veldje waar ik altijd wel eens heb willen kijken. Daar staat een oude linde die een leeftijd van 300 jaar heeft bereikt...


De oude knotlinde in Vlaardingen Ambacht

De oude linde

De oude linde staat bijna symbolisch aan het eind van een laan met platanen. Vanuit de verte ziet hij er kort en gedrongen uit. Heel even verwissel ik de boom voor een knotwilg, maar ook lindes hebben soms een knotverleden. Ik voel zijn energie al op een afstandje, nog voordat ik zijn leeftijd ken. Grote gaten en prachtige patronen tekenen zijn stam. De binnenkant is hol en ik kan er makkelijk een paar keer in. Vanwege zijn ouderdom is hij beschermd en ik hoop we er met zijn allen zuinig op zijn.


De oude linde staat bijna symbolisch aan het eind van een laan met platanen


Vanuit de verte ziet hij er kort en gedrongen uit


De binnenkant is hol en ik kan er makkelijk een paar keer in


Grote gaten en prachtige patronen tekenen zijn stam


Vanwege zijn ouderdom is de boom beschermd

Kerstbomen als gezelschap

Kleine jongens slepen kerstbomen aan en stapelen die op aan de voet van de stam. Een van de wandelaars informeert voorzichtig wat ze ermee gaan doen.  In de ogen van volwassenen ziet het er toch een beetje gevaarlijk uit. De kinderen hebben absoluut niet de intentie om de kerstbomen te verbranden. Ze maken er alleen een grote hoop van met zoveel mogelijk exemplaren. De  oude linde vormt met de kerstbomen een mooi geheel. Jong en oud, dood en levend komen samen in beeld. Het kleinste jongetje klimt in de boom en verschijnt parmantig met zijn hoofdje boven de stam uit. Zoveel aandacht had hij niet verwacht :-).


De  oude linde met aan zijn voet de kerstbomen vormen een mooi geheel

Het veldje van Chardon

We krijgen uitleg over de omgeving. Het stukje grond heet volgens overlevering het veldje van Chardon. Genoemd naar de man die hier zijn boerderij had. Naast de oude linde en de laan met platanen is de moestuin bewaard gebleven. Plannen om het stuk grond te bebouwen zijn niet doorgegaan. Het gaat hier om een stukje historische grond met archeologische waarde. Reden om het veldje met rust te laten. Inmiddels is dus niet alleen de boom beschermd, maar ook het stukje land waar hij staat.


De moestuin is bewaard gebleven
Een verhoogde terp

Het veldje waar we staan ligt op een iets verhoogde terp. Die ligt daar langer dan vandaag. Hier heeft al in de veertiende eeuw een boerderij gestaan met de naam Clattenburg.  Die naam is terug gevonden in een oude bron. Maar waarschijnlijk heeft er al in de elfde eeuw in een houten huis gestaan. Aan de rand van de terp liep de Vlaarding, een kreek waarvan de waterstand samenhing met de getijden. Een stukje van het riviertje loopt nog steeds langs de rand van het gebied. Vanaf het bruggetje voorbij de kerk heb je er goed zicht op. Al wandelend belandden we belandden we met de gids op dit mooie plekje in Vlaardingen. Je kan maar verrast worden :-).


Aan de rand van de terp liep de Vlaarding 


Zicht op de Vlaarding vanaf het bruggetje 



Adres

Ga bij de Bethelkerk (Burgemeester Verkadesingel 26, 3135 KZ, Vlaardingen) rechtsaf het bruggetje over. De kerk staat op de kruising met de Sportlaan. Na het bruggetje rechts aan houden, het veldje met de boom ligt aan je rechterhand.

Noot

Vlaardinger-Ambacht was aanvankelijk een ambachtsheerlijkheid nabij Vlaardingen en dit verklaart de naam (bron).

Websites
http://www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/quick-response-locaties/scherven
http://www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/verhalen/perioden/een-luchtfoto-van-vlaardingen-in-de-elfde-eeuw

Reacties

Een reactie posten