Steenwijk: die twee stenen hebben in de volksmond een naam

Die twee stenen hebben in de volksmond een naam. Ze worden 'Koe en Kalf' genoemd en zijn te vinden op Buitengoed Fredeshiem bij Steenwijk. Ze liggen op een lage heuvel met de toepasselijke naam 'De Bult' en zijn omgeven door een halve cirkel van bomen. Lang geleden zou hier een Germaanse gerechtsplaats geweest zijn... 

Een waarheid als een koe?

Over de waarheid van dit verhaal verschillen de meningen. Een geboren inwoner van Steenwijk waarmee ik in gesprek kom heeft zo zijn twijfels. De Historische Vereniging van Steenwijk maakt korte metten met de geschiedenis: 'Volksnaam voor een tweetal grote zwerfstenen aan het begin van de Duivenslaagte, 3 km ten noorden van Steenwijk. Het is geen oude rechtsplaats, noch een ruïne van een hunebed. Waarschijnlijk zijn de stenen daar ooit geplaatst of blijven liggen na een onderbroken transport'. 

Die verwijzing naar een hunebed is nieuw voor me. In een artikel over de verdwenen hunebedden van de Eese vind ik meer informatie. Om een lang verhaal kort te maken zou het om drie hunebedden gaan: een in Finkega en twee bij de Eese. Het eerste heeft waarschijnlijk nooit bestaan, maar is door verwarring in het leven geroepen. Van nummer twee zijn de resten teruggevonden. En voor het laatste hunebed is 'Koe en Kalf' de meest geschikte kandidaat, tenzij het er nooit geweest is. De naam 'Duivenslaagte' is door sommige bewoners tot 'Duivelslaagte' verbasterd. Misschien toch een aanwijzing? Hoe dan ook, het blijft een mooie plek met een leuk verhaal. 

Samen met het gezin brengen we er een lang weekend door, en de twee zwerfstenen blijken op 5 minuten loopafstand te liggen. Man heeft al een rondje door het bos gemaakt met Kleinzoon en Zus, die nu staan te springen om mij de weg te wijzen. 


'Koe en Kalf' omringd door een halve cirkel met bomen


Restanten van een verdwenen hunebed of zomaar twee zwerfstenen?

De Woldberg

De andere hoogte in de omgeving is de Woldberg. Op het hoogste punt daarvan heeft eerder een brandtoren gestaan. Op dit moment zijn er alleen nog vier punten te zien, waarop die gestaan heeft. Geen kijkje van bovenaf dus dit keer. Maar wel een prachtige beuk die de aandacht vraagt met zijn indrukwekkende wortels. 
Soms lopen we door rechte, aangelegde paden, met twee statige rijen bomen aan weerszijden. Andere keren ervaren we het bos in een natuurlijk staat met kleine kronkelende paden. En zoals vaak komen we een 'knuffelboom' tegen. Ik kan het niet laten om er een foto van te nemen :-).


Vlak bij het hoogste punt van de Woldberg staat deze indrukwekkende beuk


De wortels van de oude bomen verstrengelen zich


Ik kan het niet laten: even de 'knuffelboom' op de foto


Steenwijk in de verte

De Eikkoning en de Hulstkoning

Tijdens een andere wandeling komen we de Eik en de Hulst tegen. Deze twee bomen horen bij de Maankalender, en volgen elkaar op. Ze worden de Eikkoning en de Hulstkoning genoemd en markeren de overgang van het lichte half jaar naar het donkere deel. Voor meer uitleg zie noot.


  Het verhaal van de Eikkoning en de Hulstkoning 


Het nog jonge blad van de Eikenboom



Noten

Met midzomer strijden de Eikkoning en de Hulstkoning om de macht. 
De energieën van de eik en de hulst zijn heel erg gelijk, maar de eik is het sterkst tijdens het lichte halfjaar, terwijl de hulst krachtiger is in de tweede helft van het jaar. 
In het boek 'De heilige Buxusmoeder' spreekt Marjanne Huising over de Hulstzuster. Voor mijn gevoel is dat logischer in het kader van de strijd tussen twee grootheden. 
Ik zie het voor me: De eik, groot en sterk en eeuwenoud regeert de lichte helft van het jaar. Als het licht na de langste dag langzaam afneemt is daar de Hulst met haar belofte van eeuwig groen. De belofte dat het licht zal overwinnen en dat het een terugkerend ritme betreft. Met haar rode besjes brengt ze een beetje kleur in het leven. Haar beurt om afscheid te nemen van de macht is zo rond 6 januari. Dan geeft ze als vanzelfsprekend de scepter weer over aan de Eikkoning. Zo gaat dat al eeuwenlang


Gerelateerde blogs


Websites


Reacties

Een reactie posten