Pagina's

maandag 17 juli 2017

Zon in zijn achteruit

Zomervakantie in Parijs. Een bezoek aan het Louvre staat op ons lijstje omdat we de dierenriem van Dendera in het echt willen bekijken. De originele schijf uit Egypte is in Frankrijk terecht gekomen als trofee van generaal Napoleon. Een eerdere poging een paar jaar geleden leidde tot een lichte teleurstelling. De plaats bij het bordje was leeg en bij navraag bleek dat het stuk in depot bewaard werd. Wie bedenkt nou zoiets? Om er zeker van te zijn dat het inmiddels weer in de collectie opgenomen is waag ik er een mail aan. Het antwoord is bevestigend inclusief een vermelding van de plaats waar we het kunnen vinden. Dat mailtje heb ik net even niet bij me, dus is het even zoeken. Op de Egyptische afdeling vinden we het in ieder geval niet. Een behulpzame gids verwijst ons naar beneden. En daar is hij dan, ingebouwd in een kapel, zoals het hoort aan het plafond. Man zoekt een plek op de grond om het geheel zo goed mogelijk te kunnen fotograferen. Zie onder :-).


 En daar is hij dan, ingebouwd in een kapel, zoals het hoort aan het plafond.


Het dierenriemteken Vissen 


Het dierenriemteken Waterman

Het informatiebord geeft uitleg-in-kleur.  Persoonlijk vind ik het wel handig om dit als zoekhulp te gebruiken :-). Op die manier zijn planeten, sterren en dierenriemtekens makkelijk van elkaar te onderscheiden. Het geheel wordt omringd door Egyptisch goden en godinnen. Zonder namen, dus kennelijk bekend verondersteld. Deze dierenriem is heel speciaal. Hij geeft in zijn symboliek en uitleg het moment aan van de Grote Ramp die zo'n tienduizend jaar voor Christus plaats vond. We kijken niet naar 'Nu', maar naar 'Toen'. De dierenriem van Dendera is op een bijzondere manier afgebeeld. De figuren zijn ingetekend met de klok mee en dat is op zijn minst merkwaardig*. Als je goed kijkt zie je dat ze ook niet in een cirkel staan, maar een spiraal vormen met de Leeuw aan het eind. Hij staat aan het hoofd van de stoet en trekt de anderen met zich mee. Maar als we naar buiten spiralen staat Kreeft aan het begin van de rij. In dat geval zijn we in omgekeerde volgorde intussen bij het teken Vissen aangeland. Met het Watermantijdperk op komst moeten we langzaam maar zeker wennen aan een vernieuwende energie :-).


De dierenriemtekens zijn in getekend met de klok mee en dat is op zijn minst merkwaardig
 * Wij 'lezen' de tekens van de horoscoop tegen de klok in.  


Wij 'lezen' de tekens van de horoscoop tegen de klok in 

Maandelijkse volgorde dierenriemtekens of sterrenbeelden
Ram, Stier, Tweeling, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman, Vissen

Grote dierenriemtijdperken 
Deze jaarlijkse cyclus van de zon in het klein herhaalt zich in het groot. Behalve dan dat de zon tijdens die grote ronde de omgekeerde route volgt. De Grote Ramp die zo'n tienduizend jaar voor Christus plaatsvond is de veroorzaker hiervan. Kennelijk is de wereld toen zo door elkaar geschud, dat de zon van richting is gewisseld. De 'breuk' in de grote ronde is ontstaan op het moment dat het teken Leeuw aan de hemel stond. Je moet bij de grote cyclus dus omgekeerd denken. 

Precessie
Elke  72 jaar schuift de Zon op het lentepunt 1 graad verder 'in zijn achteruit' .
Dit verschijnsel van 'terug bewegen' heet Precessie.
Uitgaande van 30 graden duurt een maand hier 2160 jaar.
Een grote ronde door alle tekens verloopt dan in 25.920 jaar. Dat wordt ook het Grote Jaar genoemd.
Natuurlijk zit er een variatie in omdat er uitgegaan wordt van een systeem.

Eerdere blogs over Dendera
De dierenriem van Dendera
De tempel van Dendera: impressie
Hemelkaart gecodeerd met dubbele informatie

Meest gebruikte bron
Boeken van Albert Slosman


Geen opmerkingen:

Een reactie posten